Reklama

Reklama

Prokletí Salemu

(TV film)
  • Česko Salem's Lot (více)
Trailer

Zlověstné události svedou dohromady spisovatele (David Soul) fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi (James Mason), jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka" (Reggie Nalder) v Prokletí Salemu. Drastický horor, při kterém tuhne krev v žilách, podle Kingova románu natočil Tobe Hooper (Poltergeist). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

tron 

všechny recenze uživatele

„To je po taliansky.“ – „Nevedel som, že ste z Talianska.“ – „Ja nie. Len to slovo.“ Hoci sa mi nová verzia z roku 2004 páčila oveľa viac, som príjemne prekvapený. Videl som trojhodinovú verziu (údajne existuje aj dvojhodinová... neviem) a som pozitívne prekvapený hereckými výkonmi, atmosférou a (čo je takmer neuveriteľné, keďže väčšina hororov nemá s hororom veľa spoločného) niekoľkými až nepríjemne strašidelnými scénami (učiteľa v noci navštívi upír, škrabkanie upírskych detí na okná). Ale nie je to nič oscarové a film odporúčam skôr zaprisahaným fanúšikom Stephena Kinga na „doplnenie vzdelania“. Osobne ma už nudná kniha nebavila, film režiséra, ktorý v minulosti omylom nakrútil dva dobré horory (TEXASKÝ MASAKER MOTOROVOU PÍLOU, POLTERGEIST), to troška napravil. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Kingovým předlohám delší zpracování ve formě televizních minisérií opravdu sluší a Salem's Lot je v tomto směru hodně kvalitní vlaštovkou, předznamenávající všechna ta It, Rose Red, Tommyknockers a další. V televizi musíte šetřit krví (nebo jste ještě před pár lety museli) a nemáte peníze na herce A třídy. Takže improvizujete a snažíte se zaujmout jinak, příběhem, atmosférou...A v případě Salem's Lot to platí dvojnásob. Místy může příběh vypadat roztahaně, ale vytváří se tím prostor pro představení všech důležitých postav, takže při jejich postupném přecházení "na druhou stranu" nastupují ty správné emoce. Hlavní devizou celé minisérie ale jistě je pojetí a zpracování upírů, od masky Barlowa citující Nosferatu až po úžasné scény dětí vznášejících se za okny, či Mike Ryersona sedícího na židli (pochopíte až uvidíte). Dokáže to spolehlivě navodit nepříjemné pocity i dnes, ale raději si nepředstavuju, jaké by to bylo, vyrůstat na americkém maloměstě na počátku osmdesátých let a chytit Salem's Lot v televizi coby školák. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tobe Hooper natočil film, který je dobrý, ale nedokázal mě ohromit. Jsou zde skvělé hororové okamžiky, jež jsou výborně natočené, nejsou zbytečně gradovány hudbou nebo zvukem, jak se to děje dnes. V tomhle film obstojí bez problémů, jenže celkové tempo je tak trochu příliš vlažné a nejsou zde vhodné výkyvy, které by vás dovedly ještě více vytrhnout. Na televizní produkci je ale tohle pořád velmi dobré. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pominu-li Vykoupení z věznice Shawshank a Zelenou míli (třeba proto, že to nejsou horrory), Hooperovo Salem's Lot je jednak nejlepší, nejpovedenější a nejstrašidelnější filmovou adaptací Stephena Kinga a po Murnauově Nosferatu, eine Symphonie des Grauens je to druhá nejlepší a nejstrašidelnější upířina, co jsem viděl. A vzhledem k tomu, že upírský žánr nemám moc v oblibě, to je co říct. A to všechno ještě umocňuje fakt, že je to vlastně "JEN" (!!!) televizní film. No páni, kdyby takhle vypadala a podobné pocity vyvolávala většina sračkovějch horrorů, co lezou do kin, to by byla krása. Výborné a hlavně - opravdu strašidelné. Když se hlavní upír dostaví na scénu, mám pokaždé co dělak, abych se leknutím a strachy neposral a nahlas nezařval a to i po několikerém shlédnutí. K nezapomenutelným scénám pak určitě patří zde již mnohokrát zmiňovaní zaokenní létající upíři (prostě super, jak málo stačí, k navození nepříjemných pocitů, před tímhle se všechny digitální triky můžou tak akorát zahrabat do země a poraženecky si přepočítávat 1-0-0-1-1-1-0) nebo mrtvý hrobník houpající se v křesle. Film má celkově přes tři hodiny, což je na adaptaci Kinga optimální, nenacházím v tom žádné hluché nebo nudné místo. Obrovské nadšení a bez odmlouvání plný počet. Už i proto, že zdejších 67% je fakt výsměch. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Slušný TV príspevok do rodinky Kingových adaptácií. Táto patrí do tej mierne lepšej časti, hlavne vďaka skvelým maskám a dobre vykresleným postavám. Úvod, kedy jednotlivých hrdinov spoznávame, je neporovnateľne zábavnejší, než finálny súboj, o trápnom epilógu ani nehovorím. Škoda, mohli to také menej okázalé potiahnuť až do finále. Ale napriek minutáži neľutujem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • „Salem´s Lot“ napsal Stephen King jako poctu Stokerovu „Draculovi“. Tuto poctu chtěl vyjádřit i ve filmové verzi tím, že do filmu vpraví odkaz na Draculu. Odkaz byl realizován podobou upíra, který odpovídá Draculovi z filmu Upír Nosferatu (1922). (BrianStorker)
  • Původně byl Toobe Hooper osloven, aby natočil pouze celovečerní film podle Stephena Kinga. Během natáčení se však objevily zvěsti o natáčení Draculy Johnem Badhamem a výrobě remakeu Upíra Nosferatu Wernerem Herzogem. Vedení Warneru tedy bleskově přehodnotilo strategii a z původně plánovaného celovečeráku sešlo a začala se natáčet TV minisérie. (Rodriguez)
  • Kratší verze filmu se od té delší liší nejen stopáží, ale několik scén je uvedeno v jiném pořadí a jedna je dokonce natočena jinak. Když Cully Sawyer (George Dzundza) nachytá svou ženu Bonnie (Julie Cobb) s Larry Crockettem (Fred Willard), donutí Larryho namířit si na obličej pušku, kterou drží Cully v ruce. V kratší verzi si musí Larry strčit pušku do pusy. (fisus)

Související novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (více)

Reklama

Reklama