Reklama

Reklama

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

  • USA Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (více)
Trailer 6

Potulný zpěvák neboli bard Edgin (Chris Pine) se živí tím, že se svou partou zlodějíčků pomáhá měnit majitele vzácných artefaktů (jednomu ho ukradnou a druhému prodají). Je to práce, při které prakticky neustále strkáte hlavu do oprátky, a ani Edgin nemůže mít věčně kliku. Když se mu podaří šlohnout to, co se nikdy nemělo dostat do nesprávných rukou, a on to navíc do těch rukou dobrovolně vloží, spustí dominový efekt, který může otřást celým světem. Edgin je sice tak trochu zmetek, ale pořád má v sobě kousek cti, a tak se rozhodne napravit, co spískal. Protože však proti němu stojí armáda nelítostných zabijáků, mocných čarodějů a bývalý kamarád Forge Fletcher (Hugh Grant), potřebuje tým, se kterým by mohl mít aspoň nepatrnou šanci v tomhle úkolu obstát. A protože film vychází z legendární hry „Dračí doupě“, je jasné, že v jeho partě nesmí chybět drsná válečnice (Michelle Rodriguez), ušlechtilý rytíř (Regé-Jean Page), mág (Justice Smith) nebo druidka (Sophia Lillis). (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 6

Recenze (694)

Vavča 

všechny recenze uživatele

S hodně odřenými zády a ušima za tři, protože mám od svého amerického zpravodaje představu o tom, jak film vypadal nesestříhaný (se všemi těmi rasově-woke luxusními vymoženostmi). Casting je povedený tak napůl Chris Pine s image starého fotra je celkem, byť mě nějak extra nezaujal, Michelle Rodriguez vypadá jako starý ošklivý chlap:), Hugh Grant si asi plní pětiletku hraní záporných rolí, ale i tady boduje a charakter Forge strhává pozornost na sebe, paradoxně strana záporáků má charisma a koule, Regé-Jean Page jako paladin zaujal. Některé akční sekvence (měňavka prchající ve zvířecích podobách hradem) a vtípky (hřbitov padlých z bitvy) jsou velmi povedené, jinak spíše vidíme průměrnou kvalitu filmu. Velkolepá výprava se povedla neříkám, souboje taky ok, ale hudba mě nezaujala. Navíc jsem četl některé věci R. A. Salvatora a o universu mám prostě jinou představu díky hraní pc her od studia Black Isle. Chtělo by to něco vpravdě epického a vážnějšího... ()

Claw 

všechny recenze uživatele

"Dungeons & Dragons: Čest zlodějům" je skvělý mix fantasy, dobrodružství a komedie, který vás přenese do světa kouzel a neřesti. Příběh je založený na slavném světě stolní hry Dungeons & Dragons. D&D jsem nikdy nehrál, ale má to nádech jakéhokoliv jiného RPG, a to mi bohatě stačilo, abych se na něco takového podíval. O hře nemusíte nic vědět, protože ji tvůrci filmu dostatečně zjednodušují, aby si ji užil každý. I když je tu pár částí, kdy se na vás najednou vyvalí spousta jmen, souvisejících s lore, takže pro náhodné diváky, kteří se o fantasy světy tolik nezajímají, to může být trochu matoucí. Film režírovaný Johnem Francisem Daleym a Jonathanem Goldsteinem se může pochlubit talentovaným hereckým obsazením, včetně Chrise Pinea v roli charismatického Edgina Darvise, Michelle Rodriguezové jako divoké Holgy Kilgoreové a Hugha Granta jako prohnaného Forge Fitzwilliama. Silnou stránkou filmu jsou komediální prvky, které přinášejí spoustu úsměvných momentů. Interakce mezi postavami jsou velmi vtipné, zejména slovní přestřelky mezi Edginem a Holgou. Komediální načasování herců dodává filmu další vrstvu kouzla a činí z něj odlehčenou a příjemnou podívanou. Jen je škoda, že se humor občas opakuje a spoléhá na podobné komediální tropy. Po vizuální stránce film předvádí působivé speciální efekty a nápadité kulisy, které diváky přenesou do živoucí a magické říše. Od rušného města Neverwinter až po zrádné hlubiny Underdark - budování světa je vizuálně podmanivé a přispívá k pohlcujícímu zážitku. Film má také pěkně natočené i sestříhané akční scény se zručnou choreografií, rychlé tempo a podmanivý soundtrack. Nečekejte však, že půjde o mistrovské dílo v rámci žánru. Příběh je velmi prostý, neobsahuje žádná skutečná překvapení ani nečekané zvraty a některým divákům může připadat předvídatelný. Tvůrci prostě sázeli na jistotu, aby oslovili co největší počet diváků. Celkově je "Dungeons and Dragons: Čest zlodějům" skvělým a zábavným filmem, který nepochybně osloví fanoušky hry. Film úspěšně zachycuje ducha dobrodružství a kamarádství, díky němuž je hra tak populární. Ačkoliv je příběh hodně přímočarý, celková zábavnost filmu je nepopiratelná a rozhodně stojí za zhlédnutí. /80%/ ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

D&D lze hrát v módu naprostého ponoru do fiktivního světa, úcty k jeho pravidlům a odlišnostem. A nebo jako třeskutou zábavu plnou hlášek, zlehčování, odkazování a kdesi všeho. Osm z deseti her vypadá skutečně jako ta druhá varianta, ale ty, skrze které se odhalí skutečné schopnosti Dungeon Mastera a hráčů, ty, na které se vzpomíná ještě leta, za těmi stojí ten první mód. Že v současné éře popkulturní infantility si studio vybere tu druhou variantu mě vůbec nepřekvapuje, ale samozřejmě trochu mrzí. Ten hlavní problém je stejně jinde. Film Dungeons & Dragons je už čistě korporátní vysoustružený produkt, za kterým nestojí žádná autorská vize, nýbrž týmová práce pokorných námezdníků velkého studia. Jinak se těžko dá pochopit, proč by moloch nalil do dvou režisérů interiérových komedií 150 mega na adaptaci uměle vytvořeného světa s lorem rozsáhlejším než je historie planety Země. Ať jdou s timhle ale do píči fakt, protože ten film nemá ani stopu nějaké duše či potřeby vybočení ze současného mainstreamového úzu. Je v něm krásně vidět, které jsou scény, za kterými stojí (mimochodem dost kompetentní) tým věnující se bojové choreografii, stejně tak je v něm ale vidět, kdy přebírá kompletně otěže CGI, která většinou působí úplně odtrženě od zbytku filmu (nehledě na to, že je fakt hnusná a nikdo nemá tendence to nijak maskovat). A pak jsou zde ty scény s živými herci, opírajícími se ve vyleštěných a super čistých kostýmech o papundeklové kulisy, které mě vrátily někam do časů Princezny Fantaghiro. Žádná práce s druhým plánem, očividná umělá světla, hmatatelně narychlo vyrobené kulisy a chodníky posypané na poslední chvíli vrstvou štěrku, ach jo. Tenhle problém koneckonců komentuji u mnoha jiných současných blockbusterů a jsem trochu nervózní, jak si při jeho popisování připadám stále více sám, za což asi může nějaká změna vizuálních nároků další generace diváků, která vyrostla na obsahu Quantity TV. Že z toho ale tady tečou vyhlášení boomeři, to mi nějak nehraje a slibuju, že budu zkoumat zdali ten problém není někde u mě. Ale vážně ten film už po několikátý proklikávám, a nedokážu se zbavit pocitu, že je to sestříhanej televizní seriál s dvacetimilionovym budgetem. Asi se zabijte, fakt. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Chris Pine je ve své podstatě velmi nedoceněným hercem. Hláškovat umí, hrát rozhodně taky a ještě se na něj příjemně kouká. Dungeons and Dragons šlapou jako hodinky. Takové to staré dobré dobrodružství, kdy zlo je potřeba porazit, záporáky přechytračit a ještě to celé kořenit nějakou nadsázkou a hláškama. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chcelo to ešte viac pesničiek. Ono hovoriť o tom ako o jednom z najpríjemnejších a zároveň najnečakanejších hollywoodskych prekvapení roka je asi zveličené, ale faktom je, že mi to pripomenulo napr. Príbeh o rytierovi, keď sa taktiež banda menej uznávaných tvorcov vybrala za humná a v „tajnosti“ a bez prakticky nulových diváckych (a iných) očakávaní natočila hravú, nákazlivú a pomilovaniahodnú hovadinku so srdcom disponujúcu rozkošnou radosťou zo života a z rozprávania príbehov ako takých, ktoré sú tu a tam nepredvídateľne oživované nádherne bizarnými, za vlasy krásne pritiahnutými nápadmi. V rozpore s týmto tvrdením je masívny rozpočet 150 miliónov, ktorý vzbudzuje dojem, že štúdio snáď od tohto nenápadného filmu malo veľké očakávania. Herci si parádne padli do noty a hrajú sympatické postavy. S výnimkou záporákov, ktorí sú nudní napriek tomu, že si svoju „zlobu“ vychutnávajú. No aj tak sú nudní. Banda okolo Chrisa Pinea si to však užíva plnými dúškami. Majú medzi sebou skvelú chémiu a po tých viac ako dvoch hodinách (ktoré utečú ako voda napriek občas divným trikom) som sa v ich spoločnosti cítil tak dobre, až ma mrzelo, že sa to končí a že si hneď nemôžem pozrieť dvojku. Alebo aspoň potitulkovú scénu. Teda, jedna tu je, ale je presne o tom, o čom budete tušiť v polovici filmu, že bude, takže slabota. Jednotlivé postavy majú každá iné povahové črty a práve tým, ako sú od seba odlišní, sa paradoxne navzájom perfektne dopĺňajú. Pri niektorých nápadoch som nemo žasol a pýtal sa, ako je možné, že čosi také doteraz ešte nikomu nenapadlo. Iné boli fakt reálne vtipné. A ďalšie boli dojemnejšie snáď ešte viac, ako Vykúpenie z väznice Shawshank. Michelle Rodriguez hrá zase raz Michelle Rodriguez, drsnú bitkárku, ale jednak je prekvapivo feel good a jednak (hoci ju pri práci sledujem už od r. 2001) som si až vďaka tomuto filmu uvedomil, že ona je vlastne obrovský tímový hráč. Väčšina hercov ako keby hrala one man show, každý chce byť hviezda. Z jej predchádzajúcich filmov ale dnes už jasne vidíme, že jej najväčšiu radosť robí byť súčasťou veľkého tímu (Rýchlo a zbesilo, Vdovy, Resident Evil). To je obrovská vzácnosť a podľa mňa by sme si ju ako divácka obec mali viac vážiť. Jasné, občas sa to priveľmi spolieha na náhody resp. príliš okato to zneužíva svoj hráčsky pôvod (postavy sú v koncoch, jedna z nich začne vyťahovať rôzne predmety a druhá zistí, že predmet X im pomôže) a niektoré momenty som nepochopil (stvorenie útočiace len na inteligentných ľudí – wtf?), prípadne boli hrubo nevyužité (podzemnú ríšu jedna z postáv opisuje ako to najdiabolskejšie a najnebezpečnejšie miesto pod slnkom a napokon je v ňom len jeden drak a siedmi humanoidní zabijaci). No inak som si túto jazdu ozaj užil. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Chris Pine zobral svoju úlohu, pretože rola Edgina mu prišla veľmi netypická pre hlavnú mužskú rolu vo fantasy filmoch a navyše videl synovca hrávať hru "Dungeons & Dragons", ktorá ich nesmierne bavila. (Arsenal83)
  • Pokiaľ by film dostalo pôvodne zamýšľané štúdio Warner Bros., réžie by sa chopil Rob Letterman a do hlavnej úlohy mal byť obsadený Ansel Elgort. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Reklama

Reklama