Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (152)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Bohužel žijeme v době, kdy ziskuchtivost studií nezná mezí a nebojí se k tomu využít všech populárních franšíz. Amazon tak sáhl po Pánovi prstenů, kdy se jej snaží předat více mainsteamovým divákům, aby uspokojili jakože všechny. Původní fanoušci, znalci předlohy a Jacksonových filmů tak musí trpět, jelikož je zde nejen protlačena globalizace, ale také nesmyslné dějové linky, které Tolkienem nikdy zmíněny nebyly. I u filmových adaptací knih toho Jackson pochopitelně hodně změnil, ale snažil se zachovat ducha předlohy. Ten zde není. Vizuál je sice z filmů okopírovaný, ale za CGI se skrývá lacinost, jíž si můžete všimnout například na kostýmech. Herecké výkony jsou prkenné, casting příšerný a scénář hloupý s frázemi, které si na Tolkiena občas jen hrají. Postava Galadriel je totálně vyhozená do koše a Celebrimbor se Sauronem si také absolutně nejsou podobní. Tohle není Pán prstenů, ale fraška používající známé jméno. Hodnocení: 25 % ()

LUKICKK 

všechny recenze uživatele

Jisté nesrovnalosti s originálním lorem zde jsou, s tím dle mého všichni počítali. Avšak nejsem Lorthead abych měl nastudované úplně vše a nějak mi to vadilo, seriál je proveden velmi kvalitně po všech stránkách a zkrátka mě velmi bavil a užil jsem si ho. Bylo tu hodně překvapujících momentů, které překvapovaly fakt dobře. Černí elfové atd. nebyli až tak hrozní jak jsem čekal, co se týče černého elfa, který zde měl větší roli, tak to byl velmi v pohodě charakter a dopadlo to vcelku přijatelně. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po šílených trailerech, které ve mně budily dojem, že Prsteny moci budou jen o „něco“ dražší Shannara, jsem po úvodních dvou dílech pocítil lehkou úlevu. Byl jsem z nich sice velice zklamán, nicméně jsem pocítil naději. Ta zemřela o týden později, to už totiž bylo jasné, že adaptace Shannary dává mnohem větší smysl a je v tom nejlepším slova smyslu zábavnější (přestože je od MTV). Už hodně dlouho jsem se žádným seriálem nepronudil tak moc, jako Prsteny moci, a to, že jsem při sledování například brouzdal po internetech, je jediný důvod, proč jsem nezemřel i já. Jediná věc, ze které jsem v souvislosti s tímto výtvorem opravdu zcela nadšen, je soundtrack, ty melodie jsou fenomenální. Stejně tak je skvostná i vizuální stránka, ze které jsou ty peníze nakonec dobře vidět. Alespoň v něčem, protože jinak za ně ten výsledek teda vůbec nestojí. A vlastně i ten vizuál je jen laciněji vypadající kopírka Jacksona. V celých těch osmi předlouhých dílech není téměř nic, co by mě zaujalo, nikdo, ke komu bych pocítil sympatie. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by seriálu třeba nepomohlo to, kdyby epizody byly třeba padesátiminutové, ale spíš ne. Protože se tam nic neděje, to, co se děje, nedává absolutně žádný smysl, postavy jsou naprosto příšerně napsané a některé dokonce k smrti nenávidím (dementní Chluponozi), a trochu to zachraňují jen Elrond a Durin. Takzvaní scenáristé Silmarillion ani Dovětky jistě četli, ale absolutně nepochopili, s výchozím materiálem to nemá společného naprosto nic, dělají si absolutně co chtějí zcela po svém, a u těch vyblitých, neskutečně tupých dialogů, šílených nedějových linek a všemožných komických rádoby zvratů jsem fakt měl chuťkaždý týden všechno roztřískat. Líbila se mi snad jen tajemství okolo Saurona a linka s tajemným cizincem (nikoliv tím z meteoritu, haha) a jak už jsem zmiňoval výše, s Elrondem a trpaslíky, což je jediná linka, která funguje, všechno další je sice atraktivní, ale příšerně napsané. Galadriel bohužel nakonec také silně zklamala, ačkoliv Morfydd je skvělá herečka. Tohle mělo dopadnout úplně jinak a výsledek mě mrzí, nicméně vzato kolem a kolem je to krásně vypadající, ale nesnesitelně průměrná fantasy se zahozeným potenciálem, ale absolutní neznalci (nečtenáři) by mohli být někteří – možná – spokojení. Ale pořád se to může zlepšit! (Haha, jedině pod novým vedením někoho, kdo ten svět chápe). A ještě vám položím ty nejpalčivější otázky, na něž odpovědi stále visí ve vzduchu: Myslíte si, že je Celeborn mrtvý? A jak dlouho mu to vydrží? 4/10 za to, co jsem pochválil. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Miriel (Cynthia Addai-Robinson) přísáhá Galadriel (Morfydd Clark) na jméno svého otce, že se vrátí do Středozemě, přičemž ale nepoužije jeho jméno v jazyce elfů Quenya, ale jméno v původní řeči Númenoru, Adunaic. V této řeči se Tar-Palantir jmenuje Inziladun. Jde o zvláštní volbu, protože Adunaic začali používat lidé, kteří zavrhli elfy a přerušili s nimi veškerý kontakt. (spacemaster)
  • Jeden z orků při útoku na Ostirith řekne „Gimbatul“. Fanoušci Pána prstenů mohou toto slovo poznat z nápisu na Jednom prstenu. Konkrétně jde o část: „Ash nazg gimbatul,“ neboli „Jeden jim všem káže.“ (spacemaster)
  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)

Reklama

Reklama