Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Akoby zabudnutá priemerná limonáda z roku 1992, napísaná na telo pre Roberta De Nira a Eddieho Murphyho. Neskutočne zastaralý gýč, ktorý je mizerne expozične vyrozprávaný tak, aby všetky motívy a charakterové prechody pochopil aj ten najväčší debil. Rozum stojí nad tým, že dnes niekto takto točí filmy a akadémia za to dáva Oscary. Peter Farrelly mal toho Oscara radšej dostať za Dumb and Dumber. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Gýč, ale neodolateľný, šikovne hollywoodsky (a oscarovo) vysústružený. Scenár si postupne odškrtáva všetky možné scény, ktoré sa môžu na základe východiskovej situácie stať... a aj tak to celé dokonale funguje. Je to o rasizme, ale bez smoklenia a drásania a predsa dostatočne pod kožu. Samozrejme, všetko stojí na bezchybnej chémii hlavných dvoch hrdinov. Chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na Vigga hrajúceho De Nira v 70. rokoch, ale potom už to šlapalo krásne, Ali tiež skvelý. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„OČEKÁVÁTE, ŽE PRO VÁS BUDE PRÁCE PRO ČERNOCHA PROBLEMATICKÁ?...“ /// Italská komunita v N.Y., Bronx, čmoudi a USA šedesátejch let. Teda hlavně „rasistickej“ jih. Tam má totiž namířeno Dr. Don Shirley, na klavírní turné. A bodyguarda mu dělá Tony „Zobano“, obdařenej schopností potírat problémy. Sice čmoudy moc nemusí, ale potřebuje prachy… Ftipnej námět. Vůbec, toho vtipu, na to, jak je to vážný téma, je tady celkem dost. Mezi Mortensenem a Alim chemie funguje parádně, a dialogy mezi „vobyčejným“ Italem a inteligentním černochem vytvářejí podobnou náladu, jako třeba ty v Nedotknutelných, ke kterejm má film pocitově blíž, než k nějakejm Osobním strážcům. Navíc se mi líbí, ta idea, která platila už za Hitlera - chceš se pomstít rasistům? V něčem vynikni! (Taková rada pro cigány…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy inspirovaný skutečností. 2.) O existenci Zelený knihy jsem neměl tucha. 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23miliónovTržby USA $70,531,786 Tržby Celosvetovo $144,930,049Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ No ako na film roka troška prehnaný úsudok akademikov, však skoro ako vždy. Ale zas snaha o vážnu réžiu skoro zabudnutého Petera Farrellyho sa nedá uprieť. Ústredný herci to tu pekne utiahnú, občas to trocha aj rozhýbu, hlavne Viggo vedie. Čakal som ale lepšie umiestnenie odľahčených scén alebo lepšie povedané ich údernosť. /70%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Doktor mohl zůstat na Severu a nechat si líbat řiť na večírcích na Park Avenue za třikrát víc peněz." Noblesní černoch s bílým šoférem na jihu USA začátkem 60-tejch let 20-týho století, tak to je vyloženě žádost o průser. Já jsem se u toho nečekaně dobře bavil a ani jsem se příliš necítil provinile za to, že jsem bílej. Byla to prostě konfrontace génia s buranem, přičemž oba měli svý silný i slabý stránky. To bylo fajn. A ty scény se záchody a restauracemi jenom pro bílý byly prostě skvělý v tom, jak se bílí k černýmu chovali uctivě a přitom mu v souladu s tradicemi nakládali. Mně se to zkrátka líbilo, i když cítím, že jako pernamentně podezřelej z rasismu jsem trošku zklamal. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Knížka, kterou se duo cestovatelů řídí při výběru restaurací a ubytování, skutečně existovala – nazývala se „The Negro Motorist Green Book“. (Petr.Kocfeld)
  • Chvíli to vypadalo, že se Zelená kniha nedostane do období ocenění v dobré formě. Viggo Mortensen užil v listopadu na promo turné slovo „negr“ – i když bylo vytrženo z kontextu a herec vlastně mluvil o tom, jak ten výraz nemá rád a v dnešním světě už nemá místo, spustil malou bouři. Nakonec se však jednalo spíš o bouři ve sklenici vody – snímek si došel pro desítky nominací, z nichž spoustu proměnil. (Petr.Kocfeld)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama