Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

mcleod 

všechny recenze uživatele

V době, kdy jízdní kolo bylo v západní Evropě přepychem horních deseti tisíc, u nás aparátem podivínů a v carském Rusku předmětem vášnivých debat anarchistických kroužků, napsal Jára Cimrman poslední opravdu dobrou hru, kterou o století později uvedlo na svých prknech věrné Divadlo Járy Cimrmana s výborným Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli. Tedy v roli, která mu ve stylu jeho hraní na prknech tohoto divadla sedla jak ulitá. Těžko říct, zda za to může Cimrman nebo jeho autoři, ale po Záskoku se již dostavila menší tvůrčí krize. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Tak u Záskoku dostala moje bránice pořádně zabrat. Jde o mého druhého Cimrmana, kterého jsem viděl – prvním bylo Dobytí severního pólu. A zatímco tehdy jsem se spíš jen usmíval a po zhlédnutí dal 4* s menším údivem nad tak vysokým hodnocením ostatních, tady musím dát 5* s čistým svědomím a bez váhání. Tohle bylo opravdu něco precizního – jak úvodní přednáška, tak i samotná hra. Ale hra byla stejně větší pecka. Svěrák v roli herce Prácheňského byl naprosto fascinující, ty perly pronášené z jeho huby zkrátka neměly chybu – původně jsem měl v plánu tady vypíchnout pár z nich, ale jelikož jsou všechny skvělé, byla by škoda jednu před druhou jakýmkoliv způsobem upřednostňovat – ostatně skoro každý komentář zde nějakou z nich cituje. Další herci jsou také skvělí, především Brukner v roli Vlasty (pohlaví si rozhodněte sami). Inu, přestože se v divadle téměř zásadně nudím a chodím do něj nerad, v případě možnosti vidět Záskok naživo bych si tuhle příležitost rozhodně nenechal ujít. Paráda! Vím, že je to sice můj druhý viděný Cimrman a na vynášení rozsudků o tom, které z viděných představení je tím nejlepším, ale vážně se domnívám, že lepší představení než Záskok už jen tak neuvidím. Ale kdoví – možná se mýlím. :) ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jsem invalida Karásek...jen Jmelí mě moc nejde od huby. A v Českých Budějovicích jsem byl ale žít tam nechci. No a co teprve Kudrjaš....navíc vím, že nemám talent (Kuzma je v mém životě vždy na jiné straně) a ten Hamlet se stále někde skrývá....Ještě, že vím, že až se ukážu našemu lékárníkovi, Ten mi dá pěkné kapky...A od Roudnice, která ještě není se blíží osmahlý cikán! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Cimrman dramatik nosil na dně své neklidné duše jeden velký sen: DOČKAT SE UVEDENÍ SVÉ VLASTNÍ HRY NA PRKNECH NÁRODNÍHO DIVADLA. On se toho nedožil. Já, 31.12. 1997 ANO!!..... Ano, ZÁSKOK si to zaslouží! Hra klade důraz na HERECKÉ DESATERO Járy Cimrmana (např. Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen./ Za předměty házené na jeviště neděkuj./ Po nápovědě neopakuj všechno. Některé věty patří kolegům./ Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj. Patří patrně někomu jinému./ Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované. A Z.Svěrák, vlastně jediná vtipná postava - VYNIKAJICÍ !! Neméně dobrej je i úvodní seminář! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) V divadle si sedám zásadně vlevo. 2.) Jsem obdivovatelem absolutního herectví Oty Plka. 3.) Jsem z Českých Budějovic. PŘÍBĚH **** HUMOR ***** ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Hra, kde „nezůstane jedno oko suché“. Zdeněk Svěrák ako herecká hviezda Prácheňský. Excelujú však aj páni - Petr Brukner ako Vlastička, Bořivoj Penc ako doktor, Jan Kašpar – ako našepkávač, ale nesmiem zabudnúť na milovaného Miloňa Čepelku ako Vogletanza. HERECKÉ DESATERO Járy Cimrmana, dve z jeho posolstiev budúcim hercom ma už počas seminára presvedčili, že táto hra bude skvost: „Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované“, „Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen“. A v závere: "Řřřekni, Rrrumbumburrrk, srrrabe!" "Zabiju učitele Janderu, až do čtvrté třídy jsem obstojně ráčkoval..." ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • V červnu 1995 dostala hra cenu Alfréda Radoka za nejlepší divadelní hru roku 1994. (Kulmon)
  • Na tomto záznamu se hra „Tma jako v pytli“ namlouvá mimo scénu. V divadle se však normálně sehrává na jevišti. Dokonce je možné po rozsvícení vidět skrčeného Křižíka (Zdeněk Svěrák) u ženy krejčího (Petr Brukner). (mnaucz)
  • Hra měla premiéru 27. března 1994. Jedná se tedy o první hru, která měla premiéru v současném působišti Divadla Járy Cimrmana, a to na Žižkově. Tehdy ještě Divadlo T. G. Masaryka. (mnaucz)

Reklama

Reklama