Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (152)

Klajnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu to navzdory me skepsi neni vubec marny. Tmavy elf nebo trpaslice jsou nakonec veci, ktere se do fantasy zanru docela hodi. Knizky jsem zatim necet. Je mi celkem jedno, zda to cerpa ze Silmarilionu nebo je to cele zcela nove a jmeno Tolkiena je tam jen na okrasu. Ten feeling prequelu Pana prstenu tam je. Zazni znama jmena a cele je to jakoby porad mlada Stredozeme. Dej sleduje nekolik komunit - Chluponohy (pozdejsi hobiti), Elfy, lidi z Numenoru a Jiznich kraju a orky. Zacina defacto porazkou temneho Morgotha a vzestupem (a vlastne i exilem) jeho nasledovnika Saurona, jehoz poskoci mlade Galadriel zabiji bratra, a tak se zapocne jeji neunavna cesta za pomstou. Herci jsou vyrazni a vybrani podle me vyborne. Na tricich je znat velky rozpocet, protoze si opravdu v nicem nezadaji se starou LOTR trilogii a temer i Hobitem. Prirodni scenerie jsou nadherne a CGI vsech mest - at uz elfu, lidi nebo trpasliku - je peckovni. Kostymy a masky jakbysmet. Akorat co se tyce "fyzickeho" meritka, nedostalo pocitacovemu. Jeden zdejsi clen to dokonale glosoval, ze zachrana lidske rasy v Jiznich krajich se smrskla na "vesnici o padesati lidech a ctyrech baracich" 😆 Bohuzel je tomu tak. Take scenar neni zadna epopej. Misto aby budil dojem napinaveho sprintu na sto metru s citelnym gradovanim, tak je pribeh rozplizly jak osmihodinovy tenisovy match, kdy vizualne nadherne sceny stridaji zdlouhave dialogy uplne o ho..e, presuny zleva doprava (doslova) nebo zbytecne slowmotiony na jedouci Galadriel apod. Kdyby pulku vystrihali, jen by to prospelo. Misto serialu jeden trihodinovej film a je zadelano na dalsi trilogii. Bez debat. Par scen (napr. ty s orky), paty dil se skvelou pisni Wandering Day, pointa a finalni epizoda jsou super. Jenze na ceste k ni schroupate spoustu chipsu pri koukani na rozvlacne prd. Kazdopadne me to namlsalo a jsem zvedav, co vymysli dal. Potencial tam je. // 70% ()

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Bohužel žijeme v době, kdy ziskuchtivost studií nezná mezí a nebojí se k tomu využít všech populárních franšíz. Amazon tak sáhl po Pánovi prstenů, kdy se jej snaží předat více mainsteamovým divákům, aby uspokojili jakože všechny. Původní fanoušci, znalci předlohy a Jacksonových filmů tak musí trpět, jelikož je zde nejen protlačena globalizace, ale také nesmyslné dějové linky, které Tolkienem nikdy zmíněny nebyly. I u filmových adaptací knih toho Jackson pochopitelně hodně změnil, ale snažil se zachovat ducha předlohy. Ten zde není. Vizuál je sice z filmů okopírovaný, ale za CGI se skrývá lacinost, jíž si můžete všimnout například na kostýmech. Herecké výkony jsou prkenné, casting příšerný a scénář hloupý s frázemi, které si na Tolkiena občas jen hrají. Postava Galadriel je totálně vyhozená do koše a Celebrimbor se Sauronem si také absolutně nejsou podobní. Tohle není Pán prstenů, ale fraška používající známé jméno. Hodnocení: 25 % ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)
  • Galadriel (Morfydd Clark) vysvětluje Halbrantovi (Charlie Vickers), že Numenorci stáli při boji s Morgothem na straně elfů. V té době se jmenovali Edain a přišli na ostrov Elenna vedeni Elrosem, bratrem Elronda, který následoval hvězdu na nebi, kterou nesl jeho otec Earendil, jehož socha se tyčí nad přístavem. (spacemaster)

Reklama

Reklama