Reklama

Reklama

Francie je dvanáctiletý chlapec z malého irského městečka, který žije spolu se svým nejlepším přítelem Joem ve vysněném světě kovbojských dobrodružství. Skutečný Francieho život se však od toho vysněného bolestně liší. Jeho otec je notorický opilec a jeho matka svádí věčný boj s chudobou, manželovým alkoholismem a nezadržitelně propadá šílenství. Nejhorším prokletím Francieho života je všetečná, vševědoucí sousedka paní Nugentová, která činí Francieho odpovědným za všechno neštěstí, které jej postihuje. Francie se stále více uzavírá do vzdáleného světa komiksových příběhů a do svých osamělých snů. Když je odsouzen obyvateli městečka, chlapcova frustrace z krutého okolního světa jej dovedou až do neudržitelně vypjatého stavu s ohromujícími a brutálními následky... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (49)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec jsem se rozhodl pro tři. Tento ke konci hodně brutální film je skutečně jen malinko nadprůměrný. Dá se říct, že jde o jakousi kombinaci filmů "Páni kluci" a "Dobrý synek" a v něčem to připomíná i "Knoflíkovou válku". A řadu dalších (Amarcord, Pán much, Stůj při mně, Stalo se v Blue River, Domácí štěstí a mohl bych pokračovat dál). Právě v tom je ten problém - příběh vám bude na mnoha místech něco připomínat, a to není pro film dobrá vizitka. Ovšem jestli je na tomhle filmu něco skutečně skvělého, tak obdivuhodný výběr hudby. 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Butcher boy som videl s anglickými titulkami, čo bol nakoniec väčší problém, ako sa zprvu zdalo. Väčšinou stíham, avšak pri tomto filme som mal niekedy problémy s rýchlym prekladom v hlave. Asi preto ma film natoľko nezaujal, ako iné Jordanove filmy. Myšlienka pekná, herci dobre hrajú, ale je to celé také príliš írske, mne osobne vzdialené. Ak budú tie titulky, pôjdem do toho znova. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě zpracovaný námět, kam to dotáhne mladý hoch, když vyrůstá v rozpadající se rodině v katolickém Irsku a navíc v době ohrožení studenou válkou. Hlavní hrdina je dobře zahraný a uvěřitelný, stejně jako ostatní role, ale pro ně to bylo jednodušší. Čekal jsem větší drsňárnu, ale výsledek byl decentní. Humor tohoto filmu mi seděl dobře a čtyří hvězdičky si určitě zaslouží. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Čistokrevný uličník Francie je malá zrzavá časovaná bomba! Každá bomba ale musí mít svou rozbušku, přece jen tak nebouchne sama? Nebo ano? Bravurní balancování mezi lítostí nad jedním zpackaným dětským osudem (vždyť je to přece dítě!) a odsouzeníhodnou brutalitou skrývající se v malém parchantovi. "Malý řezník" není jen úsměvným poohlédnutím za rošťárnami jednoho nezbedníka, ale naopak psychologickou sondou odkrývající nejeden patologický exces. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První, co mi přišlo na mysli byla jedna z prvotin Tima Rotha Made in Britain. I v Malém řezníkovi se rozehrává příběh chuligána pocházejícího z nuzných sociálních poměrů, jehož rebelanství nakonec přeroste do tragických rozměrů. Nicméně pokud mám porovnávat, tak Made in Britain mi bylo mnohem bližší svojí formou a i tím, že se hlavní hrdina hlásil k jednomu ze subkulturních směrů a já se s ním poměrně snadno identifikoval. To mi tady, i přes výborný výkon hlavního hrdiny, příliš nešlo. 60% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Elliot Goldenthal získal za hudbu k filmu cenu LAFCA. (Terva)
  • Film získal na Berlínském filmovém festivalu ceny v kategoriích nejlepší režie a zvláštní uznání. (Terva)
  • Film získal cenu Golden Reel za nejlepší editaci zvuku. (Terva)

Reklama

Reklama