Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přivandrovalec a Černá huba byli hlavními aktéry v tomto černobílém snímku, který využil útěku černobílé dvojice trestanců k rozebírání americké černobílé otázky. A protože šlo o film z osmapadesátého roku, nebyl jsem tématem znechucen a otráven, jak je to u mě obvyklé u současné tvorby v oblasti pohyblivých obrázků, protože v té době měli celosvětoví ochránci demokracie označeny nejen dveře k tělesné úlevě slovy White a Coloured. A já nemám s černochy sebemenší problém, pokud je filmaři neobsazují do rolí, v nichž působí asi tak, jako kdyby hrál Chaning Tatum Martina Luthera Kinga nebo Vincent D’Onofrio Idi Amina, a pokud jejich zastřešující organizace nepoužívá lehce inovovaná hesla Ku-klux-klanu. Oba desperáti se snažili tak, až jsem jim místy fandil (což mě následně mrzelo, jelikož zločincům běžně nenadržuji), ale jedinou kladnou postavou byl jednoznačně kliďas šerif se svým lidským přístupem ale mizernou taktikou. Oba uprchlíci se tak za občasného zpěvu hitu o šicím stroji dostali mnohem dál, než bych čekal, ale víc jak tři kousky ze mě nevymámí. / "Ty máš proti mně výhodu, že tě není v blbým světle vidět." / Poučení: Nikdy nevíš, s kým budeš muset tahat za jeden řetěz. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film. Téma bylo kdysi horké jak vařící brambor a jsem si jistý, že mnoho Američanů, zejména těch na Jihu, bylo zhnuseno a odcházeli z kina, pokud na ten film tedy vůbec šli. Tony Curtis a Sidney Poitier zahráli výborným způsobem dva uprchlé vězně spoutané řetězem. Fešák a Čmoud si dávají pěkně do těla slovně i fyzicky, zároveň ale poznávají "bílý" a "černý" svět v době, kdy byla rasová segregace hluboko zakořeněná v mnoha bílých Američanech. A k tomuto poznání došlo jen díky společnému řetězu a osudu štvanců. Ani po letech neztrácí tento film nic ze své působivosti. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Půl století starý snímek, co ztratil jen málo ze své kvality, jakkoliv dnešního diváka nepřekvapí jediný moment. Předvídatelnost není jediným problémem filmu, zamrzí také logické chyby, ale těm se nevyhne ani většina současné produkce. Tony Curtis a Sidney Poitier v rolích prchajících vězňů excelují; jejich počáteční nevraživost, postupná tolerance až přátelství působí poměrně věrohodně, nenásilně, psychika postav je solidně propracovaná a moralizování je na snesitelné úrovni - nezbytné vzhledem k rasovému tématu. Na nejvyšší hodnocení už to dnes není, přesto jde o výborný film, klasiku takřka kultovní. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Interracial dvojka v okovech a na útěku močálovou krajinou / skvělý film. Výborně natočený, v podstatě plný dobrých konverzačních výměn během cígopauz, propracovaných postav i těch vedlejších (pohodářský šerif, "run chicken" dobrák, sobecká mamina) a napínavý akce - divoká řeka, bahnivá jáma, vykrádačka koloniálu, závěrečný dilema, vlak a vzájemná oběť. Další klíč je samozřejmě chemie Curtis & Poitier. Za mě jedno z vůbec nej, co jsem viděl na téma bezpráví (x), sny a život na dně. Přesně takový filmy Amerika potřebovala nejen v náběhu do 60. let, ale potřebuje i dnes, namísto ideologických hrocení se proti sobě... ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Najviac film ťahá ústredné duo. Tá dynamika medzi nimi je parádna. Inak ide o svižnú jazdu, napínavú a občas dokonca aj vtipnú. Príbeh ale mohol byť viac vyšperkovaný a ajkeď hluchých miest je málo, nie je to dokonalé. Zub času nevidieť vôbec a aj v dnešnej dobe má film čo ponúknuť. Minimálne prirodzenú pohodu lebo nato že ide o drámu, vôbec sa neberie vážne. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama