Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Jako degenerační portrét šlechty ucházející, jako předtančení na ples v opeře úděsné... Ženy u moci a čarodějnických intrik, muži karikatura...Lanthimos je magor od humra přes jelena až po běžící kachny... ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem čekala, než se na Favoritku podívám. Nakonec se ukázalo, že to bylo dobře. Člověk potřebuje být naladěný na správnou notu. Film je plný zášti, nenávisti, intrik, ale také lásky a oddanosti. Až na konci jsem pochopila, co se stalo, až závěrečná scéna vám nechá prostor na to, abyste si v hlavě uspořádali myšlenky a všechno vám pomalu začne docházet. A je to velmi smutný konec. Nikdo nakonec nebude šťastný až do smrti. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s tímto režisérem, i  Emmou Stone. První polovina filmu se ještě dala přežít, druhá už mě těžce iritovala. Herečky asi nehrají špatně, nicméně Weisz, kterou jsem viděl už v mnoha filmech, mě tak nějak ve všem podivně irituje, Stone je tu ke konci už čím dál víc nesympatická a o odpudivě šeredné a blbé královně se asi raději ani nezmiňovat. Vlastně ve filmu není asi jediná sympatická postava. Je to zoufale předlouhé a nudné (hlavně druhá polovina) a vlastně tak nějak beze smyslu. Konec  vyšumící do nikam a idiocky nečitelné titulky s nepatřičnou hudbou to zabíjejí úplně. A tak můžu dát aspoň dvě hvězdy jen za skvěle vybranou starou hudbu. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Historické filmy ze staré Anglie typu Pýcha a předsudek nebo Rozum a cit mne moc neberou... Tady to bylo podobné..plné ženských intrik a soupeření. Skvělé E. Stone perfektně asistovala R. Weisz... Zklamal mne nicneříkající konec... ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Favoritka je zkrátka dosud nejkonvenčnějším filmem 45letého Řeka, který ukočíroval svou silně provokativní černohumornou náturu a vytvořil povedené, vskutku pohledně natočené historické komediální drama, v němž trio ústředních hereček jednoduše exceluje. To jeho zaryté fanoušky možná až tak nenadchne, rozhodně mu to ale definitivně otevřelo dveře Hollywoodu dokořán. Více v ext. recenzi. ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Dovolím si nesúhlasiť s Marigoldom a tvrdiť, že Lanthimos prvý krát nenatočil "úmyslně pokřivenou karikaturu lidské společnosti", ale ten najúprimnejší historický film aký som asi videl, kde sa okrem klasických intríg na kráľovskom dvore ukazuje aj špina a hnus, ktoré väčšina historických drám úspešne vytesňuje, a kde kráľovná je len prestarnuté rozmaznané decko, ktoré lavíruje niekde mezi zúfalstvom a vzpurnou hrdosťou. Kamera Robbieho Ryana to potom všetko krásne podkresľuje svojimi expresívnými celkami, ktoré defomujú obraz a tým zvýrazňujú pravú povahu monarchie a moci. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce, 10 nominací na Oscara a řada dalších je opravdu mimořádný úlet a úpadek. Jediným světlým bodem Favoritky je Emma Stone a technická stránka, jinak je to čistá magořina, která s realitou nemá nic společného. Favoritka byl můj nejbídnější zážitek z kina za poslední dlouhou dobu. A Olivia Colman ztvárnila naprosto odpornou postavu, ani nebylo třeba toho četného explicitního zvracení a uspokojování... 35 % ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh mezi ženskými v 18 století, takový se moc nevidí. Ostatně, co taky čekat od pana Lanthimosa, jeho filmy miluji, ale jestli tahle doba byla dobrý nápad, to teda nevím. Napsaný je to excelentně, hudební stránka tomu dává šťávu a hrátky s kamerou jsou taky dost hustá podívaná, ale všechno ostatní je už slabší. Yorgos z toho až moc zbytečně udělal komedii. Sice jsem se občas zasmál dobře, ale k jeho stylu se mi spíš víc libí ty vážnější témata. Nejvíc mě zklamalo to, že to není tak bizární jak jsme zvyklí. Na celém snímku jde tak trochu vidět, že chtěl prostě natočit něco ohromně většího. Taky se mu to povedlo, jednou je fajn to zkouknout, ale víckrát už asi ne. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Nejpristupnejsi Lanthimos je pro me asi i nejlepsi. V jadru tradicni pribeh je opepren par kontroverzema a odvypraven skvelou kamerou. To, ze je cele dve hodiny film vizualne zabavny, i kdyz se odehrava temer cely na jednom zamku, je opravdu uctyhodne. Konecne je videt, jak vyjimecny je Lathimos vypravec. Tady se opravdu povedlo temer vsechno a klidne bych Favoritku uprednostnil pred vsednim Green Book. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Trošku zklamání, že se nejedná až o tak velkou úchylárnu, jak by člověk od Lanthimose čekal. Ale jinak parádní historické drama, lekce dějepisu jako víno, herecky od všech tří dam velký koncert. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě dost překvapilo. Natočeno to je bravurně, kamera mě hodně bavila a bylo to zase něco trochu jiného. Hlavní trio hereček výborné. Bavil jsme se celou dobu, ze začátku trochu komedie a ke konci to lehce přitvrdí. 70% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

What happed to your dress? / Wolfs. Možností jak si užít Favoritku je přistoupit k ní jako k experimentu: Jak málo Lanthimose je ve filmu třeba, aby jej šlo považovat ještě za Lanthimosův? Řecký Trier dosud natáčel neotřelým způsobem zajímavé scénáře. Favoritka takovým scénářem není. Odhlédneme-li od pseudo-skandálních scén, jde o tuctovou variaci na divácky vděčné dvorní intriky s trochou krotkého sexu a výrazným kostýmním prvkem - Nebezpečné známosti, Angelika; Umělcovy smlouvy pomálu. Hluboké prstění mentálně postižené, okostnicí ztýrané královny Anny srovnání s mnohem zajímavějšími náměty Humra a Jelena prostě nesnese. Faktor Lanthimos se odehrává jen na poli formy, čímž umožňuje divákovi dosud zahlcovanému úchylností námětů docenit, jak vládne filmovým řemeslem, imaginací a technikou, která byla v dobách Barryho Lyndona nemyslitelná. I když je to radostný pohled, příště bych se raději nechal ohromovat tím i oním zároveň. Jestli někdo překvapil víc než jiní, je to nečekaně hollywoodské áčko Emma Stone. Sviní [lady] Abigail potvrzuje, že je jí pro Spider-Manovy holky a různé vysokoro-rozpočtové tancovačky škoda. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a velmi výpravný film, které mimo jiné vybízí k zamyšlení nad tím, že jiné doby byly hnusné jiným způsobem než ta naše, i když podobným. Státní pokladna prázdná, ale válka se financovat musí a peníze na to je třeba vyždímat z poddaných. Lanthimos uchopil téma svým krásně ujetým způsobem, který naplno uplatnil ve filmu Špičák, což je laťka, již tento režisér podruhé asi už sotva překoná, stejně jako patrně nikdy nenatočí idylický a optimistický rodinný nebo romantický film. Jeho režisérský naturel je jiného druhu. Favoritka je historickým filmem, kde naprostá dekonstrukce reality nebyla možná a vlastně ani žádoucí, takže se zde Lanthimos trochu krotil, ale divák zvyklý na konvenčněji pojaté historické filmy i tak po shlédnutí tohoto filmového díla může pocítit potřebu otevřít láhev nějakého alkoholu, aby své dojmy lépe vstřebal. (Výstižný komentář: Malarkey.) V zásadě je to film o manipulátorských dvořanech a o jejich pletichách, o jejich usilování o získání vlivu, postavení, moci atd. Obecněji řečeno: je to film o lidské mentalitě resp. o jednom z jejích velmi charakteristických rysů, čili o tématu dost ošklivém. Přesto se na něj dívá dobře, byť nikoli snadno. Talentovaný umělec totiž dokáže udělat umění z čehokoliv. Možná mohla být kratší stopáž, ale historické velkofilmy se často točí delší. Všechny ty dekorace, kostýmy aj. jistě stály hromadu peněz, a proto se musí náležitě využít. ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Autentickosť a dobovosť z tohto snímku priam sála, nemožno mu uprieť ani istý punc absurdnosti a prvky čierneho humoru, avšak z tých posledných zmienených je tam toho na pomery Y. Lanthimosa pomerne úsporne. Zvuk a hudobná zložka je top (odhliadnuc od "soundtracku", ktorý využíva predovšetkým barokové motívy), kostýmová zložka je taktiež na vysokej úrovni, tak isto je možné vyzdvihnúť strih a výkony hlavných protagonistiek, obzvlášť Emmy Stone. Avšak celé to na mňa pôsobilo veľmi rozvláčne a vo svojom komplexe nemastne - neslane, mám dojem, že mi pravdepodobne ušla pointa (ak je ovšem možné pri snímku založenom na absurdite hovoriť o nejakej pointe). Predošlý snímok režiséra - Zabitie posvätného jeleňa - sa mi pozdával o triedu viac. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako ten film má něco do sebe, skvělé výkony hereček, super kamera- ale akademici se zřejmě rozhodli, že čím víckrát ve filmu zažní slovo "Fuck" a čím víc bude film oplzlý a perverzní, tím víc získá nominací, ale zatímco u A Star is Born to k ději patří a naprosto to zapadá, tady je to jen snaha o pompu a řekl bych i jistá úchylnost a vůbec to tu nefunguje (to vážně byla potřeba natočit masturbaci, aby byl Oscar?). Prostě mám silně smýšené pocity (i když příběh je velmi zajímavý, přesto je to takový podivný film), hold méně je někdy více...50% ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama