Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Postava tohoto muže, který byl radikálem a zároveň politikem je nadmíru zajímavá právě proto, že o dějinách Irska nám není tolik známo ale jsou historicky velmi hodnotné, co se týče sebeurčení národů v první polovině 20. století. Doporučuji shlédnout Michaela Collinse a poté Krvavou neděli. Film Neila Jordana uchvátí přes svou délkou komplexním a bravurně odvyprávěným příběhem, kde se najde místo na skvělé herecké výkony i dramatickou akci. Není to akční film, ale na své si přijdou milovníci vyprávěných historických dramat. 80% = 4/5 ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Revoluční hrdina sjednocující masy a toužící po svobodě v podání Liama Neesona naštěstí není tím typickým nudným historickým kápem, o kterém se točí co dva roky nějaká historická story. S citem na detail natočený snímek ho představuje také jako zakladatele IRA, známé pro své teroristické praktiky, přesto se na jeho sympatiích ze strany diváka nic nemění. Kamera, výprava, hudba i herci = výborné, akčnější sekvence jsou příjemným osvěžením, působí věrohodně a řemeslně precizně, jen emocí bych prosil příště o trochu víc. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jordanovo masterpiece a jeden z jeho nej filmu. Podle skutecnejch udalosti natoceny boje Irska za svobodu, tudiz jsem cekal nejaky politikareni, ale to je velkej omyl, tohle bych skoro az nazval valecnym filmem. Dve hodiny narvany akci, neustalejma prestrelkama, vrazdama, vybuchama a do toho sem tam nejakej ten policitkej proslov. Na posledni pulhodinku sice tempo ponekud zvolni, ale to vubec nevadi. Navid do toho nacrtnuta romanticka linie s roztomilou Roberts a proste skvely emoce a napeti. K tomu vsemu to je navic fantasticky natoceny a herci ze sebe davaj vsechno, charizmatickej Neeson jako vudce bojovniku a pozdejs trochu politik Collins, kterymu sezerete kazdy slovo, perfektni Rickman, kde obzvlast v druhy polovine vas jeho vykon az dojme. No a pak Aidan Quinn, kterymu staci, aby se na vas podival, tak charismatickej ma xicht. A krome toho hraje taky perfektne. Takze proste takovyhle lekce z historie mi vyhovujou, neco se dozvim a zaroven skouknu skvelej film. Jasnejch 5*. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Počas scén Veľkonočného povstania v Dubline vidíme Collinsa (Liam Neeson) v uniforme poručíka, avšak počas povstania bol Collins kapitán, nie poručík. (Arsenal83)
  • Collinsovo (Liam Neeson) auto má poznávaciu značku „15 D1“. Avšak tento registračný formát bol zavedený v Írsku až v roku 1987. (Arsenal83)
  • Pôvodne napísal scenár a začiatkom 90. rokov sa viac ako rok podieľal na predprodukčných prácach Michael Cimino. Vtedy mal hlavnú úlohu hrať Gabriel Byrne. Cimino však dostal výpoveď pre obavy o rozpočet a z projektu sa stiahol. (Arsenal83)

Reklama

Reklama