Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nastávající šestnáctiletá dívka Samantha Baker (Molly Ringwald) na jejíž narozeniny zapomněla většina příbuzných z prostředí americké školy, touží, jako mnoho dalších po chlapci jménem Jake Ryan. Na školním večírku se snaží upoutat jeho pozornost, ale místo toho se spíše stane obětí sázky. A navíc zjistí, že Jake má jinou dívku, která se na něj lepí jako klíště. Aby toho nebylo málo, tak domů na návštěvu jí přijeli prarodiče a na výměnný pobyt Číňan Long Duk Dong. (Lenarek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Trifi 

všechny recenze uživatele

Takový předkrm od Johna Hughese před Breakfast Club... Místy neskutečně vtipné, po celou krátkou stopáž pak minimálně zábavné a příjemné. Silně nadprůměrná romantická komedie, která i po těch téměř třiceti letech bez námah smázne většinu dnešní produkce... A body navíc za úžasně přirozenou Molly Ringwald. S klidnou duší 85 %. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Na teen romantickou komedii film obsahuje podezřele vysoký počet zábavných wtf scén, které velmi dobře balancují na hranici trapnosti, ale Hughes velmi dobře ví, kde už má přibrzdit a to je vlastnost, které se bohužel dnešním obdobným filmům nedostává. Jinak romantická linka filmu mezi Molly (která se mi poprvé ke konci libila) a velmi nevýrazným Schoefflingem je nulová, ale naštěstí nehraje vůbec prim. Režisér asi věděl jaký poklad má v ultimátním Michaelu Hallovi, který si imho krade celý film pro sebe a je jednoduše boží a tak dostal hodně prostoru. Také ten Číňan je hodně ultimámátní postava, celkově je to absolutně feel good záležitost, hodně jsem se smál a jsem velice spokojený. A na party hraje Patti Smith - tak to má být :) ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Sixteen Candles je důkazem, že základní šablona teen komedií se od 80. let do dnešních dnů zase až tolik neliší (i samotný prvek sázky byl později, zejména v 90. letech, častokrát opakován). Rozdíl je v tom, že tehdy se to obešlo bez exkrementů, vulgarit, sexuálních pomůcek či rovnou orgánů a především - těchto projektů se zúčastňovali schopnější tvůrci a herci. Příjemná, nenásilná, trochu romantická, trochu ujetá, komedie s výborným soundtrackem a přirozenými herci. Režijně debutující John Hughes hned napoprvé předvádí, že to s mladým publikem bude umět. Molly Ringwald uhrančivě a přirozeně krásná, úsměvné miniroličky Johna a Joan Cusackových pobaví. 70% ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #69” - Film Sixteen Candles odstartoval kariéru komediálního hitmakera Johna Hughese, který režíroval nebo psal scénáře úspěšných teenage komedií v 80’s. Díky tomuto snímku se z Molly Ringwald na pár let stala teenage hvězda. Banální děj dává na 24h nahlédnout do života středoškolačky Sam, která řeší typické problémy dívky jejího věku. Navíc její rodina řeší svatbu její sestry a zapomene na Samanthiny narozeniny. Celý den je jeden velký fuckup a více či méně do jejího dnu zasahují další vedlejší postavy. Nejlepší z nich je Anthony Michael Hall v roli vůdce klubu totálních geeků a loserů. Film s lehkostí provádí jedním hodně hektickým dnem a tvůrci ukazují všechny stereotypy typické pro 80’s dobu, jako generační neporozumění, neopětovaná láska nebo divoká party. V Česku jde o televizemi ignorovaný film, ale v USA má Sixteen Candles kultovní status, protože reflektuje události, které se v dané době staly téměř každému. John Hughes dokázal točit feel good filmy s nenuceným humorem, chemií mezi postavami, kde se toho mnoho nestane, ale vás film bude i tak zajímat. Nesmím opomenout nabušený soundtrack, který chrlí jeden dobový hit za druhým a dělá z některých scén kultovky (Spandau Ballet - True na školní party nebo Rebel Yell při noční jízdě Rollsem). Viděno na SkyShowtime. 4* ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Není na škodu čas od času vidět nějaký hodně špatný film. O to víc ocením ty dobré. Vzhledem ke zdejšímu poměrně vysokému hodnocení a příznivým komentářům mě dost překvapilo, když se z toho vyklubala ta nejméně vtipná komedie, co jsem v poslední době viděla. Nejodpudivěji na mě působily rasistické vtipy na účet čínského studenta, zesměšňování dívky se zdravotním omezením, vtipy o znásilnění nebo pronásledování vyhlédnutých romantických a sexuálních objektů. Je-li Sixteen Candles opravdu typickou ukázkou komedií z 80. let, alespoň vím, že se jim mám vyhýbat. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Pokoj Samanthy (Molly Ringwald) byl ve skutečnosti postaven v tělocvičně, kde probíhaly scény s tanečním večírkem. (HellFire)
  • Dort na konci filmu byl vyroben z papíru. (HellFire)

Reklama

Reklama