Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan u mňa počas LFŠ 2005 jednoznačne bodoval, síce som od neho zhliadol len dva filmy, no u oboch ma svrbela ruka na plné hodnotenie. MICHAEL COLLINS má všetko, čo potrebujete uprostred maratónu viac či menej "festivalových" a (pseudo)artových filmov - hviezdne obsadenie, vašej pozornosti hodný príbeh a hlavne skvelú réžiu (zvlášť scény zachytávajúce vykonávanie "špinavej práce" mi aj vďaka výraznému soundtracku privodili príjemné zimomriavky). Len vám neodporúčam čo len na minútku rezignovať od diania na plátne, môže sa vám to nepekne vypomstiť. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Irové jsou drsný národ a tento příběh je zachycuje v období po první světové válce kde jejich vůdce či spíš nejaktivnější z aktivních Michael Collins usiluje o samostatnou republiku Irsko,ale když už se mu podaří po cestě plné krvi vyjednat s Británii dohodu,kde Irové musí přísahat věrnost koruně tak se mu stane osudné to co sám nepředpokládal a to vlastní lid,který chtěl víc než jen kompromis.Dobrý herecký výkon Liam Neesona (jak už je jeho zvykem) a menší role ,ale do významná docela velká pro Julii Roberts.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Taktiku, ktorú Michael Collins (Liam Neeson) prijal, bola partizánska taktika používaná Búrmi počas druhej búrskej vojny proti Angličanom (1899-1902). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)
  • Počas scén Veľkonočného povstania v Dubline vidíme Collinsa (Liam Neeson) v uniforme poručíka, avšak počas povstania bol Collins kapitán, nie poručík. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno