Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trojici debutantských povídek sjednocuje myšlenka záhad - původně bermudský trojúhelník s tajemnými úkazy se začal přesouvat a lze jej vystopovat kdekoli na světě, včetně českého a slovenského území. I tady totiž dochází k nevysvětlitelným přesunům v prostoru a čase. Tato idea je dokládána zmíněnými povídkami, avšak námětová i inscenační vynalézavost je hodně těžkopádná, film prošel kiny bez většího zájmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Český pokus o tunajší Twilight Zone nedopadol vôbec zle. Trojica poviedok, kde sa cestuje v čase a priestore, ponúka mysterióznu atmosféru a divák sa teší, ako sa všetko vyrieši. Tu ale nastáva mierne sklamanie, v popredí je skôr moralizovanie než vysvetlenie, o čo v skutočnosti ide. Tak to síce bolo aj v TZ, ale ten bol predsa len lepšie spracovaný a ponúkal aj prekvapivé pointy. Ono sa to nakoniec mohlo volať Přátelé červích děr a asi by to bolo príhodnejšie. Každopádne tá cesta z Prahy do Bratislavy týmto spôsobom by pre mnohých cestovateľov znamenala výraznú zmenu k lepšiemu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hergot, tak to je opravdu divný film. Tvůrci scénářů (pánové Novotný, Ringo Čech a Just) to nejdřív mysleli dobře, ovšem vymklo se jim to z rukou. Nápad není špatný, ale není z něho nic vytěženo. Režie všech povídek je nijaká a povídky jsou na jedno brdo. Všichni tři páni scénáristé se po premiéře od filmu distancovali, stejně tak trojice pánů režisérů, kteří toho i potom natočili hodně málo. Film nevyšel na VHS, na DVD zřejmě taky nevyjde a v TV je vysílán jen velmi, velmi sporadicky (od natočení byl vysílán asi jen třikrát). "Přátelé Bermudského trojúhelníku" zmizeli v propadlišti dějin Českého filmu. Ale i když se jedná o slabý film, myslím si, že se tomu nestalo zcela oprávněně. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem narazil úplnou náhodou a když jsem koukal, že tam jsou žánry mysteriózní a sci-fi, věděl jsem, že tohle musím vidět. No, nutno uznat, je to zajímavé a i docela dobré, ale já to tady rozeberu povídku po povídce - Tramvaj do Poděbrad - Rozhodně nejlepší povídka, které sice něco ubírá mírná utahanost a zbytečný komediální začátek (ale bůhvíjak mi nevadil), ale příběhově a dějově to je více než zajímavé a i povedené. (4*) Expres do Bratislavy - O něco slabší, o poznání utahanější, ale přesto pořád zajímavá povídka, kde byl Bermudský trojúhelník možná využit nejzajímavěji. Škoda jen, že je ten začátek tak utahaný, kdyby nebyl, hodnotil bych líp. (3,5*) Linka do Prahy - Kruci, to mohlo mít atmosféru, to mohlo mít potenciál, ten nápad úplně blbý nebyl, bohužel toho dost selhalo. Hlavně to bylo nudné, vlastně, dokud to bylo v letadle, tak to šlo, ale potom, co to už v letadle nebylo, to šlo rapidně dolů a to to na tom mohlo uspět nejvíc. Navíc to ani nemělo pořádný závěr. (2,5*) No, jako celek to je ale i tak zajímavé, i přes tu poslední povídku. Sice je to dobré, ale mám dojem, že se režiséři báli jít víc do nějaké mystické atmosféry, což koneckonců byl v Československu (ale i teďka, když z toho je Česko a Slovensko, ono se to nezměnilo) velký problém spousty režisérů. Ale i tak, je to dobré. 4* ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jestli vás třeba napadlo, že máme český film, který se celý odehrává někde na moři, tak ne. Vtip je (nebo měl být) právě v tom, že bermudský trojúhelník se stěhuje, podle všeho do malé země v srdci Evropy. Autoři to demonstrují na třech povídkách tří režisérů, z nichž ani jeden se pak u filmu valně neprosadil. Pod scénářem je podepsaná překvapivá trojice: František Ringo Čech, Petr Novotný (ano, přesně ten) a Jiří Just (Babičky dobíjejte přesně! atd.). Od výsledku se později distancovali. Ne že by ten nápad nebyl dobrý, v příbězích typu "muž jede po dálnici z Prahy a najednou - lup! - je v Bratislavě" je cosi neodolatelného, ale nechápu proč to utahat a rozředit ve třech povídkách, které jsou si podobné jako vejce vejci. 30% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Nejlepší povídka pro mě byla hned ta první - Tramvaj do Poděbrad, 80%. Druhá - Expres do Bratislavy už byl sice slabší, ale ještě se dal, 50%. Bohužel třetí povídka - Linka do prahy už byla katastrofální, 25%. Takže suma sumárum, lehký průměr, 50%. Nápad, že Bermudský trojúhelník cestuje a není na jednom místě byl zajímavý, jen mě přišlo, že tvůrci neuměli tento potenciál naplno využít, škoda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Tramvaj, která se objeví po záblesku na náměstí v Poděbradech, je jiný vůz než ten, který jezdí ve filmu po pražské síti. Filmaři pouze přelepili na čele původní ev.č vozu 6146 na číslo 6440. Vůz 6146 je z první série vozů T3 vyrobených v letech 1962-1964 a oproti vozu 6440 z další série má např. jiné provedení oken. (ČSFD)
  • Tramvaj, která se nevysvětlitelně objevila na jiném místě, se nachází v Poděbradech na Jiřího náměstí. (waxtrax)
  • Ke konci třetí povídky v hospodě běží v televizi film Jan Hus (1954). (a-ja)

Reklama

Reklama