Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Del Toro mě opravdu překvapil. Tento romantický příběh mezi nestvůrou z hlubin a uklízečkou areálu je vskutku okouzlující. Velice příjemná je stopáž filmu, která tak akorát stačí na to, aby jste poznali postavy a následně pozorovali vývoj filmu, který není nijak složitý. Ba naopak jednoduchost zápletky dává filmu nadhled a lehkost, se kterou vás unáší. Nejvíce ze všeho musím pochválit okouzlující a příznačně tajemnou výpravu, která se k filmu neskutečně hodila. Příjemně mě překvapila i kamera a hudba, která se samozřejmě porve o sošky. Vztah mezi dvěma hlavními postavami se vyvíjí podle očekávání a vedlejší role jako např. Richard Jenkins a Octavia Spencer rozhodně potěší. Tento film musím opravdu pochválit a už se těším na Oscary( 13 nominací). 80% ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Tvář vody je velice líbivý snímek. K dokonalosti tomu trochu chyběla šťáva, jakoby se někdo držel zpátky. Ale celkový dojem veskrze pozitivní. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

V týhle verzi Malý mořský víly pro dospělý nechápu jednu věc, ale to zcela zásadní. Proč to, kurva, del Toro vůbec točil? Nejenom, že je uspávací už samotná stopáž, ale on je celej příběh ještě tak prapodivně o ničem, že do teď nechápu, co jsem vlastně viděl. Principiálně rozumim tomu, že nemůžeš-li prznit někde v kaluži, či mokřadu čerstvě vylíhlý pulce, natočíš film o prznění...ani nevim, jak to nazvat. Vypadá to, jak kdyby Avatar připravil žábu o cudnost a plod pak donosila ňáká ještěrka. No a tohle je pak vlastně to jediný zajímavý na celym filmu. To, že si to nevidomá uklízečka rozdá s plazem, co umí vyhílovat kdejakej šrám a natržený mločí pysky, páč je tak trochu k tomu všemu ještě transportovanej na Zemi z časový linky, kde Gerald z Rivie usekává podobnejm vocasům, co jinýho, než vocasy, ještě celkem dávám, ale to, jak je to celý schovaný za něco rádoby většího, míněno rivalitu mezi Amíkama a Sovětama, to už nedávám, protože to působí strašně vykonstruovaně a uměle. Pokud to mělo bejt erekční kombo pro ochránce obojživelníků, feministky a celý jakože hrozně hluboce podtržený mezidruhovou láskou vybudovanou skrz vejce natvrdo, pak jsem se bránil, jak jsem mohl, ale někdo mi šprcku přes hlavu nakonec stejně přetáh, jelikož jsem si u toho připadal jak kokot. Asi jediný, co bych vyzdvihnul, by byl fakt skvělej kásting, páč tu vobludu hrál Franz dokonale! ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Stylově krásné retro, kterému bohužel chybí emoce. Téma lásky dvou bytostí na okraji, z nichž jedna není člověkem, a z toho důvodu je určena k likvidaci, patří mezi klasické filmařské storky. Kráska a zvíře to zrovna není, jelikož němá Elisa by rozhodně nezvítězila soutěži krásy a ta vodní potvora vypadá v obličeji celkem přijatelně. Příběh je však nudný a nedokáže vtáhnout. Pokud se někdo rád kochá, je mu dopřáno hodně, ale jsou tu kulisy pro jednu velkou prázdnotu. Nic osudového, nic srdcervoucího. Michael Shannon je drsný záporák, ale nenašel tu podobu, aby ho bylo možné ze srdce nenávidět. Pouze ke konci je fajn hláška, ale tím se celý projekt nezachrání. ()

fablefavorit odpad!

všechny recenze uživatele

Nefunkční a nesympatický paskvil, který místo obsahu staví na vynucené inkluzivitě. I tu ale odmítá rozvést zajímavým směrem, a tudíž zůstává jen blahosklonná pohádka, v níž je odlišnost jedinou ctností. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

... mrdka ... promiňte, chtěl jsem napsat ... rybka ... ( ... jedna jen za vizuál ... jinak o ničem ... ze začátku zajímavé, pak trapné, pak nechutné, pak totálně nudné a na konec úplně debilní ... ) ... aj, aj ... uplavala ... ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Päťdesiat odtieňov zelenej (alebo tyrkysovej?). Podoba vody je film, ktorý je trochu čudný, trochu romantický ale v zásade nejak veľmi nevybočuje zo zabehaných koľají. Ak to zjednodušíme je to v podstate taká láska s prekážkami. Zvláštne je len to medzi kým táto láska vzniká. Tu je možno najväčší kameň úrazu, nie kvôli povahe vzťahu, ale kvôli tomu že jedna z postáv ma väčší priestor a je lepšie charakterizovaná (Elisa) ako ta druhá („obojživelné stvorenie“). Áno, pripúšťam, že s „psychologizáciou“ takýchto postáv to nie je ľahké, ale predsa... Myslím si že emocionálna odozva u diváka by bola lepšia. No na druhej strane je tu niekoľko výborných ďalších postáv, jednak herecky a jednak sú dobre napísané a dobre sa hodia do filmu ako celku. S Podobou vody som spokojný, del Toro vie podať príbeh, zvláda aj vedľajšie dejové linky a aj hudba hrá v jeho prospech, aj keď musím dodať, hoc sa mi páčila, zdala sa mi trochu recyklovaná. 80% ()

kobliha 

všechny recenze uživatele

Po 2 hodinách som bol taký nasratý, že som sa na hodnotenie radšej opýtal manželky. Takže z pohľadu ženy 1* za výpravy a druhá * za Happy end.. Keby som nemal vedľa seba odborného konzultanta, za seba dám odpad. Nerozumiem jedinej nominácií na Oscara.. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Nijak převratná fantasy romantika s vybranými krásnými scénami. Del Torův tradičně zajímavý vizuál potěší, ale mistr už natočil lepší kousky. Nepustím si znovu. ()

Doomedx 

všechny recenze uživatele

"Takový podvodní Avatar v dobách studené války" řekl jsem se si na konce a nebyl jsem zklamaný. Upřimně, byl jsem překvapen kolik nahoty ve filmu bylo, dále také nadměrné používáni modrozelené (teal) barvy skoro při každé situaci (což ještě více ukazovalo tu myšlenku vody). Dále dobře napsané a přímo na tělo ušité role pro skvěle hrající herce a dobře melodicky nastavená hudba která si oskara zasloužila určitě a o těch ostatních se dá sice polemizovat, ale film sám o sobě nemůže nikoho urazit. - 75% ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Tento příběh o němé nymfomance s ucpaným záchodem a kontakty z různých minorit a nepřátel společnosti funguje díky dobovému zasazení a hudbě velmi dobře. Oscarům se nelze příliš divit. Tuto rybí romanci jsem však s navijákem nesežral. Chtělo to víc prostoru pro svěžího osmiprstého záporáka. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Jako oscarový film to asi není tak dominantní a přesvědčivý biják jako pro mě jsou Tři billboardy nebo Darkest Hour, ale po filmařské stránce je to vynikající dílo. Navíc je žánrově pestré - komedie, horor, fantasy, akce, thriller, drama, muzikál a tak si v něm každý něco najde. Oceňuji, že je v něm bez nějaké větší naléhavosti odkazováno na věčné problémy naší společnosti ať už se jedná o problematiku rasismu, gayů, touze po moci, strachu z neznámého či problémům v komunikaci, to vše je do filmu zapracováno zcela přirozeně. Neodcházel jsem z filmu kdovíjak poučen, okouzlen či dojat, ale s příjemným pocitem, že vše je tak, jak má být. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Čekal sem mnohem méně. Ale to díky očekávání oscarového filmu, místo ujetého Del Torova filmu. Ale to je asi jedině dobře, protože jeho typické aspekty mě pouze překvapily. Především explicitnost (místy je to skoro až nechutné) a málo zbytečného patosu. Nakonec můžu jen chválit, i když víc mě zaujal padouch a jeho prsty než onen netvor. Ale i tak nadprůměrný film. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Panna a netvor na spôsob USA. 60 te roky zobrazené dokonale, k tomu už dobre známa práca so svetlom a kamerou. Shannon ako agent. Tri hviezdy v šírom poli kukurice.. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru naprosto průměrný film, který akorát dobře vypadá. Co se týče námětu, něco podobného bylo možné spatřit již nesčetněkrát. Film drží nad vodou již zmíněný vizuál a slušní herci. Vzhledem k tomu, že se jedná o růžový šíp, který byl úspěšně vystřelen na oscarový terč, je zřejmé, že se dočkáme několika povinných průřezových témat. O nich ale nemá cenu mluvit, jelikož stačí vyřknout výše zmíněnou tezi a je to hned jasné. Musím ale pochválit jednu vlastnost, kterou mě film překvapil. Ačkoli jsem byl během sledování znavený, byl jsem schopen snímek absorbovat bez přerušení. Což se mi nepovedlo už pěknou dobu. To mě alespoň vede k tomu, že Tvář vody rozhodně není nudná. Plyne příjemně. Na závěr musím zdůraznit jeden negativní WTF moment, a tím byla ona muzikálová scéna. To byl kýč nejvyššího zrna. Zároveň upozorňuji na hudbu, která je podobného charakteru. Nakonec tedy snímek hodnotím regulérními třemi hvězdičkami. ()

Artard 

všechny recenze uživatele

Možno si zaslúži oskara za hudbu, určite za réžiu, za výpravu , no neviem neviem, ale určite nie za najlepší film. Protagonistke som to nežral, mal som s nej skôr pocit ženy ktorá je asi príliš dlho sama. Moment zblíženia s fishmanom bol príliš rýchly, a kvôli tomu asi ma ich vzťah ani jeho záchrana vôbec nezaujímala. Úprimne, bolo to veľmi, veľmi dobre natočené porno. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Vytvorené prostredie veľmi autentické (aj vďaka skvelej práci kameramana), sympatický a milý „netvor“, dobré a solídne výkony a taký mierne netradičný romantický príbeh. Podľa F. Akadémii najlepší film roku 2017. No, nie je to zlý film, ale nie najlepší (hlavne nie za rok 2017). Z hereckej stránky opäť očarila S. Hawkins. Na jej filmy a výkony musím od teraz dávať väčší pozor. Voľba M. Shannona na rolu R. Stricklanda je jednoznačná. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama