Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Sitcom se odehrává v 90. letech v severoirském městě Derry během konfliktu v Severním Irsku. Erin (Saoirse-Monica Jackson), její sestřenice Orla (Louisa Harland) a jejich přátelé Clare (Nicola Coughlan), Michelle (Jamie-Lee O'Donnell) a James (Dylan Llewellyn) navštěvují katolickou střední školu pro dívky, kde zažívají problémy dospívání. (marky.04)

(více)

Recenze (29)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Derry Girls je příjemná jednohubka s ostřejším humorem. Parta holek z Derry sice chodí do církevní školy, ale zrovna moc se s tím nemaže, takže humor a mluva balancuje na hraně vkusu. Balancuje však tak dobře, že vás to bude bavit a severoirský přízvuk je příjemný bonus. Postavy jsou dostatečně zajímavé a mají prostor pro rozvoj. Je to zasazené do devadesátek a doby, kdy v Severním Irsku dozníval válečný konflikt. Nostalgická atmosféra je pak podkreslená perfektním soundtrackem, kde hrají prim irští Cranberries. Holky z Derry se rozloučily třetí sérií a na jejich eskapády se bude dobře vzpomínat. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Asi jediný komediální sitcom s holčičími postavami, co znám - už bylo načase! Humor vcelku povedený, ač někdy zbytečně moc vulgární, ale zachraňoval to James a Sister Michael a zdařilé zápletky, irský přízvuk a zasazení do nelehké doby The Troubles, takže mi to bavilo. A k tomu mi hrál skvělý soundtrack, který si ráda znova pustím. ()

Reklama

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že by v populární kultuře mělo být víc seriálů jako Derry Girls. Devadesátá léta v Severním Irsku jsou pro mě originálním a neprobádaným územím. Ohromně mě bavil mix zhruba 80/20 komedie a dramatu, vtipné dialogy, báječná chemie 5 hlavních postav a fakt, že do popředí není (jako u jiných seriálů v rámci žánru) tlačena romance. Velmi na mě působí ta doba, to přátelství a celkově ta atmosféra, myslím, že si tu skoro každý najde něco, co si zamiluje. Tři sezóny sedí akorát a ráda se k seriálu s odstupem času zase vrátím. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Na první pohled klasický sitcom - rozhodně v tom taky vidím kus Inbetweeners - školáci/školačky, školní problémy, školní mluva - i když tady to v některých epizodách bylo hnané do velkého absurdna a pro mě nerealistických situací. Nebo alespoň z pohledu mé kultury. Zejména ale několikageneračními problémy a závěrečnou scénou připomínající aktuální historické dění v tom vidím drobnou paralelu s našimi Pelíšky, které taky sledovaly dospívání ve zvláštním období dějin a taky končily nepříliš optimisticky (když beru v potaz 1. sérii, seriál jako takový naopak končí bonusovým dílem o Good Friday Agreement poměrně optimisticky). Druhá a třetí série byly více toho samého, o něco méně absurdně vtipná, ale vždy zahřeje u srdce (humor až do konce vždy jistí Sister Michael). Seriál jsem si užil, i když nejsem ani děvče, ani z Derry, protože being a Derry Girl... well, it's a f***ing state of mind. K tomu si pak jako plus lze přičíst soundtrack, kde je to jeden hit za druhým, až si člověk říká, kolik stály licence. P. S. Mezi Parks & Recreation, Rick & Morty a tímto mám dojem, jako kdyby kdysi dávno nějaký Gary/Jerry/Gerry naštval lidi natolik, že se stále mstí na postavách s tímto jménem. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Děvčata to se vším tím křeněním a pitvořením trochu přehánějí, ale nelze jim upřít, že pobavit i tnout do živého umějí. Je to sice nevyrovnané kvalitou jednotlivých epizod i kvalitou humorů a gagů, ovšem když už je to vtipné, tak je to opravdu vtipné. Jenže zároveň je hlavní hrdinka otravná, nejedna postava slouží čistě jako odrážecí stěna pro nadužívání jednoho a toho samého vtipu stále dokola (děda, taťka, ten-co-rozhodně-není-gay... vlastně veškeré mužské charaktery). Naopak nejedna vtipná a nosná postava je zbytečně upozaděna (v čele se sestrou řídící). Největší chybou pak je, že to častěji nezabrousí na pomezí míšení pubertální bezstarostné komedie a vážnosti. Prostředí, situace i dobové zasazení k tomu vyloženě vybízí. Povede se to sotva párkrát (nejlépe pak v závěru první série); jde však bez výjimky o nejlepší momenty seriálu. A druhá série v tomto trendu, naštěstí, pokračuje a je tedy o řád lepší/vyrovnanější. | S1: 3/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Škola, kterou studenti v seriálu navštěvují, je ve skutečnosti Hunterhouse College. Tato škola je pouze pro dívky a nachází se v Belfastu. (MeanWhile)
  • Cameo si v seriálu zahrál i rodák ze Severního Irska Liam Neeson (vrchní konstábl Byers). Herec uvedl, že mu bylo ctí v seriálu zahrát. Saoirse-Monica Jackson (Erin Quinn) uvedla, že byl při natáčení nervózní. (Ganka)
  • Krvavá neděle, na kterou tato epizoda odkazuje, je masakr v Londonderry, při kterém 30. ledna 1972 při protestním pochodu zemřelo 14 osob, z nichž bylo 7 nezletilých. (Ganka)

Reklama

Reklama