Reklama

Reklama

Rudí prezidenti


Kněz komunismu - Gustáv Husák (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Byl jediným komunistickým prezidentem, který se narodil na Slovensku. A také jediným, který se dožil pádu režimu. Gustáv Husák zažil válku i život v ilegalitě. Poznal vězení Slovenského štátu i komunistického Československa. Sám sebe kdysi nazval knězem komunismu. V očích československých občanů zůstane navždy symbolem normalizace. Osobnost Gustáva Husáka v dokumentu scenáristy Luďka Navary a režisérky Petry Všelichové. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nečekal jsem příliš, měl jsem dojem, že mne Husák nemá čím překvapit, ale nakonec jsem se dověděl spoustu nových věcí. Hlavně jsem se znovu ubezpečil, že to nebyl vůdce, jehož hlavním motivem bylo provést národ a stát nepříznivým obdobím s co nejmenšími ztrátami, jak se občas tvrdilo, ale tvrdý, nesmlouvavý kariérista. V jiné historické situaci by organizoval politické procesy s tresty smrti na jejich konci patrně s menšími výčitkami svědomí, než pravděpodobně měli Gottwald nebo Zápotocký. Navíc to byl chytrý rétor - tím hůře pro všechny kolem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Část informací již pro mě byla známa. Co by dala dnes za bejby boom Husákových dětí třeba německá kancléřka Merkelová. Nemusela by získávat pracovní sílu náhradou za vymírající obyvatelstvo z Afriky a Arábie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi zvláštny človek. Človek asi presvedčenia, lebo keď ťa tvoji vlastní takmer zabijú a ty ostaneš verný... a prežiješ toľko útrap... Hodnotiť jednoznačne negatívne sa Husáka nedá, hoci je protipólom Dubčeka. Jeho cirkevné začiatky mu ponechali aj na konci možno trocha svedomia. Rudý bol až do špiku kosti, ale Gottwald to nebol. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po válce chtěl Husák připojit Slovensko k SSSR, šílená představa! Šílený byly taky ty líbačky s Brežněvem, to se mi vyloženě zvedal kufr. Jinak opět informacemi plně nabitý dokument. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Tento dokument som si pre istotu pozrel 2x po sebe, chystal som sa písať komentár ,ale pozrel som sa potom na tie čo už boli napísané. Napísal by som temer to isté ako vox_populi, predbehol ma, tak to nejdem opakovať. Tak len čosi pridám. Som rodák z Dúbravky,nebohá stará mama bola ten istý ročník ako G.H., chodili spolu do jednotriedky. Niekedy čosi pospomínala. G.H. bol samotár, s deťmi sa nehral ,stále čítal. Bol najlepším miništrantom p. farára Mojša, ten v ňom objavil mimoriadnu inteligenciu a podporoval ho. G.H. ho pozval na recepciu pri menovaní za poverejníka. Voľby na Slovensku (posledné demokratické pred nástupom komunistickej totality) Husák a spol . prehrali, dostali len 31%, DS 62%. V Čechách a Moravskosliezku komanči vyhrali....a potom to začalo, Kléma predseda vlády a už sa vykrúcali krky. Ako vždy rozklepaný Beneš prevrat priklepol. To len na margo toho odkiaľ to zlo prišlo a kto prakticky pričlenil Slovensko v rámci ČSR ako satelit k SSSR. Slovensko je jediná krajina kde komunizmus prišiel zo Západu. Na rozdiel od Slánskeho a spol G.H. nikdy nezlomili, z väzenia sa vrátil bez zubov,nebol z toho ani verejný proces prenášaný rozhlasom kde to súdruhovia Slánsky&Co odrecitovali tak ako ŠtB nacvičila. Ktosi v komentári píše že je to vrah, asi trochu mimo. Mohol sa pomstiť svojim bacharom a tým ktorí ho tam dostali, také som nikde nezaznamenal. Dobre vychádzal so Štrougalom a Chňoupkom, tých považujem za tých rozumnejšich a inteligentnejších, naopak nevychádzal z Bilakom, to bol skutočný magor a ideologický vodca komunistického teroru. Neviem kde zobrali že G.H. sa skrýval 21.8.1968 v kostole u farára ktorého poznal z Dúbravky. Vie niekto jeho meno alebo relevantný odkaz, svedectvo ? V 1968 p. farár Mojš bol temer s istotou na pravde božej. Po 1948 asi tažko chodil do Dúbravky do kostola. Že sa G.H.za vojny ukrýval u poslanca Slov. snemu Pavla Čarnogurského na povale, tomu by som ešte veril. Toho spomenúť v dokumente pozabudli, poslanec Pavol Čarnogurský bol jeden z tých, ktorí mali zásluhu na jeho prepustení z väznice Slov. štátu (t.j. nielen Karvaš). Nič nové mi tento dokument nedal, len taká zlátanina. 1* za snahu ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vo väzení za druhej svetovej vojny sa ku komunistom nehlásil, za jeho prezidentovania sa robili podobné represie, teraz ale odporcom komunistického režimu. Kovaný komunista, ktorý chcel Slovensko začleniť do ZSSR. Sláva jeho demokratickým odporcom, že nezískal väčšiu moc. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

"V hrobě pro něj nakonec nezbylo moc místa, takže je uložen sám. Zase sám." To sú posledné vety, venované prezidentovi Husákovi v tomto dokumente. Dokument je technicky spracovaný na veľmi vysokej úrovni (preto 5), ale na Husáka je 50 minút málo a tak scenárista L.Navara sa snaží povedať len to najpodstatnejšie. Síce fakty, ale podľa vlastného výberu. Husákovi sa dá okrem pusinkovania sa s Brežnevom a zákroku r. 1969 zazlievať mnoho vecí. Pravda, určite sa dá na ňom niečo aj obdivovať. No obdivovať určite nemožno to, že po voľbách r.1946, keď na Slovensku vyhrala  nad komunizmom demokracia v dvojnásobnom  pomere 2:1, tento kariérny komunista skrátka neakceptoval voličov a bol jedným z hlavných aktérov komunistického prevratu. Aj keď bol v tomto úspešný, následne skončil na dlhé roky v base (len tak zadarmo, alebo žeby karma?), kde prežil peklo. Možno ho basa vylepšila a bez nej by bol oveľa horším komunistickým diablom. Pre mňa ale najväčším faktom jeho životopisu ostáva, že len málo kariéristov sa môže pochváliť až takým dnom a takým vrcholom v jednom živote. Aj keď bol ako prezident od r. 1975 len sovietskou bábkou v Brežnevovej réžii. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

21.srpna 1968 tušil Gustav Husák, že by si pro něj mohli přijít, tak se radši schoval na faře u známého faráře. Husák se do historie zapsal pozitivně jen tím, že byl poslední komunistický prezident, jinak by mne zajímal vhled do jeho mysli, protože mi hlava nebere, že člověk, který projde politickými procesy v padesátých letech a jde do těžkýho kriminálu, kde ho mučej, přijde o manželku tak nakonec je největším zastáncem socialismu až se stane nejvyšším představitelem režimu. To měl tak v hlavě nasráno ideologicky nebo? Jestliže režim drtil obyvatele v padesátých letech fyzicky, tak Husák se svojí normalizací to doklepl po mentální stránce ( ikdyž počet mrtvých za jeho panování taky nebyl zanedbatelný ). ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česi ho nenávidia, Slováci vidia aj pozitíva tejto rozporuplnej osobnosti...každopádne to bol (spolu s Vladimírom Clementisom) najvzdelanejší a najinteligentnejší komunistický politik. Podľa mňa urobil pre Česko-Slovensko v danej dobe to, čo sa urobiť dalo (treba chápať vtedajšiu politickú a ekonomickú bipolaritu sveta) - každopádne mal zásluhu na istej ekonomickej a sociálnej prosperite štátu, ktorej následkom bol posilnený genofond na Slovensku i v Čechách (termín - Husákove deti sa používa dodnes)...a rozhodne by to bez neho po 1968-tom v Č-S dopadlo ďaleko horšie - k moci by sa dostala robotnícko-roľnícka vláda Indru, Koldera, Biľaka... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vcelku objektivní dokument, i když zdůrazňuje víc to negativní na jeho osobnosti,  než čeho by se dalo vážit.  Po sovětské okupaci bylo každému jasné, že Pražské jaro skončilo, do Husáka se ale vkládaly jisté naděje, že bude hrát se Sověty chytrou hru a alespoň něco dokáže uhájit. Z toho ale národ brzy vystřízlivěl, Husák podřídil vše jen svým vlastním mocenským ambicím. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět velmi dobře podaný dokument o další bolševické zrůdě. Za jeho osud by ho člověku bylo chvílemi až líto, ale za tím vším se pořád skrývá cílevědomá karieristická svině, která všechno podřídila cílevědomé cestě k moci. Zajímavé je v titulcích poděkování jeho synovi, zajímalo by mě, jak na otce hledí. ()

Reklama

Reklama