Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Omlouvam se vsem priznivcum tohoto filmu, ale myslim si, ze to tvurci mohli klidne natocit jako tv film s neznamejma hercema a bylo by to stejny. Prachy a hvezdy jako Gibson, Penn, Dormer, Coogan atd. si mohli usetrit na nejaky jiny, lepsi (zazivnejsi) film. Tohle je bohuzel jen dalsi kousek, ktery skonci nekde na YT... P.S. cesky dabing tomu teda taky nepomohl. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Ani nuda, ani "zbytečný film", ale fascinující studie o naplnění životního poslání a snu o tom, jak proniknout k akademické slávě. Postava profesora Murrayho v podání Mel Gibsona není šíleným vědcem (byť vizáží ve filmu jej může připomínat), ale mužem s vizí, kterou se za pomoci rodiny, přátel a spolupracovníků z akademických kruhů univerzity, celý život usiluje naplnit. A k tomu mu v nemalé míře přispěje někdo, od koho by to nepochybně nečekal - americký lékař William Minor, který je uvězněn v psychiatrickém detenčním ústavu a zaujme jej Murrayho výzva anonymním přispěvatelům vznikajícího encyklopedického díla. Z profesní spolupráce se vyvine spojenectví a posléze úzké přátelství, které překoná četné životní peripetie obou hlavních protagonistů. Gibson i Penn ve skvělých rolích, věrné zachycení dobové atmosféry a příběh, který dokázal zaujmout po více než dvě hodiny... ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film je samozřejmě výživný už díky dvojici "průserářů" v hlavní roli, oba mají k*rva charisma a Penn se naplno předvádí v poloze pološílence. Ale zbytek je nedotažený, matoucí a nepřesvědčivý. Je sice pravda, že práci na vele-slovníku těžko nějak extra dramatizovat, ale celý podivný vztahový spletenec s vdovou v poslední části mě prostě divácky dost odrovnal. Neřekl bych nuda, ani vynechat, ale mělo to na lepší. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné prekvapenie. Dejová linka síce obsahuje niekoľko hluchých miest, čiže miestami to má tendenciu skĺzavať k nude, no tento problém vo veľkej miere vyvažuje sympatické herecké osadenstvo (vrátane Natalie Dormer) a nečakane emotívny záver, ktorý celý tento príbeh krásne podčiarkol. Taktiež výprava s kamerou boli veľmi pekné, hotový balzam na oči pre každého fanúšika dobových filmov. Možno to ale chcelo príbehovo ešte potiahnuť ďalej. Predsa len došli až po písmeno "T". Nadpriemer. 75/100 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Skvost! Přestože vše začíná vraždou je to film nesmírně pozitivní, dojemný a duši hladící. Nikdy by mě nenapadlo, že film o něčem tak nudném, jako je sestavování a sepisování anglického slovníku mi připraví takový zážitek. K tomu všemu ještě výborné výkony obou hereckých hvězd v hlavních rolích. Maximální spokojenost! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Dublinu v Irsku. (Rominator)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama