Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neúnavně obětavá předsedkyně ZO KSČ ve spolupráci s bodrým majorem StB zbaví politicky nevyzrálého výzkumného pracovníka obvinění z napomáhání diverzantům... ,,Tento příběh se neudál a je vymyšlený" - oznamuje závěrečný titulek. Jeden z prvních příkladných výrobků normalizační dramaturgické skupiny Dr. Vojtěcha Trapla. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jenže, za tím vším se skrývá výborná hudba Vladimíra Sloupa, slušná režie s dlouhými scénami, silné dialogy Lídy a Ing. Krále, i trochu té psychologie se soudruhům podařilo. Královo pobyt ve vězení je perfektní. Humor do toho přináší skvělý, zkušený mukl Libíček, Sovák se Šméralem jsou plně poživatelní a Jiřina je prostě moje slabost (její herectví je upřímné). Když dokážete čelit současné, západní demagogii, tak proč ne téhle. Použij rozum a film se pro Tebe stane výborným detektivním drámem, o kterém si dnes můžeš udělat svobodný názor. ()

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér Josef Mach byl podle mě vynikající profesionál, hlavně proto, jak se dokázal pohybovat skrze žánry. V jeho filmografii najdeme velmi dobré filmy, průměrné i vyslovený odpad, mezi který musím bohužel zařadit tuto těžce prorežimní normalizační agitku se špionážní zápletkou. Nezachránili ji ani Sovák s Libíčkem či Šmeralem. Záhadou je mi obsazení hlavní role brněnským hercem Zdeňkem Kampfem, který je v tomto filmu přímo tragický... ()

Reklama

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Soudruzi přešli na vyšší level. Tady už pomateného občánka poučuje samotná STB v čele s Jiřím Sovákem. Film nabízí nepřehledný děj, ve kterém moudrá státní policie společně s velkou komunistkou vědeckého ústavu pomáhá ze šikmé plochy člověku, který by se na ni nikdy nedostal, nebýt našich soudruhů. Strhující rudý příběh kolorují brilantní herecké výkony Zdeňka Kampfa a Vladimíra Šmerala, kteří svým uměním zřejmě demonstrovali svůj nesouhlas s dílem... Jasný odpad a kopanec do prdele nebožtíka Sováka. ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Ideologicky zcestný, ale jinak relativně fungující film, žánrově něco mezi kriminálkou, psychologickým dramatem a angažovaným dílem o boji se záškodníky. Sovák a Libíček tento film buďto dostali za trest anebo si jenom vybrali slabší rok či oddechový čas. O rok dříve spolu zazářili v Pane, vy jste vdova! a o rok později v Šesti medvědech s Cibulkou. Každopádně Sovákova postava se stala zřejmě nejsympatičtějším a nejpřívětivějším vyšetřovatelem StB v historii čs. filmu :-) Jenom ta 50.léta jsem tam vizuálně nějak neregistroval (až na otisk datumky a zmínky o 6 letech uplynulých od Února 1948) - co do výpravy mi připadalo, jako by se film odehrával v době vzniku... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nepěkný komunistický výukový film o tom, že donášet a bonzovat je správné. Snaha vylíčit StB jako užitečnou organizaci, kde jsou dobří pracovití lidé je nechutná záležitost. Zejména plukovník a poskok majora Jirky Sováka je odporně slizký. Zdeněk Kampf nehraje zbabělého inženýra moc dobře. Jiřinka Švorcová opět přehrává, jak je jejím dobrým zvykem. Celkově je to pozoruhodný paskvil. ()

Zajímavosti (1)

  • Jediný film, kde Jiří Sovák (Major Sýkora) prijal svoju rolu na základe politicky angažovaných požiadaviek režimu. Ministerstvo vnútra malo spočiatku k jeho postave majora ŠtB veľké výhrady, ale zastal sa ho generálny prokurátor, ktorý povedal: "Soudruzi, to je zatím jediný člověk, který nám udělal z majora od vnitra sympatickou postavu." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama