Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Za úsvitu (S04E03)

(epizoda)
  • USA By Dawn's Early Light (více)

Obsahy(1)

Plukovník Lyle C. Rumford je hrdým velitelem vojenské internátní akademie a mužem fanaticky oddaným svému poslání. Proto jej šokuje, když mu člen správní rady a potomek zakladatele školy William Haynes oznámí, že hodlá akademii zrušit. Rumford nakonec Haynese zabije, a to s pomocí děla, ze kterého má oběť vystřelit salvu při tradiční slavnostní ceremonii. „Nešťastnou náhodou" totiž dělo místo výstřelu exploduje. Smrt vyšetřuje poručík Columbo, jenž ve svém obnošeném plášti působí mezi vypulírovanými uniformami komicky. Ale jen do doby, kdy začne Rumfordovi klást velmi nepříjemné otázky... (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mám moc rád - Columbo na vojenské akademii je konfrontován s drilem, vojenskými mozky a hlavně s velitelem celé akademie plukovníkem Rumfordem, který je takový blázen do své milované školy, že je schopen zabít jejího majitele, když ten začně uvažovat o její přeměně na smíšenou kolej. Jako už mockrát to má vypadat jako nehoda (hlavní role - dělo) a poručíkovi se to nějak nechce líbit. ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten Patrick McGoohan musí být chameleon, když zvládne zahrát vždy úplně jinou postavu, i když je to vrah. Tady se sice ještě nechopil režie, ale i tak se jedná o velmi vydařený díl. Ta Columbova konfrontace s armádním prostředím je zábavná, ale zajímavější by bylo, kdyby se tu objevil Hercule Poirot... Přesto na mě ten díl působí trochu chladně. McGoohan je pokaždé dabován někým jiným, pokaždé skvěle a Bořivoj Navrátil tady možná předčil oiginál. ()

Reklama

lokol 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uplne prvy Columbo,ktoreho som videl a od tohto dielu ma zacal bavit.Najviac ma zaujala jeho taktika,ze otravuje dokym niekoho uplne nevytoci.Klasicka kriminalka, na ktorej je dolezite nie hladat kto je vrah, ale sposob jeho usvedcenia. Columbo zo seba robi blbeho, tak ho beru, a takyto pohlad na porucika je veru zly...Niektore pasaze Columbov su pomale a trosku nudne...ale to uz k tomu patri ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, tento díl mě upřímně příliš neoslovil, protože na mě působil velmi zdlouhavým a utahaným dojmem a některé pasáže byly až nadbytečné a kratší stopáž by určitě této epizodě neuškodila. V každém případě to celkové rozluštění případu rozhodně stálo za to, a i když to velitel kadetské akademie plk. Rumford (P.McGoohan) měl vymyšleno velmi dobře, aby vražda jeho nadřízeného působila jako nešťastná náhoda, na Columba byl stejně jako i daleko proradnější a sebechytřejší zločinci jednoduše krátký. Velmi hezky je ale v tomto díle také zobrazeno, jaké absurdnosti museli mladiství na kadetské akademii vykonávat a jak si jejich velitelé libovali v jejich buzeraci. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů z celé série. Na vině je atraktivní a neokoukané vojenské prostředí, vynikající záporák Patrick McGoohan (např. Útěk z Alcatrazu, Statečné srdce) a chytré závěrečné usvědčení. Vůbec celý tento díl má zvláštní náboj a například dlouhá úvodní scéna, ještě před titulky, kde si vrah za úsvitu chystá výbušninu, je neskutečně atmosferická. Dalším plusem je fenomenální český dabing přísně znějícího pana Bořivoje Navrátila, který zde vrahovi propůjčil svůj hlas. Vynikající Columbovka. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Scény kampusu byly natočeny v Citadele v Charlestonu v Jižní Karolíně. (Epistemolog)

Reklama

Reklama