Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

konous 

všechny recenze uživatele

Green book je po delší době Oscarovka, při které jsem se fakt pobavil a feelingem mi to dost připomínalo Intouchables. Sympatickej doják tlačí dopředu hlavně ústřední dvojce a jejich vyšperkované dialogy. Šedesátková atmosféra vážně poukazuje jak na rasismus a imigraci do USA, tak i na postavení Afroameričanů ve vyšší společenské třídě. Fantasticky zmapované a neskutečně zábavné. Škoda sošky pro Mortensena, já se ale za břicho popadal.. Oscarový granát! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jak to říci, jak to jen říci? Sterilní. Film, který nedojme, i když je o utiskování niggyho, film, u kterého se pořádně nezasmějete, ačkoli v něm pupkatý Viggo říká slůvko "shit", film, u něhož se vám hrdlo nestáhne, byť je o samotě. A když víte, s čím se vytasí filmaři o scénu dál, je skoro zbytečné na něco takového čumět. Zlomová scéna, kdy v dešti propadá Shirley závanu sebelítosti, byla o ničem. A to se neodpouští. To měla být TA scéna, která dá filmu náboj a konci smysl. Nebyla. Vybavil jsem si podobnou scénu z Kupce benátského, kde sebelítosti propadá Al Pacino. A jeho Shylock byl v této scéně tak mimořádně dojemný a působivý, že jsem chtěl vstát a tleskat. V případě Zelené knihy jsem chtěl vstát a odejít. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

A tak jsem chtěla vidět, co že to za film vyfouklo Oskara mým favoritům. Nebýt toho, asi by mě minul a příští rok už bych si ani nepamatovala, že něco takového někdy natočili. Takže, díky Oskarům! Green book mě bavila od samého začátku do úplného konce. Z velké části kvůli tématu a hercům, a taky kvůli tomu, že mám slabost pro filmy o opravdovém přátelství. A tohle mě dojalo neuvěřitelně moc. Rok 2018 mi přinesl několik velkých filmů, tenhle mezi ně patří taky. Je to krásný, 5* ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tradice že Oscara nevyhrál nejlepší film úspěčně pokračuje. Jsem zvědavý kdo se k těmto filmům bez vůně a bez zápachu, se silnými tématy (tady navíc dosti umírněně podávanými) bude po letech vracet. Herecké duo ovšem hraje jako z partesu. Netřeba pochybovat o jejich kvalitách. Farrellyho nejlepším kouskem zůstavá i nadále Blbý a blbější. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu Zelená kniha dokázala zůstat před hranicí nesnesitelné korektnosti a nucené podbízivosti. I méně pozorný divák si jistě všimne, že je s ním manipulováno, ovšem způsob, jakým to Zelená kniha dělá, není tak hrozný, jak někteří zdejší pseudointelektuálové naznačují. Je tedy snadno tolerovatelný a akceptovatelný ve prospěch nenáročného a úsměvného filmového zážitku. Nic víc, nic míň. 7/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Shirleyho rodina byla kontaktována až poté, co byl film natočen; odtud pramení jejich nesouhlas se snímkem. Synovec dr. Donalda Shirleye Edwin Shirley III. dokonce film označil za „symfonii lží“. (skoda)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama