Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Perinbaba na 228. mieste v hodnotení československých filmov? Kde sú hodnotenia tých miliónov divákov, ktorí si túto najklasickejšiu slovenskú rozprávku nenechajú utiecť žiadne vianoce? Jakubisko v najlepšej režisérskej forme natočil (nevedomky) temnejšiu alternatívu ku klasickým českým rozprávkam. V jeho tradičnom vizuálnom poňatí. Všetci vieme, že z toho vytřča Fellini viac, ako zubatá, ale koho to trápi. Tu je zase cítiť z českých divákov slovenský syndróm, keď nedokážu vstrebať našu temnosť, absenciu humoru a určitý chlad. Netvrdím, že sa im čudujem. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemáš zrcadlo ?? Pěkná kravata !!" ;) Heuréka !! Objevil jsem vrchol Jakubiskovy tvorby.. Ten si sám maličko tímhle kouskem, nejskvostnější grimmovskou adaptací, jakkoli v důsledku velmi volnou, uvázal smyčku, když tu pomyslnou laťku později už jen horko těžko mohl překonat.. Faktem zůstává, že jeho jedinečný styl právě tomuto žánru - Však se taky jedná o jednoznačného krále, či spíš královnu, slovenské pohádky, jakkoli ho zásadně ozvláštňuje, jak svým rukopisem, tak i jeho oblíbenými motivy s tím erotičnem na čele, nejlépe sedí.. Upřímně se nemohu dočkat, až si Jakubiskovu Fellinbabu budu moci při další projekci užít znovu.. I s filmovou smrtkou číslo jedna - Což jistě potvrdí i Jirka Korn.. - Valerií Kaplanovou..;) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po rokoch nechápavého prizerania jedným očkom počas vianočných sviatkov som si túto obkecávanú a omieľanú rozprávku pozrel konečne v plnom rozsahu a stále nechápem, prečo som tu mal doteraz len tri hviezdičky. Jakubisko je magor, to už dávno všetci vieme, ale že dokáže rozprávku natočiť takýmto štýlom, to je pecka! V každom veku sa pre diváka v tom dá nájsť niečo iné a ja sa teším, keď budem odhaľovať jej ďalšie (anti)rozprávkové čaro. Ale len v spojitosti so sviatkami. Pozrieť si to niekedy v lete, tak by som to asi vypol po piatich minútach. 80%. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Juraj Jakubisko spomína: "Výsledný film bol značne odlišný od podkladu, ktorý mi zadali. V Nemecku totiž existuje inštitút, ktorý sa zaoberá iba tvorbou Grimmovcov, a len čo videli Perinbabu, vrhli sa na mňa v domnení, že som objavil niečo pre nich doteraz neznáme. Musel som ísť s pravdou von, že Perinbaba je môj výmysel, a napokon sa nad môj prehrešok povzniesli." (krasomama)
  • Počas filmovačky pri lietaní sa nikto vážne nezranil, zodpovednosť niesol Juraj Jakubisko, a keby sa niekomu niečo stalo, išiel by sedieť. (Raccoon.city)
  • Svetovú premiéru mal film 4.9.1985 v taliansku na Benátskom filmovom festivale, kde získal cenu Osobitné uznanie Sergia Trasattiho. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama