Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (152)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem zklamán, jelikož jsem seriál bránil do poslední chvíle. Dlouho očekáváný rozšířený vstup do Tolkienovo světa to měl těžké v podstatě od první fotky, ale čert vem ty pseudoskandály s neúctou k předloze a černými elfy, mnohem horší pro mě je, že mě seriál od první chvíle nechytl a nenapravil to až do konce. Vizuálně se sice bylo na co koukat, nicméně apka Amazon Prime by chtěla ještě vyladit, protože ačkoliv jako první seriál na této službě Lotr podporuje 4k a Dolby vision, kvalita mi povážlivě klesala (mám rychlý internet, ale bohužel vyšší latenci). Poslední díl byl ještě zdaleka nejlepší, ale bylo vážně trapné, jak se snaží tvůrci vše polomaticky vysvětlit a dialogy naprosto nepochopitelně žádají po postavách vyslovení určitých jmen, aby to docvaklo vážně každému. V kontextu House of the Dragon, se kterým šly Prsteny moci do přímého souboje, je novinka HBO naprosto rozšmelcovala a mně nezbývá než doufat, že druhá řada bude mnohem mnohem lepší. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek série mi přijde ideální... seznamujeme se, skáčeme mezi postavami, vše krásně vypadá, skvělá hudba, občas trošku táhlejší. Sem tam nějaký nesmysl, kde scénáristům vypadl um. Jenže to je horší v posledních třech epizodách, kde celá série má mířit do nějaké epičťějšího finále. Scénáristi nedokáži držet tempto s rozsahem výpravy, hudbou a kinematografií. Je tu tedy geopolitický konflikt o celý Mordor, kde žije 50 vesničanů. Nebo Sauronova infiltrace a přinesení daru elfům je vlastně jen to, že pošeptá chudákovi Celebrimborovi při prvním setkání... hele, když ti to nejde natavit, co takhle udělat slitinu... tři prsteny moci jsou na světě, elfové ošáleni. No ták... ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako mi se to moc líbilo, alespoň subjektivně... Hlavně technická stránka a efekty jsou na seriál prostě dechberoucí. Ale objektivně? Nesahá to filmovým Pánům prstenů a ni Hobitovi od Petera Jacksona ani po kotníky. Jak říkám, mně se to líbilo (kromě epizody sedm, která je opravdu o ničem) - i když jsem čekal více akce a méně vaty. Objektivně chápu, že se někomu nelíbilo pomalé tempo vyprávění a spousta linek.. Ovšem i tak nechápu odpaďáky, kteří dali odpad aniž to viděli, což je moc smutné, protože odpad si tento (ať už je jakýkoli) rozhodně nezaslouží. A navíc, proč tomu někdo dal osmkrát odpad! To jako masochisticky sledoval všech osm epizod od začátku až do konce? Pochybuju, příště dejte laskavě odpad jen jeden, pokud se vám to nelíbilo, nebo to aspoň hezky zrecenzujte. Takový ten Psychorův odpad bez vysvětlení fakt neberu... Ale ještě k seriálu- první dvě epizody takové poznávací, nic moc se neděje, ale Ok- potom následují víceméně stejné epizody a vrcholí to skvělou epizodou šest, která je i pro místní škarohlídy snad dostatečně akční. Bohužel hned další epizoda je naprosto o ničem, ale poslední epizoda celý seriál zachrání a navnadí na další serií, doufám, že nebude nudná. I tak ale musím vyzdvihnout odvahu natočit seriál Pán Prstenů, a i když to má hluchá místa a někteří herci mi tam neseděli v jejich rolích, tak za mě pět prstenů moci ...95% ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci bychom mohli rozebírat hodiny a hodiny. Jak kvalitní je to adaptace, jak kvalitní je scénář, jak a jestli pošlapává Tolkienovo dílo nebo Jacksonovu adaptaci.. Nic z toho ale neodpoví na otázku, jestli jde o dobrý seriál. Alespoň zatím. Pro mě osobně má velká pozitiva v rámci vizuálu - vypadá opravdu skvěle a obrovský rozpočet se do něj naplno promítl, také hudba je velmi dobrá. Bohužel ale na to nenavázal příběh, kde si tvůrci opravdu ukousli trochu velké sousto. Všechny dějové linky zkrátka nejsou tak zajímavé, a jejich prolínání není moc dobře vymyšleno. Linka s Chluponohy ač je důležitá, tak je naprosto zbytečná, a dala by se shrnout do jednoho dílu. To samé ostatně i linka s trpaslíky, která je asi nejpoutavější. Tempo místy vázne, především kvůli přeskakování v ději, a ne všechny postavy působí v rámci příběhu opodstatněně, a proto nejsou ani zajímavé. Prsteny moci mají rozhodně svoje kvality, rozhodně mají i svoje nekvality, pozitivní ale je, že zde cítím spíše vzestupnou kvalitativní tendenci, než naopak. První sérii zkrátka bylo nutné kvůli představení všeho přežít, a doufejme, že ty další to potvrdí. Zatím ale střízlivé 3 hvězdy. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

První série je celkem zklamáním. Vizuál je to jediné, k čemu bych neměla ani nejmenší výhrady. U zbytku se to říct nedá. Vadí mi, s jakou obecnou naivitou je seriál tvořen, když se v dialozích snaží být hloubavý, tajemný a moudrý. Vadí mi dlouhá stopáž, která není opodstatněná, jen tím, že se tam vleze víc prázdných dialogů a slowmo záběrů. Ale abych tu neměla jen seznam… nejvíc, ale fakt niterně nejvíc mi vadí, že tam není jediná postava, která by si diváka získala na svou stranu. Prostě není. A to je za mě ten největší průser. Když není (anti)hrdina, se kterým souzníte, na kterého se napojíte a kvůli kterému pak seriál i přes všechny ty útrapy sledujete… tak to prostě nebude fungovat. A u mě to nefunguje. Na druhou sérii juknu ze zvědavosti a obdivu k Tolkienově tvorbě. A pak se uvidí… ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Tři prsteny elfů se nazývají Narya, Nenya a Vilya, každý reprezentující jiný element. Červený prsten Narya představuje oheň a jeho nositelem bude Gil-Galad, poté Círdan Stavitel lodí a nakonec Gandalf. Nenya má bílou barvu a představuje vodu. Ve Třetím věku ho nosila Galadriel (Morfydd Clark). Poslední prsten, Vilya, má modrý kámen a představuje vzduch. Nejmocnější ze tří prstenů byl nošen Gil-Galadem a posléze Elrondem (Robert Aramayo), který byl díky němu znám jako nejmocnější léčitel ve Středozemi. (spacemaster)
  • V královské věži můžeme za zády Galadriel (Morfydd Clark) vidět obraz muže a ženy. Jde o obraz Berena a Lúthien, kde smrtelný Beren klečí a podává Lúthien Silmaril, který sťal Morgothovi z koruny, jako dar pro svou elfskou nevěstu. Jejich manželství bylo prvním spojením člověka a elfa. (spacemaster)
  • Theo (Tyroe Muhafidin) se ptá Bronwyn (Nazanin Boniadi), jestli si pamatuje, co mu vyprávěla, když jako malý nemohl spát. Odpoví mu moudrem o tom, jak je stín pomíjivý a když najde světlo za jeho dosahem, stín ho nenajde. Tento dialog mohli diváci slyšet na konci filmu Pán prstenů: Dvě věže (2002), ale pochází z knihy „Návrat krále“, kdy Sam (Sean Astin) vidí hvězdu mezi mraky, když se s Frodem (Elijah Wood) nachází hluboko uvnitř Mordoru. (spacemaster)

Reklama

Reklama