Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (407)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ženský film výlučne pre ženy. Moje dve hviezdy sú viac zo slušnosti k tvorcom, ako to, že by sa mi film až tak páčil. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem byla opravdu moc překvapená a lituju, že jsem ho neviděla už dřív. O knize Rozum a cit jsem samozřejmě slyšela už mnohokrát v hodinách literatury, ale nikdy jsem si ji nepřečetla a stejně tak i děj mi byl neznámý. No, musím říct, že Jane Austenová se opravdu předvedla. Příběh obsahuje tolik zvratů, že člověk pochybuje o tom, že by byl konec šťastný a ono to nakonec vyjde. Hlavně za Elinor jsem byla hrozně ráda! Ona mi byla z celého filmu asi nejsympatičtější - ačkoliv na tom má asi největší podíl to, že ji hrála má milovaná Emma Thompson. Kate Winslet jsem zase věřila tu mladickou naivitu a... řekla bych i hloupost. Za některé její činy bych jí asi jednu pleskla, ale na druhou stranu by pak nemohla dospět. Alan Rickman si zde zahrál opravdu milého chlapíka, kterého mi bylo po většinu filmu líto. Bylo vidět, že Brandonova láska k Marianne je čistá a přece neopětovaná. A v této oblasti jsem litovala i Elinor. Film byl opravdu velice milý, skvěle natočený a sepsaný (Oscar pro Emmu za scénář je opravdu zasloužený!). Myslím si, že jde o skvělé zpracování! Na mě byl možná trošičku dlouhý, ale chápu, že kratší být nemohl. A taky mě mrzelo, že Hugh Grant tady nedostal větší prostor, protože si zde zahrál takové sympatické trdlo, kterému trvalo hezky dlouho, než nakonec řekl, jak se věci skutečně mají. ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

O sympatii postav se postarali skvělí herci, o romantickou hudbu se zasloužil Patrick Doyle a repliky do úst postav vložila Jane Austenová => jak jinak než plné hodnocení! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

ten film je ako na rychlo urobena kytica divych kvetov: prekrasny, sensualny, nesputany a tak nadherne nedokonaly. herecky absolutne exceluju emma thompson a kate winslet. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Zábavně zašmodrchaný spletenec vztahů a intrik, kde každý trochu (nebo hodně) drbe, protože hlavní je najít si ideálního ženicha (nevěstu) nejlépe s nějakou tou librou navíc. Leemu se podařilo poskládat opravdu úctihodnou kolekci herců. Trochu mi snad vadilo, že zmíněné herecké představitelky jsou charismatem proti svým mužským poněkud ve stínu (ne že by to byla až taková hrůza, ale přeci jen Greg Wise, Rickman,Grant nebo Laurie (sic v malé roličce, ale potěší) - to je poněkuď jiná liga. Herecky se jim, ale vytknout nedá nic. A Grand má tu jednu svooji roli stydlivého tragéda naučenou naprosto dokonale - nikdo v tom na něj nemá. Velmi dobrý scénář, archaické, škrobené rozhovory mě vždycky docela pobaví ... ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele

Mám s tímto filmem jediný, velmi podstatný problém: viděla jsem nejdříve "mladší" Pýchu a předsudek, která mě celkově oslovila víc... jinak výborná Emma Thompson a Alan Rickman, výborné "štěkny" z okolí obou sester , vůbec moc dobrý scénář a všechno :-) ()

Hortenzia 

všechny recenze uživatele

výborne zrežírované aj zahrané, no bohužiaľ som sa nemohla ubrániť pocitu,že je to len obdoba danielle steelovej 19. storočia a tak nuda a predvídateľnosť deja ubrali celkovému dojmu takmer 50% ... osobne dávam prednosť wrightovej pýche apredsudku,ktorá aj napriek až podozrivo totožnému príbehu nenudila ani chvíľu a má čo ponúknuť ako po hereckej tak aj po vizuálnej a hudobnej stránke ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Tento film sa mi páčil ešte o niečo viac ako pýcha a predsudok a to asi pre hercov, aj keď mi Kate Winslet liezla na nervy lebo ju moc nemusím k ostatným nemám vôbec žiadne námietky práve naopak Emma Thompson, Alan Rickman, Hugh Grant ale aj Hugh Laurie boli úplne úžasný. Celý film mal takú príjemnú Austinovskú atmosféru. Bol natáčaní v krásnych interiéroch ale aj exteriéroch, ktoré mňa vždy dostanú. Chcem však upozorniť pánou, že pokiaľ nieste ten typ čo dokáže prekúsnuť sfilmovaný ženský román tak sa do toho ani nepúšťajte pokiaľ ste si neni istý tak si pustite rozum a cit a keď sa vám nebude páčiť tak si už ani iné nepúštajte bola by to strata času. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava prostorem i časem do staré, upjaté leč romantické Anglie, pojednávajíc jak již název vypovídá o citech a hlavně o lásce. Skvělé herecké obsazení. Doporučuji vidět v originálním znění a vychutnat si tak krásu pravé spisovné angličtiny. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkný snímek z mého oblíbeného "gentlemanského" období, který průměrně zabaví, ale nepřináší nic nového. Ženské postavy mi přišly příliš nevýrazné, a naopak mužské hlavní role byly perfektní. Stejně tak mě potěšila i nenápadná postava H. Laurie. 60 % ()

Mythago 

všechny recenze uživatele

Anglie 19. století, to já můžu. Ovšem celé mi to kazil jeden fakt - bylo to romantické drama a to je u mě jeden z nejpodřadnějších žánrů. No ale byl jsem vlastně mile překvapen, narozdíl od všech jiných podobných slaďáren mi tohle nevadilo, naopak, byla to taková příjemná oddychovka na deštivé odpoledne, pěkně komorné. Sice jsem to nedokoukal, ale to co jsem viděl mne poměrně bavilo. A Alan Rickman byl jako vždy skvělý. ()

Madluska 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo špatné, chápu, že někdo tenhle film bezmezně miluje, ale z nějakého nepochopitelného (čistě subjektivního a verbálně neuchopitelného) důvodu s hodnocením nemůžu jít výš. Možná nejsem taková romantička, za kterou jsem se do dnešního dne považovala... (P.S.: Čím to je, že tolik Britů má křivé zuby?) ()

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Jane Austenová měla v hlavě rozhodně velmi mnoho myšlenek na vdavky a jak docílit toho, aby si jí někdo všiml. Byla to vlastně profesionální honba za ženichy s puncem upejpavosti, se kterou si vždy sednou, když přijede nějaký muž do domu a předstírají, že vyšívají, čtou a hrají na piáno. Rozum a cit je mnohem horší, než pýcha a předsudek, možná proto, že je to v mém pořadí až druhý (ale naprosto stejný) příběh. Také jsem zde velmi litoval většinu mužů, kteří se chovali mile, neboť žena, která seděla naproti němu, většinou měla zrovna "nahozeno". V případě, že v ní vyvolal "mylné naděje", k čemuž mohlo dojít i tak, že se na ni podíval, musel se z oprátky nesmyslů nějak vyvléci, bohužel potom sebou příslušná dívka práskla na postel a bulila tak dva až tři roky, než ji začal hon znovu zajímat. O tom je asi Rozum a cit. Ale je to film, který utíká a nejde o slátaninu. Díky dobrým dialogům se člověk bez obav dočká konce... ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Rozum a cit je ďalší romantický príbeh natočený podla stanovených pravidiel, je to film ktorý ma zaujal dvoma vecami. Prvou bola veľkolepá výprava a druhou enkláva hereckých és, ktoré celý film podávajú skvelé výkony (najviac asi Rickman, Thompson, Winslet). Tak prečo len tri? Pretože to bola často strašná nuda, no ja som to proste chcel vidieť. Tesne pod 4*. 69% ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Dovoľte mi, hoci skromne, no rázne spočinúť svoje slová na tomto páse, po ktorom prebiehajú ohromnou rýchlosťou obrázky. A obrázky nie hocaké, ale krvopotne preberané jemnou a presnou rukou Anga Leeho, nie však rutinnou. Nedá sa obísť a nespomenúť priam úchvatné výkony slečne Emmy Thompsonovej a veľaváženého pána Alana Rickmana, hoc prvá spomínaná si podobnú rolu dovolila zahrať vo výnimočnom Súmraku dňa. Ak teda máte k dispozícii dve hodiny nenúteného a pokojného večera, prepáčte mi moju impertenciu, zahľaďte sa na ono dielo. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama