Reklama

Reklama

Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře

(TV film)
  • Česko Bůh s námi (více)

Obsahy(1)

23. května 1618 dochází na Pražském hradě k podivné události: představitelé českých protestantských stavů vyhodí z oken dva nejvyšší představitele králova úřadu. Incident, který vejde do dějin jako „pražská defenestrace“, odstartuje třicetiletou válku – nejstrašnější konflikt, jaký Evropa do té doby zažila. Česká televize v koprodukci s rakouskou ORF a francouzsko-německou společností ARTE natočila televizní film, který je věnován čtyřstému výročí této události. Náročné natáčení probíhalo v řadě historických objektů, např. na Pražském hradě,na zámcích Kratochvíle, Telč, na hradě Švihov a dalších atraktivních místech. V režii Zdeňka Jiráského ve filmu uvidíme celou plejádu skvěle ztvárněných historických postav, především vůdce povstání pražských stavů Jindřicha Matyáše Thurna (K. Dobrý), dále oba panovníky té doby, kteří se vystřídali na českém trůnu – Ferdinanda II. Habsburského (O. Malý) nebo Fridricha Falckého (Š. Kozub). Tito tři muži, stojící na počátku našeho příběhu, věří ve stejného Boha. Komu z nich ale bude Bůh nejvíce nakloněn? (Česká televize)

(více)

Recenze (184)

Vitoraz 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat že je docela těžké hodnotit tento film. Obsazení,kostýmy a výprava je skvělá. Má to i zajímavou atmosféru.Děj je trošku divoký. Potěšilo mě že na celou historickou věc je pohlíženo realisticky a nezasahuje tam element republiky (žalář národů a podobné kraviny a lži - zrada krále nekatolických stavů). Docela mě mrzí že celý film nedoprovází dobová hudba - určitě by to celé podtrhla. Určitě lepší než Jan Hus a asi na stejné úrovni jako Hlas pro římského krále. Ale celkově v tom vidím posun a určitý návrat k české klasice historických filmů (Spanilá jízda,Královský omyl,Královský gambit,Slasti otce vlasti a pod.) ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je důkazem, že je lepší někdy nedělat nic, než se snažit mermomocí připomenout nějaké výročí. Lepší by nám bylo bez něj. Je úplně bez děje, spíš jde o jednotlivé scény, které by asi měly předvádět jednotlivé symbolické obrazy, nevím, nic jiného mě k nim nenapadá. A tyto symbolické obrazy jsou natolik odtržené od světa, že to člověk nedokáže pochopit. Myslím si, že běžný divák, co nemá trochu znalosti o době, musel být totálně mimo mísu a film do 15 minut vypínat. Já jsem si to sebemrskačsky prošel celé, ale už nikdy více. Musím uznat, výběr herců a kostýmy se povedly. Ale tím to opravdu skončilo. Místy jako náznaky bitev. Vždyť toto období je obrovské téma, které samo o sobě vydá na menší sérii a trochu víc akce. A co vidíme? Pár lidí, kteří si nesmyslně povídají. Beze smyslu. Film navíc začíná uprostřed širšího řetězce událostí. Začít defenestrací nebyl rozhodně dobrý nápad. Česká televize v poslední době produkuje dost historických filmů, většinou na dobré úrovni, bereme-li v úvahu, že jde o televizní filmy. Tento se ale krutě nepovedl. Jestli je to ale daň za to, že ty další jsou lepší, tak budiž. Ale z tohoto ošklivého kačátka se labuť nestane a ani stát nemůže. Btw.: https://www.youtube.com/watch?v=mY0SLYPNlrE Edit: Tenhle film je Bílou horou sám o sobě. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Historický film jako halucinogenní trip? Ale jo, proč ne! Ono to "české dobrodružství", utkané na obou stranách ne jen ze stále nenávistnější víry ale také s mnohými ambicemi, v podstatě nebylo ničím jiným... Samozřejmě je jasné, že na podobě filmu, který spíše připomíná sérii živých obrazů se, jak už to tak u (nejen) českých historických filmů bývá, nejvýznamněji podílel nedostatek finančních prostředků (a to navzdory koprodukci, bez níž by jistě bylo ještě daleko hůř). To je samozřejmě znát při válečných scénách, ale ne jen při nich. Víme například, že Fridrich do Prahy přijel se 153 vozy a s velmi podobným počtem vozů také prchal, přesto ve filmu figuruje vůz jediný. Také některé lokace byly vybrány dosti podivně. Těžko si například představit, že Ferdinandova osobní kaple na vídeňském hradě byla nejen puristicky bílá ale dokonce s odhalenými kamennými články... Místy ovšem nesedí ani historická fakta, například místodržící patrně přežili především díky tomu, že spodní část stěny Ludvíkova křídla je skarpovitě šikmá a zřejmě už tehdy byla porostlá popínavými rostlinami. Totéž lze říci o problému s nevyplácením žoldu, neboť to se ve skutečnosti dělo na obou stranách a šlo v podstatě o obecný dobový problém. Ferdinand II. následně astronomické dluhy vůči svým velitelům řešil darováním konfiskovaných panství, čímž je zpravidla uspokojil alespoň z části (řekněme ze 30%). Také není úplně jasné, byli-li v době útoku na Bílé hoře v ležení všichni stavovští velitelé, spíše se zdá, že nikoli. On ten útok totiž málokdo předpokládal. Patrně přeceněný je vliv císařovny, zcela pominut je císař Matyáš atp atd... Přesto je nutné říci, že film zachycuje atmosféru a okolnosti celého Stavovského povstání navzdory nutnému zhuštění a zjednodušení poměrně přesně... Celkový dojem: 85% PS: podle mého jde, pokud pominu některé filmy odehrávající se ve 20. století, o nejlepší český historický film za posledních cca 20 let. Samozřejmě podotýkám, že mezi slepými je jednooký králem. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené a působivé zpracování klíčových události z historie zemí Koruny české s jednou velkou výhradou. Je totiž zcela nutné znát historické události ve filmu popsané a to včetně souvislostí a možná i osobních profilů jednotlivých aktérů. Tvůrci totiž zcela rezignovali na jakkoliv historický výklad či návaznost scén a vybrali jen klíčové okamžiky, ve kterých jednání postav symbolizuje proměny historických událostí a nálad. Ostatně symbolismem a gesty je film prosycen, často velice trefně vypovídají o situacích a osobnostních rysech či dilematech postav, které z historického hlediska neunikly zkreslení. Uznání je třeba také vyslovit za dialogy, netradiční režisérské pojetí, herecké výkony (zejména K. Dobrý), ale také kostýmy či zvolené lokace. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

V tom filmu se nic nedělo. Špatná kamera, špatně zrežírované scény. Prostě to nestojí za to se na to podívat. Neztracejte tím čas. Přečtěte si radši na Wiki bitvu na Bílé hoře, stavovské povstání a exekuci 27 českých pánů a budete mít lepší zážitek. Jo a hlavní vypravěčka má fakt nepříjemný hlas a mluví furt zcesty. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí byla použita stejná latexová hlava herce a zejména kaskadéra Antonína Hausknechta, jako v seriálu Labyrint (od r. 2015), kde ztvárnil představitele rytířského řádu, pana Vitolda, kterému hlavu setne postava Jana Brudera v podání Viktora Preisse. Ve snímku Bůh s námi si naopak zahrála hlavu jednoho z popravených měšťanů (taktéž v podání Antonína Hausknechta), akorát jí byly přidělány bílé vousy. (RadimHavl)
  • Film byl natáčen na Pražském hradě, na zámcích Kratochvíle a Telč, na hradě Švihov a dalších místech. (Amneris)
  • Současně s filmem vznikla také jeho dokumentární mutace pod jménem Defenestrace 1618. V ní, kromě hraných pasáží, vystupují i historici, kteří dané téma zpracovávají. Dokumentární verze obsahuje 74 archiválií od 17 institucí z ČR a ze zahraničí a projevy 4 historiků z České republiky, Rakouska, Velké Británie a Francie. (Cheeter)

Reklama

Reklama