Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (955)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zcela unikátní a bizarní retro--futo-fantasy. Originální mix dětinské naivity, teenagerovské zamilovanosti a dospělé sexuality, ruku v ruce s občasnou brutalitou. Shannon a jeho černé prsty jsou over-the-top. Chápu Oscary, je to "něco jiného" než z čeho se obvykle skládá filmové médium. Plnohodnotný filmový prožitek se však nedostavil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Roz-koš-ný romantický monster movie, s príbehom, kde všetko správne funguje (akurát tie eko-gay-black-trump-metoo agitačné tóny zbytočne rušia) a v dokonalom podaní Pána režiséra. Drl Toro ponúka ďalšiu temnú rozprávku, kde poetiku strieda funkčné brutálne násilie a tým sa len stupňuje emocionálny dopad. K tomu skvelé obsadenie - všetci sú výborní, ale Shannon samozrejme vládne. A jeden z najlepších Desplatov vôbec. (ako inak, všade vo svete film zbiera nadšené recenzie a priehrštia filmových cien, len na čsfd vám samozvaní filmoví odborníci vysvetlia, aká to je sračka :D) ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako takova drsnejsi retro pohadka to je fajn, ale rozhodne bych z toho nedelal nejakou velkou udalost a fakt nechapu ty Oskarovy nominace/vitezstvi. Celej dej je vlastne dost repetitivni a krome zaverecnyho uteku se toho zas tak moc nedeje. Aspon, ze se to odehrava v zajimavym prostredi a vizualni stranka je vymazlena. Co se tyce hercu, Shannon nezklame nikdy, ale ta Hawkins nevim, je proste takova divna, i kdyz hraje slusne. Kdyby to byl pilot serialu, tak si asi neni na co moc stezovat, ale na dvouhodinovej film toho je proste malo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jelikož mne Purpurový vrch příliš nenadchnul, neočekával jsem nic mimořádného. A hle! Del Toro konečně udělal po dlouhé době film s velkým F. Výborné herecké výkony, úžasná kamera, solidní speciální efekty, atmosférická hudba. Příběh krásky a zvířete z Černé laguny, kdy kráska příliš krásy nepobrala na těle, zato jí má dostatek v duši, a zvíře je jakýmsi klonem netvora a Abrahama Sapiena. Hranice romantismu a sentimentu je zde velice křehká a k tomu ještě za dveřmi zuří studená válka. Štěstí, že Zeldu dobrá nálada příliš často neopouští, a tak si divák užije i několika vtipných proslovů. Nechybí klasická témata jako jsou láska, nenávist, pomsta, touha, víra, síla a smysl života. Ano, přesah do artových vod je tak velký, že mainstreamový divák zřejmě nad filmem ohrne nos. Mně to ale nevadí, jelikož jsem si ho užil stejně, jako viditelně i ostatní návštěvníci kina. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má výborný start a retro na vojenské základně mě vysloveně bavilo. Možná škoda, že se více nepracovalo s hlavním magnetem filmu, tím žábochlapen. Více ukázat jeho schopnosti, větší snahu na divakovo ohromení bych rozhodně uvítal. Paradoxně tak to nejlepší co film skutečně nabízí v první části je postava Richard Stricklanda, který hraje skutečně ultimátního sráče. V kontrastu s touto postavou vyniká i jeho protipol doktor Robert Hoffstetler , kterého s přehledem hraje Michael Stuhlbarg. Bohužel od okamžiku únosu tajuplné bytosti tyto postavy ustupují do pozadí a scénaristi naprosto nepochpoitelně začnou mixovar žánry, pletou patý přes devatý (muzikálova vsuvka kontra přestřelka kontra sex) že absolutně zničí veškerou zajímavost filmu. Vůbec nechápu, proč se filmaři naprosto vzdali takového potenciálu který v podobě žábočlověka měli a udělali z toho v druhé části tak banální zápletku. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Výběr soundtracku pro film trval 9 měsíců. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2017 na Benátském IFF. (Varan)
  • Doug Jones strávil každý deň tri hodiny, kým sa dostal do kostýmu. Podľa neho to však nebolo nič, v porovnaní s predchádzajúcimi kostýmami, ktoré nosil v iných filmoch Guillerma del Tora. (Astonko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama