Reklama

Reklama

Spalovač mrtvol

Trailer

Obsahy(1)

Film Spalovač mrtvol natočil režisér Juraj Herz podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse. Jeho hrdina - zaměstnanec krematoria, je člověk nenormální, zatížený svým povoláním, psychopat a maniak, posedlý představou člověka jako mrtvoly a její přeměny v prach a popel. Člověk takto duševně narušený se dá pak snadno svést zrůdnou fašistickou ideologií k těm nejstrašnějším činům: zradě národa, ke kterému se dosud hlásil, udavačství, vraždám a spolupráci na masovém vyhlazování lidí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 656)

silmariel 

všechny recenze uživatele

Po precteni knihy jsem se bala tento film vubec zapnout. Hrusinskeho nejlepsi role, pan Kopfrkingl vyzaruje neco absolutne nepredstavitelneho. ......Nechte tam tu zeleznou tyc, bude se jeste hodit..... ()

vlastar 

všechny recenze uživatele

Naprosto unikátní dílo v čele s Rudolfem Hrušínským. Jeho herecký výkon, ve mě vyvolával neuvěřitelný ůžas, ale i čistou hrůzu. To s jakým "ledovým" výrazem ve trváři dokázal vyjádřit své idee a myšlenky bylo naprosto dokonalé. Nejen herecký, ale i umělecký směr a technická stránka, nárherně doplňují herecký um pana"Kopfrkingla". Dovolil bych si říci, že toto je snad nejlepší tuzemský film, který byl kdy natočen. Kdo neviděl neuvěří. ()

tesar_dali 

všechny recenze uživatele

Ja vedel ze se mi ta tyc bude hodit. Osvobodime cely svet aby se mohl prevtelit. Uzasne zobrazenie fasizmu ako dusevnej choroby, ktora uplne zatemni cloveku rozum. Zimomriavky mi behali po tele od prvej po poslednu minutu. ()

BigBen87CZ 

všechny recenze uživatele

Zklamíní nad zklamámí. Po přečtení knihy jsem s nadšením stáhnul film a nevěřil svým očím. Film úplně popírá jednu ze základních myšlenek knihy a to podporu Nebeské a její lásku. Ve filmu se Lakmé přímo bojí (!) svého manžela. Vyčítám filmu i monotónast, absenci heudebního podbarvení i částečnou ztrátu charakteru Karla Kopfrkingla. Pokud jste knihu četli před shlédnutím filmu, nemůžete nesouhlasit. V případě Vás, kteří jste knihu nečetli film se Vám líbil, pak vřele doporučuji k četbě, protože po ní zapomenete na film ... ()

Triathlet 

všechny recenze uživatele

Film je stejně děsivý a propracovaný jako kniha od Ladislava Fukse, Rudolf Hrušínský hraje svou životní roli s mrazivou přesvědčivostí. A konec nemá chybu. ()

ToddB 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejoriginálnější horror, co jsem viděl a taky asi nejlepší role Hrušinského. Každopádně lidé, co marodí s depresemi si toto nepouštějte o Vánocích, kdy se na vás děti a vnoučci vyserou a nechají vás trávit Štědrý den samotné. Mohli by vás přijít odříznout až po Novém roce :-) ()

Omegaboy 

všechny recenze uživatele

Hrušínksý se předvedl ve své celé "kráse". Rybím okem filmovaná temná podívaná s příchutí rakviček a věnečků. Na české standardy nebývalá podívaná, kterou v tomto žánru, dokážu si troufnout říci, už nikdo nevyšachuje s pomyslného trůnu. Mrazivá atmosféra a jednotlivé scény vás přikovají jako Prométhea pouta ke skále a vy nebudete schopni nic než zírat a každou scénu si ještě jednou přehrát v hlavě pro svojí vlastní potěchu. To jak fanatizovaně a zároveň spontáně mluví pan Kofprkingl o smrti a "očištění" je hrůzu nahánějící zážitek, který vás ještě pár hodin po shlédnutí nenechá v klidu. Dalo by se psát donekonečna, ale tento skvost je lépe shlédnout než popsat. Tudíž pokud jste ještě neviděli, rychle napravit a nejlépe dvakrát. Přeji mrazivou zábavu. ()

Andolino 

všechny recenze uživatele

Co říci? Tento film je naprosto neuvěřitelný a stačí si jen vzpomenout a mrazí mě na zádech a dlouho mrazit nepřestane! Věta "Co kdybych Tě drahá oběsil?" v podání neuvěřitelného Rudolfa Hrušínského je, jako by na vás sáhla sama smrt. ()

Maurice 

všechny recenze uživatele

Velice temné, velice smutné, velice vtipné. Není to horor, není to komedie, není to drama. Inu, i to je možné. Kopfrkingl je patetický prosťáček, který se stane fanatikem skrze důvěru něčemu silnějšímu, než je on. Smrt. Věří, ale slepě. Kopfrkingl se neupsal ďáblovi, ale smrti. Nevěříme, že je možná takováto proměna člověka? Máme strach a dáváme pět hvězdiček? Kdo z nás si je jistý, že by nemohl být spalovačem mrtvol? ()

Jankyč 

všechny recenze uživatele

„…Ale musíme přinášet oběti. Nic není v životě lidském jisté, jenom smrt…a to, že v Evropě bude nastolen šťastný řád. Vůdcova nová, šťastná Evropa a smrt jsou jediné dvě jistoty, které my lidé máme.“ Věta šílence, maniaka, které považuje smrt za nejcennější dar od Boha. Pan Kopfrkingl je posedlý představou člověka jako studené mrtvoly. Přirozeně šílený ředitel „chrámu smrti“, kterému v pokoji visí kremační zákon z roku 1921, vyznává filosofii reinkarnace, kdy nejen lidská, ale i zvířecí duše uniká do éteru a dokonale se zbavuje bolestí a strastí života. Spalovač důkladně dodržuje sobě vsugerovanou vlastní, idylickou morálku, které je až pokrytecky překroucena. Na jednu stranu dokonalý manžel s vysoce vyvinutým smyslem pro rodinu a na druhou stranu muž záletník, který každý první čtvrtek v měsíci navštěvuje nevěstinec. Jeho úchylná fixace na ženské pohlaví přerůstá přes obvyklý rámec a v podání staršího, obtloustlého, leč upraveného gentlemana působí značně chlípně. Krematorium panu Kopfrkinglovi nabízí útočiště pro jeho obludné představy o smrti ve všech možných podobách. Dlouhé balzamování nebožtíka a příprava piety se stává pro démonického spalovače smyslem života a celoživotní náplní, ke které přistupuje až překvapivě odpovědně. Spalovač je fascinován místním hřbitovem a žárovištěm pro přeměnu lidské bytosti v popel. S nechtěnou dávkou černého humoru ho přirovnává ke zdejším pecím určeným pro potřeby místní pekárny. Tato fiktivní postava je pro diváka směsicí naturalistického, amorálního a buřičského vtipu pramenící z mysli charakterově pokřiveného psychopata, který se nenechal svést špatným směrem ještě v horší době. ()

sister 

všechny recenze uživatele

Nepochybně bravurní využití krátkého politického uvolnění. Úžasná kamera, úžasný Hrušínský. Přes všechny kvality Spalovače ve mně hlodá hříšná myšlenka, zda snímek v některých svých pasážích nepřekračuje hranici mezi vysokým uměním a samoúčelnými orgiemi symbolů. Omlouvám se, fakt se omlouvám, omlouvám se. Tak. ()

Molerat 

všechny recenze uživatele

Kniha se mi četla tak lehce jak málokterá, dalo by se říci skoro jedním dechem.Film jen doplnil můj celkový pohled na toto Fuksovo veledílo.Úžasné hlášky, černý humor a velmi zajímavý děj mě nutí dát plný počet. ()

NikolajM 

všechny recenze uživatele

Úchvatný skript jo, inovativní kamera s rybím okem jo, precizní a přesná režie jo, atmosfericky strhující hudba jo, koncert paní Chramostové jo, ale co dělá tento film vrcholovým dílem naší kinematografie je pan Hrušínský st. Dámy a pánové já nemám patos rád, ale tohle je mezník. Pan Hrušínský posunul hranice našeho herectví. On umí být příjemným doktorem, hloupějším vojákem, panošem, ale on umí přitom všem být panoptickou karikaturou nelidské zvrácenosti, a to pouze a jenom za použití vybraného chování, krásných slov a jemného úsměvu. Nikdy žadný herec ve mě neprobudil takový pocit strachu jako Karl, když promlouvá k Nebeské o jejich požehnané koupelně. Neskutečné. Bezchybné. ()

Vandislav 

všechny recenze uživatele

Výborný film, stabilně dobrý výkon Rudolfa Hrušínského. Bohužel přerod hlavního hrdiny není moc přesvědčivě zachycen (musím se přiznat, že knihu jsem nečetl, takže zatím nemohu srovnávat). Rušivým dojmem také působí manželská dvojice Míly Myslíkové s Vladimírem Menšíkem (jediný důvod, proč ve filmu byli, zřejmě byla replika na konci filmu). Vyzdvihnout samozřejmě musím silný a stále aktuální příběh, zručnou režiji a hudbu. Určitě jeden z nejlepších českých filmů všech dob. ()

hito 

všechny recenze uživatele

Pre mňa úplne sklamanie. Hovoril som si, že budem vidieť "najlepší" český resp. československý film. Ale po niekoľkých minútach som zistil, že tento film je len akousi túžbou predbehnúť "Obchod na korze". Bohužiaľ sa mu to nepodarilo. Žiaden presný cieľ alebo zmysel, úplne bezduché. Nebyť Hrušínského, tak by som to ohodnotil ako "odpad". Takto len 1 *. Nie každý film ponorený do obdobia okolo 2. sv. vojny so zobrazením židovského utrpenia má veľkú kvalitu. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Karlovy Vary odhalují program

Karlovy Vary odhalují program

17.04.2019

54. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech včera odhalil netradiční plakát a částečně taky hlavní program. Festival se bude konat od 28. června do 6. července a jak už je tradicí… (více)

Reklama

Reklama