Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Voláte na ministerstvo? - Ne, chci zrušit večeři s manželkou... spojte mě s ministerstvem." Jak říká mnoho ostatních, vypadá to jako přímá ruská odpověď na americkou Gravitaci. Některým se nelíbí, že jde o zhollywoodizovanou produkci někam směrem k Armageddonu, ale mně - fanouškovi velkorozpočtových amerických blockbusterů - to rozhodně nevadí, právě naopak. Stejně tak mě neuráží, že film je pouze inspirován skutečnými událostmi a dost je tam navymýšleno. Holt to není dokument, je to hraný film, takže cajk - to už bych si pak mohl stěžovat, že Hanebný pancharti nejsou historicky přesní. :-P Kromě toho, mně to až tak bayovské nepřišlo, nejblíž to imho nakonec má k Apollu 13. Jinak stejně jako u Gravitace i tady stojí za zmínku hudba. Sečteno a podtrženo, solidní tři a půl hvězdy. A chcete-li něco ještě o chloupek lepšího z ruské tvorby, pak nevynechejte Čas dobyvatelů, překvapivě ze stejného roku. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Ja nemam dovod dat horsie hodnotenie. Film je natoceny skvele. Ci uz za to moze vizual, soundtrack, atmosfera, je to jedno lebo mna to fakt bavilo. Na zaciatku som sa trochu bal, ze dej na Zemi ma nebude bavit, ale opak bol pravdou. Ten popolnik nemal chybu. Ako spominaju viaceri, jedinou chybou bol prilis Hollywoodsky zaver. Ale tak kaslat na to, Rusi maju svoj "blockbuster", ktory vacsinu urcite zaujme. Musim pozriet dalsie ruske filmy s vesmirnou tematikou. ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Začínám milovat ruskou kinematografii. Za poslední roky se mi nestalo,že bych narazil na nějaký brak. Tenhle film je napínavý od začátku do konce a byť nahodnocuji, za přímý dojem si to 5* zaslouží - parádní film z kosmu, zbytek světa může jenom závidět....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, ale pak jsem si o tom něco přečetl... V dějepisu bych tím možná raději nikoho neomračoval (viz Zajímavosti k filmu). Hlavně mi nejde do hlavy ta závěrečná scéna s americkým raketoplánem. Ta je na hranici parodie a celý to shazuje o třídu níž. Jinak z filmu se to nedozvíte, ale to teplý oblečení, co mu vnutila manželka, se jim nakonec zatraceně hodilo. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ak tvrdnete pri pohľade na americkú vlajku a tečiete pri počutí ich hymny tak to rozhodne nepozerajte. Pre ostatných, normálnych ľudí, ktorý za najväčšiu ruskú propagandu nepovažujú klub BoRUSSIA Dortmund film ponúkne príbeh podobný americkej Gravitácii, žiaľ až príliš podobný. Napriek tomu sú to tri hviezdičky za pomerne zaujímavý obraz vtedajšej doby, ktorý režisér nijako neprikrášľuje a hrdinov Sovietskeho zväzu opíše najlepšie asi mladá slečna na nočníku. Žiaľ, takto podobne je tomu aj dnes, len už to nie sú hrdinovia zväzu ale Únie. A ako je možné, že filmu som dal 4 hviezdičky a píšem o troch? Jedna naviac je za samotný záver. Nie ten úplný po titulkoch so skutočnými zábermi, aj keď aj ten mal svoje čaro, za ten záver pred titulkami. Salut zdravý rozum. 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • V skutočnosti Američania nikdy nevypustili žiadny zo svojich raketoplánov na Saljut. NASA plánovala vyslať Challenger alebo Discovery, aby nafotil "mŕtvu" stanicu a uvažovalo sa o jej získaní, ale od všetkých týchto plánov sa upustilo, pretože nechceli provokovať Sovietsky zväz. (Dajman)
  • Keďže sály filmového štúdia Lenfilm boli príliš malé, postavili pre film pri Petrohrade špeciálny pavilón natáčania. Vznikli tam kópie miestností Strediska vesmírnych letov a Strediska výcviku kozmonautov s maketami staníc Saljut 7 a Sojuz T-13 v životnej veľkosti. (Arsenal83)
  • V reštaurácií Džanibekovova manželka hovorí, že Gorbačov nariadil "suchý zákon". Neskôr sa o tom hovorí aj na palube Salyutu. Gorbačov spočiatku alkohol nezakazoval, iba obmedzil výrobu a distribúciu. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama