Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

messi@h odpad!

všechny recenze uživatele

Nosná myšlenka, tj. jak si stará osoba poradí s mladým zevnějškem a se související "druhou šancí", se ve filmu úplně utopila. Půl filmu Brodskou neustále někdo mlátí (místy bezdůvodně a nelogicky), když už ji nemá kdo mlátit, neví scénárista co dál, a tak ji nechá senilnět. Herci hrají bez výjimek dost špatně, chybu bych hledal u režiséra. Ani Brodská nehraje nic moc. Vlastně až v poslední čtrthodině se jakž takž snaží vyjádřit svoje stáří, ale působí nedůvěryhodně, dost přehrává. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Jaromila Jireše. Jeden z velkých režisérů zlatých šedesátých si udržel solidní úroveň i v šedých devadesátých. Dvojrole jistě není žádný filmový zázrak, ale tím se ani nesnaží být. Je to solidní, komorně pojatý snímek, který táhne především úžasná Tereza Brodská. Vlastně je to taková hořká komedie, neboť při sledování mladé Brodské, jak chodí jako stařena a začíná trpět demencí, člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. Každopádně tento snímek dokáže vzbudit emoce, a to se počítá. Stejně jako jeho poselství, že si člověk nemá hrát na Boha. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Tematicky zajímavá psychologická studie podaná strohou televizní formou. A výkon Terezy Brodské není zdaleka tak vynikající, jak se říká. Tu starou, zásadovou ženu jsem z její projevu skoro vůbec necítil, pořád jednala jako obyčejná mladá dívka, jen trochu zmatená. A rozhodně to nenapraví hlášky typu: "Ti mladí jsou dneska tak divocí.“ 60 % ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Byl to určitě zajímavý a pro česko docela unikátní film, ale rozhodně není perfektní. Děj je převážně dramatický, ale bylo v něm několik momentů, které mi přišly komické a bylo mi jasné, že to nebyl záměr autorů. Protagonistka byla velmi působivá a ostatní postavy byly taky zajímavé. Prezentace byla dobrá, ale některé scény byly otřesně nasvícené, pár jich taky bylo nehezky sestříhaných. Herecké výkony byly skvělé, Tereza Brodská si svého Českého lva za tuto roli určitě zaslouží. Hudba se mi taky líbila. 6/10 ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Namet je velmi zajimavy, ale zpracovani je tristni. Cely film defacto stoji na vykony Terezy Brodske, kterou mam sic velmi rad, ale bohuzel jeden kun tezky povoz sam dlouho neutahne. Krome velmi dobreho vykonu Terezy Brodske, stoji take za zminku dobre zapracovana hudebni linka, ale misty je uz velmi ohrana a jednoduse se zni stava klise. Skoda tak trochu promarnene sance, ale film je to prinejmensim zajimavy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)
  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)

Reklama

Reklama