Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

nash. 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho nepříliš povedeného loutkového draka, byla by to výborná, místy skoro akční, a svým téměř syrovým nádechem netradiční pohádka. Od úvodu, kdy princ zamkne prázdný hrad, strčí klíč pod rohožku a s uzlíčkem přes rameno vyrazí do světa, po závěr, kdy jsou padouch i jeho banda bez milosti naházeni přes hradby do strže. Působivá atmosféra, dobře gradující boj dobra se zlem vedený hned v několika rovinách, nechybí na pohádku poněkud kontroverzní momenty (bičování koně), a navíc fajn princ, který konečně nevypadá jako typický zhýčkaný hezoun. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná pohádka, která v mých očích nedosahuje kvalit svých současníků a navíc nemám v přílišné oblibě hrdiny, kteří pod chatrnou záminkou záchrany dcer zajisté zdegenerovaných královských rodů vybíjejí ohrožené živočišné druhy, ale vedle současných pohádkových katastrof pořád vybraný kousek a navíc to k místu, kde se Bajaja natáčel, mám, co by Luděk Daněk diskem dohodil. A malebně pochmurná atmosféra těch míst působí s nezmenšenou silou, což dokládá fakt, že mnozí z těch, kteří tam se mnou zabrousili, postupně umlkali a jevili známky neklidu. Ale dost možná to nebylo způsobeno tísnivým kouzlem lesů a skal, nýbrž zcela jednoduše tím, že nevypadám jako Magda Vašáryová před sedmatřiceti lety. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Antonín Kachlík vsadil při natáčení své pohádky hlavně na atmosféru Erbenových pohádek. Z herců si vybral (v té době) neokoukané tváře, nejspíš kvůli rozpočtu, ale nevím. Ale myslím si, že mu to za pomocí bezvadné pohádkové atmosféry, příjemného Ivana Palúcha, krásné Magdy Vašáryové a obrovského charismatu Fera Veleckého, vyšlo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neprávem nepříliš často reprízovaná pohádka. Vymyká se těm klasičtějším, protože je spíše temná a drsná (svrhnutí Černého prince a jeho kumpánů ze skály do hluboké rokle je natočeno opravdu až hororově a brutálně). Drak a jeho vizáž sice není nejstrašidelnější, ale oceňuji práci výtvarníka Bohumila Bednáře, který draka vytvaroval do celkové velikosti 36 metrů! A to je to pravé kouzlo, bez počítače, bez efektů, pouze obrovská rozpohybovaná loutka. Navíc namluvena/naskučena odborníkem na zvířecí hlasy Strýčkem Jedličkou. Nadabováni byli i Bajaja (Ivan Palúch) a jeho věrný kůň Petrem Štěpánkem a Černý princ (František Velecký) Petrem Čepkem. Oko potěší krása Magdy Vášáryové (princezna Slavěna) a exteriéry zámku Hruba Skála, hradu Pirkštejn a Valdštejn, Českého ráje a jeho okolí. Uchu zase polahodí dramatická hudba Vladimíra Sommera. ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Nejmilejší pohádka mého mládí,svým pojetím spíš historická povídka. Dle mého názoru výborně filmařsky zvládnutá,včetně zde dost kriticky komentovaného draka. Pohádka byla taky koncem 70-tých a začátkem 80-tých let opomíjena kvůli hlavnímu herci Ivanu Palůchovi (jeden z nejlepších slovenských herců),který nebyl moc po chuti tehdejšímu vedení televize a státu! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Herci vo filme bojujú so skutočnými zbraňami. (ČSFD)
  • Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení. (Maja238)

Reklama

Reklama