Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je jedním z mnoha českých sci-fi filmů, které se k vyjádření myšlenky obejdou bez velkých efektů a počítačových kouzel. Cestář (V. Brodský) trvale žije budoucností a odmítá všednosti běžného dne. Mezigalaktické výpravě se porouchá chronometr a vyšle humanoida (L. Sobota) k průzkumu planety za účelem nalezení schopného člověka k opravě přístroje. To se nakonec podaří a výprava může pokračovat v cestě. K zamyšlení snad stojí úvaha, že se naše společnost od roku 1977, kdy se film natočil, o mnoho dále ve vývoji neposunula. Pravda, máme "modernější" věci, ale jinak vše zůstalo při starém. Možná i proto se již mimozemšťané nepokoušejí o další kontakt, možná čekají na onen posun ve vývoji. (ČSFD)

(více)

Recenze (71)

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nenatočil Dušan Rapoš? Nemůžu si pomoct, ale vypadá to, jako by natočil on, ne Jireš (kterého ale považuji za dost průměrného a nijak zajímavého (s výjimkou Valerie), ale možná mi od něj uniklo to nejlepší). Ale vzhledem k tomu, že Rapoš v té době ještě nic nenatočil, tak to asi bude opravdu dílo někoho jiného. Vidím zde jisté paralely s posledním Rapošovým filmem Když draka bolí hlava (tvl, jestli se tímhle inspiroval...) - místo draků tu máme mimozemšťany, kteří tu jsou ale na rozdíl od Rapošova opus magnum tu ti mimozemšťané jsou už naprosto zbytečně a ten film by i bez nich vypadal úplně stejně, snad jen možná míň halucinogenně. Dále tu máme vesničany, kteří nemají na práci nic jiného než tančit na louce v krojích, chodit do hospody a obdivovat sochy, ale ani jeden z nich nemá nějakou práci, no a u Rapoše jsme taky měli spousty bytostí (údajně vesničanů) tancujících na louce, kteří žádnou práci neměli, jenom tančili v krojích. No a na závěr nám místo Brožové zazpívá Matuška, co se tady vlastně celý film občas objeví, aby něco zazpíval a zase zmizel. Dějově se k tomu moc vyjádřit nedá, protože tam žádný děj nebyl, to byl jenom sled divných, nehumorných scén co na sebe jen lehce navazovaly a ve finále to působilo jako nějaký drogový trip bez děje a čehokoli, co by na tom mělo být zajímavé. Je mi líto všech těch lidí, co tam hrají, protože takové znemožní si zaslouží jen málokdo. Přemýšlel jsem o jedné hvězdičce z lítosti k hercům, ale zase na druhou stranu mi znásilnili moje milované pole (nemusíte chápat), takže ten odpad dám. ()

noriaki odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že slušný režisér a plejáda špičkových herců dokáží společnými silami natočit obstojný film i z dementního scénáře. Ale ono prd. Talíře nad Velkým Malíkovem dopadly jako regulérní propadák. Jsou jen stěží sci-fi a ještě méně komedie. Respektive nějaké motivy a pokusy o vtip by se tam našly, jenže tak zoufale nevyužité a nahodilé, že by se bez nich příběh úplně obešel. A když o tom tak přemýšlím, tak by tam ani nemusel být ten příběh. Koneckonců taky skoro žádný nebyl. Scénky na sebe navazovaly jen velmi volně a většina z odehrávaného, byla úplně samoúčelná. Nerovný souboj jedné neschopné scenáristky s naší kinematografickou smetánkou na K.O. vyhrála Mária Rudlovcáková. ()

Reklama

Willy Kufalt odpad!

všechny recenze uživatele

Ehm, ehm, opravdu Jaromil Jireš? Svým způsobem děkuji panu Brodskému za jeho přítomnost, protože díky němu se chvílemi na "Talíře" šlo dívat i bez vážnější újmy na zdraví a na psychice. Po víc než 6 letech, kdy už jsem Talíře jednou viděl, jsem si z filmu nic nepamatoval, jenom že to bylo strašně podivné, smazal i své někdajší hodnocení a rozhodl se osvěžit si dojmy... a doufal, že snad to nebude tak hrozný. Tenhle nehorážný úlet ale nedokážu respektovat ani v rovině případného guilty pleasure. Janžurová, obvykle schopna trefně zahrát i šílené postavy v crazy komediích, se zde otřesně pitvoří, Medřická a Pešek snad ani netuší, v čem to vlastně hrají, Větrovec se zapomněl kdesi v Chalupářích, u představitele "humanoida" se raději zdržím komentáře a že Tříska zakončil předemigrační éru svojí kariéry opravdu velkolepým trapasem, na tom není zhola nic úžasného. Do toho všeho nepravidelně vstupuje Waldemar Matuška jako z nějaké Podskalského estrády, aby zazpíval několik naprosto nemožných popěvků. Vlastně mne pak už zaujal jenom zdejší obsah od distributora, který se dokáže v souvislosti s filmem myšlenkově rozplývat nad společností a smýšlením mimozemšťanů. Bohužel v celém filmu nenastal jediný moment, v němž bych jakousi smysluplnou myšlenku spatřoval. 15% ()

aleshat odpad!

všechny recenze uživatele

Film, v němž se pochopitelně nesetkává Jirešův a Čuříkův sklon k poetičnosti za každou cenu, jakým se tandem prezentoval v 70. a 80. letech, s žánrem sci-fi a crazykomedie. Výsledek je slovy nepopsatelný. Zajímalo by mě, na jakých drogách se štábu podařilo takový psychedelický nářez natočit... Strýček Jedlička, koktající Tříska v rádiovce, od přírody nevtipný Pepík Větrovec, Matuška zpívající nenesitelné texty na nesnesitelné melodie (hudba Zdeněk Liška v neuvěřitelné kombinaci s Láďou Štaidlem!!!) a do toho Sobota s Kemrem jako zástupci mimozemské civilizace... Dporučuji všem sebemrskačům, čili zájemcům o normalizační kinematografii... ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Divím se, že po realizaci této příšernosti neemigrovali všichni zúčastnění. Já bych tak na jejich místě učinila a již v životě bych nevystrčila nos z temné kobky, do níž bych se uchýlila. Když došlo na scénu, bez smíchu se u nás neobejdeme, dospěla jsem k závěru, že jsem právě prošla uměleckým předpeklím a vstupuji do pekla. Poté, co byl Kemr několikrát označen za hocha, nebylo mi již vůbec jasné, co mne krom masochistických choutek pudí k dalšímu sledování. Snad jen touha zjistit, kam až jsou tvůrci schopni zajít. Závěrem jen konstatuji, že by mne velice zajímalo, kolik produkce utratila za psychotropní látky, jež zajisté byly podávány všem scenáristou počínaje, nebohým bernardýnem pokračuje a klapkou konče. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Týně nad Vltavou a v Hrusicích. (dyfur)

Reklama

Reklama