Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dýchlo na mne nezaměnitelné kouzlo starých filmů a pořád to na mě působí.. Půvabná Ingrid Bergmanová a charismatický Cary Grant tvoří v tomto snímku moc krásný pár.. Pomalý rozjezd mi vůbec nevadil, užívala jsem si ty dva a jejich výměny, pak začalo přituhovat a závěr byl parádní.. U mě spokojenost a s přimhouřením oka dávám čtyři hvězdy.. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Toto je rozhodně jeden z nejlepších Hitchcockových filmů, které jsem viděl - např. je dle mého názoru o třídu výš než zprofanovaní Ptáci nebo Muž, který věděl příliš mnoho. Hitchcockova genialita spočívala v tom, že dokázal točit filmy pokleslých žánrů s invencí hodnou skutečného umělce a vlastním osobitým stylem (přímo se nabízí srovnání s Tarantinem, ale to drobně pokulhává na obě nohy). Thriller Pověstný muž natočený v na svou dobu módním noir stylu obsahuje hlavně úžasně jiskřící ustřední dvojici Grant-Bergman a sympatického padoucha ztvárněného Claudem Rainsem (který pro mě ovšem vždycky zůstane kapitánem Renaultem z Casablanky), za zmínku stojí i výrazný Louis Calhern (známější z pozdější Asfaltové džungle). Pro milovníky žánru či mistra Hitche je toto dílko velmi chutným bonbónkem! ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Pan Hitchcock byl prostě mistr mistrů! Když jsem si vybírala filmy k zařazení do mé Top desítky, nemohla jsem se rozhodnout, který z jeho báječných kousků mám radši. Notorious chybět rozhodně nesmí! Napínavý romantický thriller se pyšní hvězdnou ústřední dvojicí mých velikánských oblíbenců - Cary Grantem a Ingrid Bergmanovou, jo Hitchcock si to vždycky uměl vybrat:) Oba jsou skvělí! Cary zde, jako již mnohokrát, ukázal, že je všestranný herec, který září v komediích stejně jako ve vážnější poloze a krásná Ingrid je rovněž perfektní. Navíc mě potěšilo, že se ve vedlejší roli objevil skvělý Claude Rains, kterého jsme mohli vidět například v Pan Smith přichází nebo v Casablance. Filmu nemám absolutně co vytknout a jsem na tom stějně jako Hitchcockova dcera, která řekla, že pokaždé když Notorious vidí připadá jí lepší a dokonalejší. Kdo někdy koukal na Remingtona Steelea, tak si možná všiml, že má v seriálu ve svém bytě plákát filmu a často o něm nadšeně mluví:) Od slavné líbací scény přes nervy drásající návštěvu vinného sklepa až po skvělé bezvýchodnou poslední půlhodinu - Film miluju od hlavy až k patě!:) Hollywood ve své nejlepší formě! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Neřeknu asi nic převratného, ale říct to musím. Hitchcock byl skutečný Mistr napětí. To co předvádí s vinným sklepem je nervydrásající! Neméně napínavé jsou scény se Sebastianovou matkou (kritik Kim Newman ji označuje "tvorem, v jakého by se mohla vyvinout paní Batesová, kdyby zůstala naživu"). A ten otevřený, ale přesto jednoznačný konec, to je zkrátka geniální! Alfredovi se zkrátka zas jednou něco povedlo... Mimochodem - tentokrát se ve filmu objeví jako pán na večírku, co si bere ze stolu občerstvení. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Vynikající špionážní romance staví především na výborné práci s gradováním napětí. Ve filmu je zajímavá nejednoznačnost (a tím i dráždivost), která je předvedena v mnoha podobách: hlavní hrdinka (výborná I. Bergman) se potácí ve vztahu ke dvěma mužům, alkoholu a službou pro vlast, ve které je ona cizinkou. Přes poklidný začátek se spolu s ní postupem času dostáváme až za hranice žánru a společně propadáme stále více do psychické (pro)pasti. Zajímavý je i motiv matky a její vliv na syna (podoba s "Psychem" a částečně i např s "Ptáky"). Samotný konec filmu je jakousi omluvou za všechna předešlá utrpení, která byla na postavě Bergmanové spáchána (z nichž za mnohé si mohla paradoxně ona sama).___ EDIT: Romantická rovina mi nepřišla moc uvěřitelná, vše ale bohatě vynahrazuje špionážní zápletka a především poslední třetina je famózní. 9/10 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Alfred Hitchcock se ve filmu objeví jako muž popíjející šampaňské na večírku u Alexandra Sebastiana. (Kulmon)
  • Vnitřek domu Alexe Sebastiana může být viděn také ve filmu The Locket (1946) jako dům paní Willisové. (Kulmon)
  • Devlin (Cary Grant) si s Alicií Huberman (Ingrid Bergman) ve filmu vyměnili do té doby nejdelší polibek filmového plátna. (Hans.)

Reklama

Reklama