Reklama

Reklama

Neboj, daleko neuteče

(festivalový název)
  • USA Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John má smysl pro humor černý jako smrt a taky trochu problém s pitím. Jeden divoký tah ale změní vše. Ráno po večírku se vzbudí nejen s kocovinou, ale také s necitlivýma nohama a rukama a nikdo mu není schopen říct, zda ještě někdy opustí nemocniční lůžko. Životopis karikaturisty Johna Callahana v mistrné režii Guse Van Santa zachycuje období, kterým si Callahan prošel mezi vážnou autonehodou a chvílí, kdy se sžil nejen s nezvratným fyzickým postižením, ale i s vědomím, že – přestože nyní abstinuje – bude již navždy alkoholikem. V hlavních rolích kreativně vyprávěného dramatu excelují Joaquin Phoenix a Jonah Hill. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (37)

elanius 

všechny recenze uživatele

(89/2022) / Gus Van Sant sa naveky zapísal do dejín filmu, keď mlaďasom Affleckovi a Damonovi zrežíroval jeden z najlepších originálnych scenárov k filmu Good Will Hunting. Po zbežnom prebehnutí jeho filmografie je zjavné, že tento úspech sa mu už zopakovať nepodarilo a jeho snáď najvýraznejším filmom v novom tisícročí je a asi aj zostane Milk, čo bolo slušné remeslo. Najsilnejšou stránkou jeho posledné filmu sú jednoznačne mená, Phoenix, Hill a on sám. Lebo priznajme si otvorene, príbeh karikaturistu Johna Callahana nebude v našich končinách príliš veľkým ťahákom. Oceňujem originalitu a nelinearitu rozprávania príbehu, v jadre tu ale aj tak máme docela "obyčajný" ľudský príbeh. Chýba výraznejšia, zapamätateľná scéna a emócia. Stále považujem tento film za kvalitný, ale nenašiel som si k nemu bohužiaľ žiadne spojenie. (6/10) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jasně, dal jsem si čistě díky sestavě herců, Phoenixův mrzák na odvykačce další jeho role, která utkví. Nicméně jinak “jen” pěkný vlažný lidský drama bez větších vzruchů emocí, k dobru občasný černý vtípky a decentní provokace. Moc diváků to asi nenaláká, nenadchne, ale kvůli obsazení neznudí a neurazí. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vyrovnat se se světem i sám se sebou, pakliže jste těžký alkoholik a po autonehodě uváznete doživotně ochrnutý na kolečkovém křesle, to chce hodně vnitřní síly a vnější pomoci. Karikaturista John Callahan ji našel i přijal, Joaquin Phoenix se do něho úchvatně převtělil a Gus Van Sant tento inspirativní příběh nelineárně poskládal do chvilkami sugestivního, avšak ničím extra vyčnívajícího lidského "feel good" dramatu s humorem. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o chlapovi, ktorý si siahol na svoje dno, a až jeho zdravotný bankrot v podobe ochrnutia z neho dokázal stvoriť mentálne príčetného a zodpovednejšieho človeka. Bohužiaľ, aj takéto príbehy píše samotný život, a niektorí až po takejto tvrdej lekcii konečne pochopia, o čom to celé je. Johna mi bolo ľúto, ale jeho vnútorná premena bola skutočne obdivuhodná. Akurát tie jeho karikatúry mi neprišli akosi vôbec vtipné, a to mám iróniu či sarkazmus celkom rád. Miestami mi dej prišiel síce trochu strnulý, akoby sa to miestami "zaseklo", ale ako celok mierny nadpriemer. A samozrejme, nedá mi nevyzdvihnúť zas a znovu skvelý herecký výkon, Joaquin Phoenix je proste nezmar! 3* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Gus Van Sant střídá větší projekty s těmi úplně okrajovými, tehdy je obohacuje jakousi jinakostí a divností, je nicméně trpělivý, vesměs minimalistický a hlavně ve svých dílech nikdy nechodil pro trochu té kontroverze úplně daleko. Chameleon Joaquin Phoenix v jeho posledním kousku představuje uznávaného a provokativního karikaturistu, který svůj nový smysl života našel až po absolvování terapie se skupinou léčících se alkoholiků, které předcházela autonehoda, kvůli které skončil paralyzovaný na vozíku. Herecká sestava velmi zajímavá, melancholická retro nálada fajn, výraznější scény a emoční momenty ovšem schází. Za mě holt poměrně nevzrušivá cesta ke střízlivosti a hledání správné cesty. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. ledna 2018 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (MLazi)

Reklama

Reklama