Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický film italské produkce od režiséra Sergia Leoneho vypráví o jednom ze sedmi divů světa, o Rhódském kolosu. Na pozadí tohoto monumentu se rozehráva hra mezi králem Sersem, jeho proradnými pobočníky paktujícími se s Féničany a rebely bojujícími za svobodný Rhodos bez královské tyranie. Skrz tento příběh se prolína milostná linka mezi řekem Dariem a proradnou Dialou. Avšak nejkrutější silou nejsou féničtí nájezdníci, ale nemilosrdná ruka přirody která sráží rhódské obyvatele, fénické dobyvatele i Rhódský kolos k zemi. (Carbo)

(více)

Recenze (21)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Zřejmě kdyby toho aténského generála hrál původně ohlášený John Derek (viz Zajímavosti), dostal by dlouho hledaný Rhodský kolos o hvězdičku víc (tak a teď už mi zbývá z doby mé milované antiky nalézt a zhlednout pouze Traiánův sloup), ale bohžel se tak nestalo, a nakonec vybraný představitel se mi pro roli nezdál dost charismatický. Je zajímavé, že když čtu komentáře svých mužských kolegů, docela často se v tomto ohledu s nimi rozcházím. Čím o asi bude? 😊 Hezké technické věci uvnitř samotného Rhodského kolosu ale jinak to klidně mohl být western, stejně velkou část filmu trávilo osazenstvo na koních, v jeskyni apod. Dům strýce hlavního hrdiny a řeckého filozofa nebo královský palác byl čestnou a pěknou výjimkou. A není to jen tím, že režisér později natočil svá nejlepší díla právě v tomto žánru... Takže za mě rozhodně lepší než např. Leggenda di Enea (1962) ale horší než Trojská Helena (1956), tak srovnatelné s Poslední dny Pompejí (1959). ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Tento sandálový film jsem poprvé vyděl v roce 89 v Rumunsku (jako jiné i např. Hvězdné války 2) italsky s rumunskými titulky. Moc sme tomu tehdy nerozuměly, ale i tak sme se dobře bavily(byli jsme přece vycepovaní ze sledování rakušácné, německé a polské televize). A před pár lety jej dávaly na ORF a pořád to byla dobrá zábava s dobrou hudbou, výpravou, bojovými scénami a kovbojem Rory Calhounem v hlavní roli. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Dvouapůlhodinové ponožky v sandálech. Tenhle žánr je přesně takový, jaký jsem očekával. Kopí je z papíru, řetězy z gumy, stěny jsou z kartónu a kostýmy z televarieté. Chlapi jsou propocení jak autobusák v létě a ženy na barbiturátech se dívají prázdnými pohledy kamsi do propasti. Ale chuť nainstalovat zase Age of Mythology jsem dostal, to ne že ne. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Velkolepý sandálový snímok zvučného režiséra, ktorý ponúka všetko to, čo si pod žánrom 'meč a sandále' predstavujete. Plusy aj mínusy. Velkolepý síce nie výpravou, ale počtom ľudí, ktorí v ňom účinkujú a tiež velkolepými trikmi. Práve socha Kolosu (jeden zo starovekých 7 divov sveta, ktorého "útržky" (základňa, nohy a hlava) môžeme vidiet aj v životnej veľkosti a v závere jeho rúcanie sa, sú určite úžasné. Vykonštruovaná zápletka je síce jednoduchá, ale nič iné sa v takomto žánri ani neočakáva. Menším záporom je stopáž filmu, ktorá je netypicky veľká - dôsledkom toho je hlavne stredná časť filmu zbytočne naťahovaná a mierne nudí. Taktiež to, že sa minojskej kultúre stretávame s arénou, levmi, konskými záprahmi...už som čakal, že sa tam objavia aj gladiátori, bolo pre mňa nemilým prekvapením. A už len taká drobnosť, v talianskej kinematografii sa takmer vždy človek stretáva s krásnymi ženami, v tomto to bolo pre mňa trochu sklamanie. Mužskému obsadeniu však nemám čo vyčítať, tam si všetci svoje role zastali veľmi dobre. Už len taká poznámka, Kolos bol v skutočnosti zbortený zemetrasením roku 225 pred Kristom, škoda že sa nezachoval do dnešných čias. Hodnotenie: 75% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Meč a sandály" mě k většímu průzkumu nikdy moc nelákaly, ale občas je fajn zabrousit i do opomíjených hájů a tak jsem si dal tento dlouho odkládaný snímek. A marná sláva, Leone se evidentně našel až ve westernu.  Nemastný a neslaný Rory Calhoun v hlavní roli stejně nemastného a trochu nesmyslného a přeplácaného příběhu o zradě a povstání, kde mi osudy všech byly naprosto ukradené. Zaujaly jen vcelku povedené šarvátky  a závěrečné zemětřesení se zkázou kolosu. Klasická šedivá trojka. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Dej filmu je situovaný do roku 280 pred n.l., ostrov Rhodos je tu zobrazený ako nezávislý štát, na čele ktorého stojí kráľ. Avšak Rhodos bol v tom čase v skutočnosti republikou. Navyše, Grécko je tu predstavované ako jednotný štát, hoci sa v tom čase delilo na niekoľko častí (napr. Attika, Lakaidemon, Epiros) a ani Fenícia nebola nezávislá, bola súčasťou ríše Seleukovcov. (beso74)
  • Rhodský kolossos, také Rhodský kolos, je tzv. jeden ze sedmi divů světa. Jednalo se o bronzovou sochu asi třicet metrů vysokou, jenž zpodobňovala řeckého boha Hélia. V roce 304–292 př. n. l. ji nechal vystavět Chárés z Lindu. Podoba sochy se nedochovala. Podle některých teorií rozkročmo zdobila jediný přístup do přístavu, kde pod ní proplouvaly lodě do hlavního města. V roce 226 př. n. l. byla socha zničena při zemětřesení, po němž se rozlomila v kolenou a spadla do moře. Poté její pozůstatky odcizili arabští plenitelé, kteří ji nechali roztavit. V současnosti místo zdobí dva sloupy se samcem a samičkou daňka. Je to památka na místo, kde původně kolossos stával. (Skyfall)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno