Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

gjjm 

všechny recenze uživatele

Jediný český horror hodný tohoto jména a korunovační klenot české kinematografie. Neuvěřitelně temná a groteskní atmosféra a neopakovatelné herecké výkony (geniálně slizký Hrušínský zde předvádí asi nejlepší herecký výkon v dějinách české kinematografie, ale i všichni ostatní jsou neméně skvělí), skvělý scénář (jediný případ v historii kinematografie, kdy je film lepší než knižní předloha, i když v tomto případě je Fuksovu brilantní novelu nesmírně těžké překonat). A dáš si rakvičku nebo věneček? P.S. Viděno pětkrát. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Československá definícia monštruozity presahuje svojou noblesnou morbídnosťou všetko, čo som doteraz videl. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Děsivé. Ladislav Fuks je můj oblíbený spisovatel. Jsem rád, že můžu říct: Spalovač mrtvol je můj oblíbený český film. Ano, děsivé – a to především díky R. Hrušínskému, který dovedl novelovou postavu naprosto přesně a mrazivě drsně převést do filmu. Je to především příběh o jednom člověku a jeho vnitřním světě a jako takový je perfektní. Ani Menzel nebo Menšík ve vedlejších rolích nezaostávají a Spalovač mrtvol se tak řadí ke klenotům české kinematografie (a to i díky skvělé kameře, střihu a hudbě). Jó to když je dobrá předloha a ještě lepší herci (a celý štáb), jde to snadno. A výsledek je… …děsivý. ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský st. patří do mého top žebříku herců, ovšem po tomto filmu, jakoby tam byl nadruhou. Skvělá kamera, pěkná hudba. Je to relikvie československého filmu. ()

Akumulátor 

všechny recenze uživatele

Mistrovské herectví Rudolfa Hrušínského v kobinaci se scénářem, ze kterého občas silně mrazí v zádech a geniálním střihačem vytvářejícím podivnou atmosféru. Neznám film, který by se tomuto dílu podobal. Unikátní filmový zážitek, mistrovské dílo! ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný herecky výkon, nezapomenutelný pocit zhnusení a odporu, nezapomenutelný pocit pernamentního tlaku...zkrátka NEZAPOMENUTELNÝ FILM. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Spalovače jsem sledoval uprostřed noci v potemnělém obývacím pokoji a co se nestalo? Téměř jsem přestal dýchat, snažil sem se nevnímat stíny kolem mě a pozorně sledoval televizní obrazovku z které sálala snad ještě větší temnota než z toho pokoje ve kterém jsem byl a který při troše přefstavivosti dokáže lehce poděsit. Ten snímek byl vskutku velmi děsivý svoji podstatou, po zhlédnutí bych se ani nebál navštívit peklo a utkat se se samotným ďáblem, který by mě asi ani nedokázal vyděsit. Nemá to hlavu ani patu? Však to jsou jen mé pocity... ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejzajímavějších a nejoriginálnějších českých filmů, které jsem kdy viděla. Ale na mě zapůsobil tak nějak zvláštně a neoslovil mě tak jak by měl. Těšila jsem se na něco, co něbylo naplněno. Možná časem... ()

prizdisrac 

všechny recenze uživatele

"To je náš časový řád, jakýsi jízdní řád smrti kterému se nikdo nevyhne, leda že by se chtěl dát pohřbít do země" Nejlepší možné ohodnocení tento film a vůbec všechny zaručeně spasí. "Drahé děti, pohřbu žehem se vskutku nebojte. Zenuško když máme tak vzácnou návštěvu nechtěla bys zahrát něco na klavír? Třeba Mahlerovy Písně o mrtvých dětech. Nebo něco úsměvnějšího, třeba Saint-Saenův Tanec kostlivců" ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Nielenže ide o jeden z najlepších filmov Československej kinematografie, ale taktiež o najviac nedocenený a málo známy (aj keď od jeho vzniku prešlo 42 rokov, vôbec sa o ňom nikde nepíše ani nehovorí) a pritom z môjho pohľadu (a určite nie som jediný) sa jedná o naozajstný skvost. 100% ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

No...co k tomu říct - nasmáli(y) jsme se. Vážně, nezapomenutelný hlášky. A úplně nejnezapomenutelnější byla scéna s novou šňůrou u záchodu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pokud nechápete význam rčení "herecký koncert", pusťte si Spalovače mrtvol. Je to subjektivně nejlepší role Rudolfa Hrušínského a to už je sakra co říct. Juraj Herz odvedl výbornou práci, Fuksova předloha je taktéž kvalitní, stejně tak výjimečná je kamera Stanislava Miloty. Mrazivou atmosféru ovšem drží na bedrech démonický pan Kopfrkingl. Nejlepší český horor. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se nedá brát vážně, páč takový jedinec jakým byl Kopfrkingl se na Zemi ještě nevyskytl, spíš se jedná o žánr sci-fi. Nicméně je to fikce velice zábavná, neboť proměnlivé okolí pěkně kontrastuje s neměnným výrazem Hrušínského, který nepřetržitě a nevzrušeně plácá za jakékoli situace. Za svůj výkon si zasloužil minimálně dvojnásobný honorář, protože byl v záběru neustále, před tím by leckteré holyvůdské hvězdě nezbylo než blednout závistí. Na druhou stranu, Kopfrkingl měl ukázkově realistické nekrofilní rysy, které se projevily už volbou zaměstnání: v cirkusu se mračil, v ponurém panoptiku smál, neustále mluvil o smrti a vykoupení, česal mrtvoly stejným hřebínkem jako sebe, šťoural se ve společnosti v uchu, při jídle vykládal o vyměšování, kolegovi radil, ať chodí na čerstvý vzduch na hřbitov. Komická stránka filmu je podtržena i dvojicí Menšík & někdo, s nezapomenutelnou hláškou "Mlč a civ!". ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pan Karel Kopfrkingl je vzorný zaměstnanec pražského krematoria, s absolutním smyslem pro pořádek a rodinu. Nestrpí nic, co by zažitý pořádek jakkoliv narušovali. Právě to všechno z něj udělá toho správného adepta pro šíření nacistické myšlenky, aniž by sám tušil, co vlastně podporuje... To jsem takhle jednou dostal chuť na nějaký český trezorový film - vybíral jsem mezi tímto, Skřivánky na niti a Uchem - a zvolil Spalovače mrtvol (hlavně díky téměř absolutnímu hodnocení zde na čsfd.cz). Nyní, pár hodin po konci filmu, ještě stále dumám, jestli se mi film líbil nebo nelíbil (a už to je dobrým znamením, protože nad špatnými filmy není nač přemýšlet). Tento má ale opravdu dost nepříjemnou hlavní myšlenku, a další plus za bravurně zvládnutou roli Rudolfa Hrušínského. Ostatní herci jsou ve filmu víceméně do počtu, a mám pocit, že i kdyby to bylo jen o jednom herci, nebyl by film nijak ochuzen. Jinak se ale musím podepsat pod komentář Davies182, první hodinka byla opravdu hodně zdlouhavá a chvilkami nudná, leč poslední půl hodina je možná to nejlepší, co filmový svět (a obzvláště český filmový svět) nabízí.. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů, možná ten nejlepší. Budu stručný - nezapomenutelná atmosféra, skvělá hudba, mrazivě vtipné narážky, netradiční kamera Stanislava Miloty, životní role Rudolfa Hrušínského... Film, který nemá u nás ani ve světě obdoby. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Spalovač mrtvol je jedním z nejodvážnějších českých filmů, které jsem viděl. Výrazná hudba, avantgardní kamera a hlavně střihová skladba (!) odkazuje na francouzskou novou vlnu - vzpomněl jsem si na mnou nenáviděný U konce s dechem. Ale naštěstí žánr, děj a výborná gradace k mrazivému závěru posunuje Herzův opus do úplně jiné ligy než Godardovo sebemrskačství. Grandiózní Hrušínský by si mohl klidně střihnout Hannibala za mořem v Hollywoodu, nenechá nikoho dalšího vyniknout a tak si uzmul Spalovače jen pro sebe. Technicky možná film zastaral, ale i přes padesát křížků na krku nabízí stále působivou atmosféru. 80 % ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama