Hledá se Nemo
Andrew Stanton, Lee UnkrichScénář:
Andrew Stanton, Bob Peterson, David ReynoldsKamera:
Jericca Cleland, Jeremy LaskyHudba:
Thomas NewmanHrají:
Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe, Brad Garrett, Allison Janney, Austin Pendleton, Geoffrey Rush, Andrew Stanton, Elizabeth Perkins, Bob Peterson, Eric Bana, Bruce Spence, Bill Hunter, Erik Per Sullivan, Joe Ranft, Laura Marano, Stephen Root, Barry Humphries, John Ratzenberger, Vicki LewisStřih:
David Ian SalterZvuk:
Gary SummersPlakáty
V pestrobarevných a teplých vodách Velké útesové bariéry žije ve svém bezpečném a odlehlém příbytku ze sasanek Marlin a jeho jediný syn Nemo. Marlin se s obavami ze všech nepředvídatelných nebezpečí, které hlubiny oceánu skýtají, snaží svého syna před nástrahami okolí ochránit. Nemo je však, stejně jako všechny malé rybky, velmi zvídavý a chce tajemný útes prozkoumat. Když je pak nečekaně unesen daleko od domova a skončí v akváriu, kterým si vyzdobil ordinaci laciný zubař, ocitne se Marlin nečekaně v roli hrdiny na cestě k záchraně svého syna.
Během hledání se k Marlinovi připojí samaritánka Dory - ryba s nejhorší krátkodobou pamětí a největším srdcem v celém oceánu. Její nehynoucí optimismus neustále žene Marlina kupředu a dodává mu odhodlání riskovat a překonávat jeho obavy. Díky tomu Marlin také postupně začne věřit, že se nakonec přece jen podaří všechny problémy zdárně vyřešit. Po střetu s četnými nástrahami podmořského i suchozemského světa včetně žraloků, želv, medúz, mořských ptáků, městské kanalizace i samotného člověka, končí odloučení otce a syna šťastným shledáním a kdysi bojácný Marlin se stane v očích svého potomka i celého oceánu opravdovým hrdinou.(oficiální text distributora) - Nebojácnou malou rybku Nemo uloví potápěč a odveze daleko od domova do svého akvária. Jeho velmi starostlivý otec Marlin se ihned vydá za svým synkem na dalekou pouť. K němu se připojí Dory, milá rybka, která ovšem trpí poruchou krátkodobé paměti. Na cestě spolu potkají vegetariánské žraloky, frajerské želví surfaře, fascinující medúzy a stále hladové racky!(Warner Home Video CZ)
- Nemo je obyčejný rybí kluk, který žije s otcem Marlinem. O maminku i sourozence přišel krátce po narození, když jejich příbytek v mořské sasance napadla dravá ryba. To je také důvod, proč ho Marlin až příliš úzkostlivě chrání před všemožnými nástrahami oceánu. Na rozdíl od syna není příliš nadšen skutečností, že je první školní den. Přesto Nema do školy odvede a předá zkušenému učiteli, rejnokovi Rayovi. Nemo se s novými kamarády během výuky zatoulá ke kraji útesu a po hádce s úzkostlivým otcem natruc podnikne riskantní plavbu k nedaleko kotvícímu člunu. Marlin se stane bezmocným svědkem toho, jak se jeho syna zmocní potápěč, a přes svou bázlivost se rozhodne syna za každou cenu najít. Vydává se na neuvěřitelně dlouhou a dobrodružnou cestu, aby svého milovaného synka zachránil.(TV Nova)
- Ve snímku Hledá se Nemo od oscarových tvůrců animovaných filmů Toy Story - Příběh hraček a Příšerky, s. r. o. zažijete dobrodružství plné legrace, v němž se setkáte s řadou nezapomenutelných postaviček, které vás zavedou do úžasného podmořského světa u Velkého korálového útesu v Austrálii. Nebojácnou malou rybku jménem Nemo uloví potápěč a odveze ji do svého akvária v Sydney. Nemův přehnaně starostlivý otec Marlin se ihned vydá za svým synem na dalekou pouť, aby ho přivedl zpátky domů. K němu se připojí Dory, milá rybka, která však trpí poruchou krátkodobé paměti. Na cestě spolu potkají vegetariánské žraloky, frajerské želví surfaře, fascinující medúzy, neustále hladové racky a mnohé další. Marlin v sobě objeví netušenou odvahu, bude ale schopen najít svého syna?(HBO GO)
- Napriek zákazu svojho otca Nemo hneď prvý deň v škole opúšťa bezpečie korálového útesu a vydáva sa do hlbokej vody, aby kamarátom dokázal svoju odvahu. Nanešťastie ho odchytí športový potápač a Nemo skončí v akváriu v prístavnej zubnej ordinácii v Sydney. Jeho nešťastný otec s pomocou modrej korálovej rybky Dory, trpiacej stratou krátkodobej pamäti, vypláva na jeho záchranu. Cestou čelia mnohým nebezpečenstvám a stretajú najrozličnejších obyvateľov morských hlbín. Medzitým Nemo spolu s ostatnými obyvateľmi akvária – pračudesnou partiou morských tvorov – pripravuje plán úteku späť do mora...(TV JOJ)
Photo © DISNEY & Pixar
- Jedním z pacientů zubaře je malý Davy Reynolds, což je odkaz na jednoho z autorů filmu Davida Reynoldse. (D3VIL)
- Čekárna v zubařově ordinaci byla vytvořena podle skutečné čekárny v Emeryville v Kalifornii, kde má studio Pixar sídlo. (D3VIL)
- Animátoři kromě lekcí potápění také chodili do školy na hodiny o mořské fauně a flóře. (Harroc)
Mládeži přístupný
11.01.2017 Magic Box |
13.03.2013 Magic Box |
Související
- Hledá se Dory (2016)
- Finding Dory: Marine Life Interviews (2016)
- Finding Nemo Submarine Voyage (2007)
Podobné
- Izzie's Way Home (2016)
- Sammy (TV seriál) (2014)
- Sammyho dobrodružství 2 (2012)
- Past na žraloka 2 (2012)
- Žraloci na s(o)uši (2011)
- Sammyho dobrodružství 3D (2010)
- Delfín, příběh o snílkovi (2009)
- Past na žraloka (2006)
- Příběh žraloka (2004)
- Seafood (2001)
Stoka
Upřímně a narovinu jsem to čekal lepší - řekl bych, trošku nadhodnocený animák, a 172. nejlepší film ani náhodou. Dojemné a vtipné? Ani jedno jsem tam neviděl ani nepocítil - ani jednou jsem se nezasmál (nebylo totiž čemu). Jinak jako samotný film docela obstál a dějová linka taky nebyla k zahození. Čekal jsem mnohem víc - čistý průměr.(25.12.2018)
RHK
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Animáky normálně nemusím, ale přistihl jsem se, jak při sledování s dětmi těm rybičkám stále více fandím a oceňuji perfektní scénář plný dějových zvratů a gagů, které mne skvěle baví. Každé shlédnutí přidávám hvězičku, zatím čtyři. ;=) Trailery 2: http://www.csfd.cz/film/43924-hleda-se-nemo-finding-nemo/videa/(28.2.2009)
║Rozpočet $94miliónov║Tržby USA $339,714,978║Tržby Celosvetovo $864,625,978▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $29,024,806║ Tržby za predaj DVD v USA $74,766,549║ __║obnovená premiéra rok 2012 Rozpočet $94miliónov║Tržby USA $380,843,261║Tržby Celosvetovo $936,743,261▐ __ Pixar je špička čo sa animácie týka a tu to na plnej čiare potvrdzuje a prináša úžasnú grafiku v silnom dobrodružnom príbehu, plného vtipných momentiek. /95%/(1.12.2005)
Galadriel
Tenhle film mi přišel orientovaný hodně na malé publikum (i když i dospělí si najdou svoje) a vůbec u Pixaru jde zatím jednoznačně nejslabší dílko s poměrně nepovedeným příběhem. Musím říct, že mnohými kritizovaný Příběh žraloka se mi líbil víc. Naprosto mě ale fascinovalo zpracování Nema a výtvarná stránka - totiž že voda vypadá opravdu jako voda, což jsem ještě v žádném jiném počítačem animovaném filmu takhle realisticky stvárněné neviděla. O příběh tady vlastně ani nejde - ztratí se Nemo, dříve bojácný tatínek se ho vydá hledat a samozřejmě ho najde. Důležitější je ale již zmíněné prostředí, gagy a detaily. Mimochodem - tentokrát musím pochválit i český dabing, který je vysoce nadprůměrný. A ještě jedna věc - neodcházejte z kina (nebo nevypínejte video) před titulky :-)(24.11.2003)
Dudek
Prozatím nejlepší animák. Je to velmi vtipný film, ale zase dokonale pravdivý obraz života přenesený do mořské říše, tak aby zaujmul všechny věkové kategorie. Malé děti se zasmějí a zamilují si krásnou mořskou flóru a faunu, dospělí se pousmějí při parodiích na známé snímky a scénám, "které dělají, že chtějí být vtipné" a ti nejstarší si (možná) zapláčí na klaunem (depresivní téměř Allenovská figura), který není vůbec vtipný (no není to inspirováno Pratchettem a jeho cechem klaunů?). Hledá se Nemo téměř stírá rozdíly mezi animovanou a hranou formou. Dramatická výstavba příběhů je až neuvěřitelně dospělá, dočkáme se i několika scén, které jako by z oka vypadli známým thrillerům a dokonce nás překvapí humor vybroušený k dokonalosti. Pixar opět překonal sám sebe.(24.5.2005)