Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem neměl nikdy rád. Ani jako dítě, už tehdy mi byl hlavní hrdina protivný. Snad kvůli té prdeli na bradě, snad pro tu idiotskou čepici, kterou mi stále připomínal českého hloupého Honzu. Vlastně jsem se chodíval koukat jen na souboj s drakem, protože to pro mne byl filmový efekt, kteréžto jsem už tehdy žral. A za tento “efekt“ dávám tu dvacítku. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Není to má oblíbená pohádka, navíc przněná dabingem u slovenských herců, jak bylo tehdy moderní. Jestli si to dobře pamatuji, tak Palúcha daboval Petr Štěpánek a bylo to děsné. Vašáryovou jsem v pohádkách nikdy nemusela, výjimkou je Radúz a Mahulena, a to vlastně není čistá pohádka, mám ji raději v dramatických rolích. Navíc tíhnu k záporákům, a tak jsem nezbožňovala přeplavého Bajaju, ale temného Fera Veleckého. No, a nemohu zapomenout na mého oblíbence Gustava Opočenského, to byl chlap! ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, ani ne to že to bylo takové ponuré, ale prostě tuhle pohádku jsem nikdy moc nemusela ani v knižní podobě a teď, když jsem ji viděla ve filmové, tak taky ne. Hned první, co mě udivilo, jak mu nebylo divné, že ten kůň mluví. To je asi normální, když se bijete před hostincem, že na vás kůň promluví "naskoč si" a odveze vás. Ok. Další věc. Ha a pak že dřív to nebylo jako dneska... znala ho - no znala je silné slovo - potkala ho před dvěma minutama a už by ho políbila, kdyby je nevyrušili.. to je úplně stejné jak dnešní omladina (jsem sice zhruba stejně stará, ale baví mě používat slovo omladina :D) na diskotéce, nebo snad ne? Akorát že nehrají slepou bábu, ale tanec zvaný ochmatávačka. Další fakt. Odkdy ženské v této době (pohádkovostředověké samozřejmě) mohly nosit legíny aka kalhoty a být oblečené jako panoši? Ten souboj s drakem byl každopádně nejubožejší a nejnudnější, jaký jsem kdy viděla. Nekonečné obsakakování draka na koni jak na oslu a ani se nestrefoval. Všimli jste si taky, že evidentně neuměl zacházet s mečem, když ho furt držel za ostří anebo jako obrannou kládu? No a nejvíc mě dostal závěr, kdy zcela radikálně, bez debat je hned popravili hozením ze skály... a házeli je všichni - kuchtík, voják, služka... hodně razantní. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka měla obrovský potenciál. Bohužel pan Kachlík to vzal za špatný konec, respektive zprostředka! Velké plus byly neokoukané tváře, na tu dobu velice zajímavé a pro pohádku dosud nezvyklé akční scény, dobrý byl i drak, sice s tak nějak ptačími hlavami, ale budiž. Drak má být, pokud není vyloženě hlavní nebo kladná postava, nestvůra! Též ozvučení draka bylo docela strašidelné! Ponurá atmosféra rovněž nahrávala ku prospěchu filmu! Jenže veliké mínus bylo, že se děj stále zaplétal do, často až zbytečných, pantomimických scén! Dále krokem vedle bylo, že Bajaja i kůň mluvili jedním hlasem Petra Štěpánka! Vypadalo to, že Bajaja trpí samomluvou! Turnajová scéna zakončená sice drastickým, ale nikoliv zavrženíhodným, zlikvidováním loupežnické tlupy byla pokažená neustálými prostřihy na princeznu, která neustále střídala vyděšený a radostný obličej! Tak nebo tak, dám 5*, protože když sem viděl Prince Bajaju poprvé, toto hodnocení bylo na místě! Až s následnými reprízami jsem si začal všímat i věcí kolem! ()

hermiona 

všechny recenze uživatele

Princ převlečen za šaška nebo zahradníka, budiž, to k pohádkám o princeznách tak nějak patří. Ale že se choval jako její pejsek - vždycky se přitulil a ona ho pohladila za ušima - tak to se na mě nezlobte... Scéna s drakem postrádá jakoukoli hudební složku, která by určitě vystupňovala napětí. Ten hudební podklad je v celém filmu tak nějak opomenut. Chápu, že Bajaja hrál němýho, ale divák nemusí hrát hluchého. No možná mi to vadí jen proto, že jsem pohádku víc poslouchala, než se dívala a u všech "hluchých" míst jsem zvedla oči, jestli nevypadl proud. A že jich teda bylo dost. Ještěže to má nějaký exteriéry a hezký koně, když už ani herci mě svými výkony neoslovili. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení. (Maja238)
  • V záběru, kdy kůň stojí za dřevěnými vraty hostince a promlouvá k princi (Ivan Palúch), je podle prohnutí uzdy jasné, že za vraty někdo koně za uzdu drží. (Bejdule)

Reklama

Reklama