Reklama

Reklama

John Forsythe hraje amerického agenta, který si pro špionážní operaci na Kubě najme francouzského spolupracovníka jménem Devereaux (Frederick Stafford). Právě na Kubě se měly údajně objevit ruské rakety a také špión NATO s krycím jménem Topaz. V Havaně se Devereauvovo pátrání stává nebezpečným a zanechává za sebou otřesy ve vládě, vraždu, zradu i sebevraždu. Po skončení své mise se Devereaux vrací zpět do Francie a chystá se odhalit totožnost dvojitého agenta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

argenson 

všechny recenze uživatele

Philippe Noiret se ve svých pamětech poměrně široce rozepsal o natáčení Topazu, přitom ale vůbec nezmínil představitele hlavní role Fredericka Stafforda. Už vím proč, ten pán byl celkem dost bezvýrazný dřevo a je dost s podivem, jak se dostal do čela mezinárodního obsazení ve filmu jednoho z nejslavnějších režisérů vůbec. Ovšem ani režisér se tady moc nevyznamenal, Topaz sice čerpá ze skutečných událostí kubánské krize, což se sice nabízelo, ale hodně se tu mluví, málo děje a nemá to šťávu. Příště si dám radši nějaký béčkový eurospy, který se netvářej tak vážně a jsou o dost zábavnější. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Topaz rozhodne nepatrí medzi majstrove najlepšie kúsky, ale v mnohých jednotlivostiach ma potešil tak, že mu odpustím aj viaceré nedostatky. Neustále sa mení prostredie. Začíname v Dánsku, ocitáme sa na Kube a pochopiteľne v USA. Potešilo ma, že Hitch pracuje s nedôveryhodnosťou aj na úrovni manželských vzťahov. Milostné pletky hlavnej postavy s krásnou kubánkou poza manželkin chrbát sú iba zrkadlovým odrazom politickej paranoje a dvojitých agentov, atď. Alebo naopak. No a keďže som si nečítal, kto všetko tu hrá, tak ma v záverečnej tretine potešili dvaja známi francúzski herci vo veľmi dôležitých úlohách. No a aby som nezabudol, to, že sa dej stáča stále iným smerom, mi pripadalo v rámci všeobecnej paranoje ako celkom logický ťah. Nie, ako celok to nijak zvlášť nefunguje, ale Hitch dokáže kúzliť pri mnohých scénach. Topaz pôsobí síce fragmentárne, ale mne osobne ubehol vcelku rýchlo. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Topaz není úplně špatný, ale ani úplně dobrý film. Je to zvláštní film. Vlastně taková poctivá špionážní podívaná, na které je znát, že vznikla podle románu, a tak se to v ní hemží takovým množstvím postav, že se hlavní hrdina několikrát na dlouhou dobu z filmu úplně vytratí a ani vám to nepřijde divné. Nejhorší ale je, že film vůbec nemá žádné pořádné finále, vyvrcholení, nic. Hitchcockova režie to však zachraňuje a díky tomu, jak natočil všechny ty scény, ve kterých se mluví málo nebo vůbec, díky jeho nápaditým záběrům, mrazivému výjevu z mučírny a díky hudbě Maurice Jarreho se to dá sledovat celkem dobře. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hitchcock si s přizvaným Noiretem a Piccolim velmi rozuměli, autor světového thrilleru/horroru je pokládal oba za francouzské velikány herectví.!! :-) Skvělý spy-thriller, kde opět autora samotného uvidíte v malinkém záběru na letišti, kde sesedá z inval.vozíku a zdraví se vřele s příchozím mužem v černém saku... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Někdo mě postřelil, ale jenom trochu." A mě se někdo pokusil zaujmout, pobavit a napnout, ale taky jenom trochu. Tak úplně to Hitchovi nevyšlo, protože zaujmulo mě to skutečně jenom trochu, pobavilo o kousek víc, ale to napětí se nějak nedostavilo. Spíš jsem začal věřit ideám kubánské revoluce, volit Fidela a vítat ruské rakety s dozimetrem v ruce. A to patrně nebyl účel vzniku tohoto snímku. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Film vychází ze stejnojmenného románu Leona Urise a Juanita de Cordoba byla skutečně žijící postavou. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Film byl Hitchcockův největší komerční neúspěch. S počátečním rozpočtem $4,000,000 vydělal pouze $1,000,000. (ČSFD)
  • Alfred Hitchcock natočil dva různé konce. Oba se nacházejí na DVD reedici. (ČSFD)

Reklama

Reklama