Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Natáčelo se ve státě Georgie. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 2017 na Torontském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)
  • Na konci filmu je možné postřehnout v televizi počátek kauzy bývalého hráče amerického fotbalu a herce O. J. Simpsona. Ten byl právě v roce 1994 obviněn z vraždy dvou lidí (včetně své manželky). Následný soudní proces dostal mimořádnou mediální publicitu. (dickens)
  • Pouze na okamžik zmíněná ukrajinská krasobruslařka Oksana Bajulová vyhrála v roce 1993 světový šampionát krasobruslení v Praze a na Zimních olympijských hrách v Lillehammeru byla zlatá. Nancy Kerriganová své druhé místo težce nesla a v zákulisí si neodpustila rýpavé komentáře na adresu Oksany Bajulové, která své vítězství těžce emočně prožívala. (dickens)
  • Když Tonya Harding (Margot Robbie) udělá trojitý axel, tak se pak objeví v televizi a na ní se objeví vlajky států i jejich skóre. Mezi státy je i vlajka Československa. (Delock)
  • Film je postaven na rozhovorech s žijícími aktéry celé aféry, tvůrci i zdánlivě autentické záběry Tonyi, její matky či Jeffa natočili s herci. (ČSFD)
  • Když Tonya Harding poprvé viděla film, líbila se jí nejvíce scéna, kde říká „Suck my dick!“. Sdělila Margot Robbie, že si přála, aby to ve skutečnosti řekla. (griph)
  • Tonya Harding pracovala jako konzultant filmu. (griph)
  • Na konci filmu je zmíněna boxerská kariéra Tonye Harding. Ve skutečnosti se v ringu představila pouze šestkrát a její skóre byly tři výhry a tři prohry. (Martrix)
  • Díky vytrénované postavě Margot Robbie, která navíc měří 168 cm, působila její Tonya Harding mnohem souměrněji, než tomu bylo ve skutečnosti. Skutečná Tonya Harding totiž měří pouze 155 cm, přičemž měla oproti ostatním krasobruslařkám té doby solidní svalovou hmotu, kterou následně využila v boxu. (Martrix)
  • Po celý čas filmu nosí Margot Robbie paruku. Aby dosáhli stejně neupravených kudrlin jako měla Toyna, namáčeli paruku do piva. (Streeper)
  • Allison Janney měla velký problém s papoušky na rameni, kteří neustále někam odlétali nebo jí klovali. Proto se vybral pouze jeden papoušek „Little Man“, který byl nejméně aktivní. (Streeper)
  • Krasobruslařka Nancy Kerrigan řekla, že se na film nepodívá, jelikož už si tím jednou prošla a nechce si to připomínat. (Streeper)
  • Herečka Allison Janney jako mladá trénovala, aby se stala profesionální krasobruslařkou. Když jí bylo 17 let, vážně si poranila koleno, když propadla skleněnými dveřmi. Hrozila jí amputace, naštěstí se uzdravila, ale s bruslením musela přestat. (Streeper)
  • Margot Robbie je členkou amatérského hokejového týmu, i tak ale trénovala bruslení více než čtvrt roku před začátkem natáčení, na ledě byla až pětkrát týdně, klidně i několik hodin denně, ale sama prohlásila, že i kdyby trénovala deset let, trojitý axel by nikdy neudělala. Zbytek scén bylo dotočeno pomocí vizuálních efektů. (factoryBrick)
  • Allison Janney natočila svoju rolu, za ktorú mimochodom dostala Oscara, len za 8 dní. Celý film bol dokonca natočený za 30 dní. (Astonko)
  • Margot Robbie (Tonya) a Sebastian Stan (Jeff) hrajú vidieckych Američanov. No ani jeden z nich nie je Američanom v skutočnom živote. Margot je z Austrálie a Sebastian je Rumun. (belinko)

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama