Reklama

Reklama

Svědek obžaloby

(TV film)
  • Velká Británie The Witness for the Prosecution

Obsahy(1)

Londýn roku 1920. Brutální a krvežíznivá vražda potřísnila přepychové koberce hezkého londýnského domu. Obětí je okouzlující a bohatá Emily Frenchová. Všechny důkazy ukazují na mladého Leonarda Volea, bezohledného prospěcháře, jemuž mladá dědička odkázala své obrovské bohatství, a který jí nemilosrdně vzal život. Tak to alespoň líčí Emilyina oddaná hospodyně Janet McIntyreová před soudem. Leonard však zarputile trvá na tom, že jeho partnerka, tajemná sboristka Romaine, může dokázat jeho nevinu. Zastupováním Leonarda je pověřen jeho advokát John Mayhew a člen královské soudní rady Sir Charles Carter KC. Napínavé dvoudílné drama Svědek obhajoby je adaptací stejnojmenné povídky spisovatelky Agathy Christie. (HBO Europe)

(více)

Recenze (49)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jarroldova verze si o porovnání s Wilderovou verzí z roku 1957 přímo říká. A myslím si, že nemuselo dopadnout špatně. Nevadí, že sépiová barva atmosféru někdejších dob sotva připomene; nevadí, že se tolik nekonverzovalo (možná i k prospěchu věci), nevadí, že tam Marlene Ditrichová nevystavovala svoje nohy, nevadí, že..... ale vadí ten podivně zaranžovaný a protahovaný závěr, ve kterém (na rozdíl od Wildera) zemřou zrovna ti nepraví lidé. Zkrátka, Wilderům závěr a komentář hlavního obhájce: "... ona ho nezavraždila, ona ho popravila... a teď máme další práci ... obhajobu paní...", je zkrátka lepší, než obligátní odchod zneužitého obhájce do oceánu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Všechno bylo kvůli tobě. - Pak to tedy nemělo cenu." Svědek obžaloby nijak výrazně nevybočuje z kriminálních příběhů "královny detektivek", nicméně i tak jsem se nechal na dvě hodiny unést případem o lásce, vině a odpuštění. Pravda se přelévá v lež a naopak - scénář si hraje s divákem a jeho úsudkem, byť se dala identita pachatele předvídat, má-li člověk něco nakoukáno či načteno. Oceňuji nejednu audiovizuálně podmanivou scénu a obsazení Tobyho Jonese do hlavní role. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ahatha Christie preskočila dobu. Akoby cestovala časom, pričom aj po pár desiatkach rokov, dokáže svojimi kriminálnymi príbehmi pomerne slušne popliesť hlavu (teda ako komu). Prvotinu som nevidel, no tento TV počin stojí rovnako za pozornosť, ako “Poirot-ovky”. Tempo pomalšie, stupňované, len škoda, že je samotné rozuzlenie napriek pár kľučkám mierne badateľné. Každopádne, slušný nad-priemer .. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s jinými adaptacemi Agathy Christie bylo tohle hodně temné a místy až přespříliš naturalistické. Tak si to ale zkrátka žádá dobový filmový vkus, bylo mu tedy vyhověno. I zápletka je snad až příliš mrazivá, I když mistrovsky propracovaná. Ve druhé části série se sice dá už poměrně brzy vytušit, že všechno je nakonec jinak, nicméně stejně je to dotaženo ještě dál, než by si divák chtěl připustit. Předpokládám však, že ona "cynická nemilosrdnost" už jde spíš za autorkou scénáře než přímo za A. Ch. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Starší verzi jsem neviděla, nemám srovnání. Ponurá atmosféra, mlhy, advokát John Mayhew (zajímavý Toby Jones) se svými věčnými záchvaty kašle, půvabná sboristka, nepříjemná a až příliš oddaná hospodyně a sympatický obviněný, který vypadá tak nevinně. Po zhlédnutí druhé části přidávám hvězdičku. Toby Jones mě ve své roli uchvátil a dojal. ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama