Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (422)

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné. Po prvních minutách bych dal pět. Když tam vyřvával na barona nějaký chlapský chraplák, a vyklubala se z toho ženská s vychlastaným chlasem, po které touží snad všichni muži ze vsi - snad proto, že je nezávislá? -, přičemž hned vedle stojí hezká modrooká blondýnečka, říkal jsem si, budiž, dá se to zkousnout. Ale pak došlo na marné čekání na příběh. Klady filmu: vynikající kamera, Diviš kouzlí v české krajině neskutečně, lokace jsou rovněž vybrány moc dobře. Některé herecké výkony, včetně Dobrého a Kolaříka. Velmi dobrá výprava a slušně vybrané kostýmy. A to je asi tak vše ke kladům. Negativa: Chybějící příběh. Rád bych se o hastrmanovi dozvěděl víc. Nechápu, proč Katynce dřív neřekl, kým je, než ho to přemohlo. A zápletka je utopená. Sice celkové vyznění o (sexuálních) běsech v nás svým způsobem zajímavé, až mi přijde divné, že předlohu psal katolický autor, ale budiž. Vadily mi násilím skoro do všech scén vtahované lidové písničky - na vyjížďce lodičkou už to bylo dokonce úsměvně absurdní. Vadilo mi, že vesničané neustále oslavovali. Ze sečí jsem viděl sotva jeden záběr. Mají ve vsi kováře? Pekaře? Pastevce? Pro některé herce nebylo co hrát - Novotný tam skutečně má jen roli blba, který usne po obědě? A proč se všude cpe Lichý, jen díky jejich antistudené asociaci? A Simona Zmrzlá se sice snaží, ale jako osudová dívka fakt nevypadá a nezávislost jí taky moc nejde, Daleko od hlučíčího davu by se mohla učit. Občas vlastně sama neví, jestli má hrát děvku, nebo jen tvrďačku, která seká kohoutům hlavy... Jako, chápu, co se film snaží říct, říká to moc hezkými obrázky, ale jinak zcela unylým a nudným příběhem, jemuž chybí nějaké větší zvraty nebo kolize. Když to porovnám s klasickou pohádkou, s níž má tento příběh velmi, ale velmi společné rysy, o krásce a netvorovi, tak je ta absence zápletek a kolizí ještě patrnější. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedená filmová balada chvílemi s až erbenovskou atmosférou, přidávající navíc střet a dualitu pohanství a křesťanství...přičemž pohanské rituální propojení venkovského lidu s přírodním cyklem vesnického roku vychází v souboji s křesťantvím jako oprávněný vítěz... Po formální stránce vyniká především velmi pěkná kamera a skvělá folklórně/folkově laděná hudba, která chvílemi asociovala legendární Baladu pro banditu... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na papíře vypadá námět na film Hastrman režírovaný Havelkou mnohem lépe. Adaptace románu Miloše Urbana, který byl oceněn před lety Magnesií Literou, je skutečně jiná, než většina dnešních českých filmů. Za to mu patří neskonalé dík. Přesto je to námět spíš na seriál, cyklus nebo alespoň dvoudílní film. Uchopit tak vrstevnatý text a realizovat pouze část není ideální. Nadto požitek z textu a identifikace s Hastrmanem funguje díky ich formě téměř okamžitě, ve filmu o tuhle intimitu přicházíme. Voice over výkon Karla Dobrého nevylepšuje, spíše naopak. Živelnost a neotesanost Simony Zmrzlé by lépe fungovala v páru s někým jiným. Bohužel i v několika málo obrazech, které měla s Vladimírem Polívkou bylo možné vnímat napojení jejich postav, což je dvojici Dobrý/Zmrzlá nepovedlo ani na ploše celého filmu. Nicméně látka je to zajímavá, v kombinaci s knihou vysloveně inspirativní, ale první zážitek byl slabý. Doufám, že při repríze se to celé posune minimálně o jednu hvězdu výše. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vem to nešť. Kniha je kniha, film je film a každý z nich musí fungovat jako samostatná jednotka. Ondřej Havelka je vskutku renesanční osobnost, avšak v oblasti filmové režie je takřka začátečník. Díky tomu má film své nesporné plusy a mínusy. Bezesporu se mu podařilo vytvořit parádní atmosféru, která jakoby vypadla z Erbenovy Kytice, výtvarná stránka je parádní a kdykoli se začne zpívat, hrát či tančit, zážitek je maximální. Herecké obsazení je rovněž bezchybné - Karel Dobrý je ďábel, Simona Zmrzlá nádherná a Jan Kolařík zahrál rovněž perfektně. S vyprávění příběhu už je to mnohem horší. Baronovo tajemství se divákovi odhalí příliš brzo, postupem času toho příběh nabízí míň a míň a konec, potažmo závěrečných 20 minut působí jak z jiného filmu. Možná jsem čekal víc, ale navzdory nedostatkům jde o zajímavý thriller a rovněž v rámci současné české kinematografie patří k tomu výrazně lepšímu. 60%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zmatená, tónově nevyvážená a toporná adaptace, kterou nad hladinou drží především výtvarná kamera. Urbanův lyrický styl ale Havelka nedokázal vůbec přeložit do filmové řeči, Hastrman je dílem prkenně divadelní, dílem upoceně televizní. Navíc absolutně postrádá tempo a knižní kapitoly ještě podporují dojem, že tenhle film polyká andělíčky a marně kope nohama. Kniha je výstřední, černohumornou, groteskní i hororovou meditací nad vztahem člověka a krajiny, hrou se šelmou v nás. Film je takové hodně prosušené žabí embryo, které se zmůže jen na úsměvně doslovné citace Kaspara Davida Friedricha a vyhrocené scény, které si koledují o umístění do hrníčku s popiskem GUILTY PLEASURE. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Karel Dobrý přijde ve filmu o malíček. Ale pouze trikem, ve skutečnosti ho opravdu nemá. (snikrs)
  • Film se natáčel na Stvolíneckých rybnících na Českolipsku a ve skanzenu v Kouřimi. Dále byly využity lokace zámku Jezeří a vodního mlýnu Štampach v obci Střemy nedaleko Mělníku. (Yardak)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama