Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Přízrak německé esesačky obchází ztemnělými chodbami Kunberkského zámku a se sekerou v ruce hlídá svůj ukrytý poklad. Staří přátelé mizí beze stopy, beze svědků a bez zjevných důvodů. Do země jsou ukládány rakve, které neobsahují to, co by slušné rakve obsahovat měly. Duch zabijáka Hanse Hagena si ve štolách lomu Mořina vybírá nové, nevinné oběti... To není zběsilý sen, to je denní realita agentury Puzzle... Soukromá detektivní agentura s výmluvným názvem Puzzle se specializuje na luštění rébusů, záhad a hádanek. Pro bratry Knappy, kterým patří, je nejen obživou, ale i životním stylem. Starší Petr, vyhozený před časem od policie pro neortodoxní metody, je hybnou silou podniku. Nejraději by věnoval všechen svůj čas hledání pokladů ve starých ruinách nebo řešením hádanek minulosti. Z ryze existenčních důvodů však musí přijímat i pro něj navýsost nudnou, konvenční práci a zabývat se hlídáním nevěrných manželek či hledáním zaběhnutých dcerušek z lepších rodin. Mladší z bratrů - Pavel obstarává zázemí, informace a spojení se světem, je Petrovým záchranným kruhem, kotvou, která brzdí jeho příliš šílené nápady, aby neskončily katastrofou... Teď stojí oba před sérií záhad, do které byli osudově zavlečeni. Je to víc než práce, je to víc než nutkavá touha přijít věcem na kloub - je to nutnost. Otázka života a smrti - a to jak ve filozofické, tak v krutě reálné rovině. Zvláště jeden z případů se osobně a velice bolestně dotýká jejich minulosti. V jeho řešení nesmí udělat chybu... V tomto napínavém dobrodružném příběhu, s jemnou příchutí romantiky, je mnoho nadpřirozených věcí, které se ukáží být zcela reálné. Naopak, některé, na první pohled obyčejné věci, svou fantastičností předčí ta nejodvážnější očekávání... (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (3)

Pohřeb (2004) (E01) 

První díl mne zanechal ve zmatku. Ok, není to, jak jsem si myslel, že v každém dílu se uzavře aspoň jeden případ. Ale tohle je vážně zmatek - nakousnuto je asi sedm příběhů a témat, které se navíc zjevují zcela nahodile, beze smyslu, nelogicky. Máme zde příběh Hagenova dolu a jeho prokletí, smrt jedné z party, vraždu a upálení, nějaký poklad na Sázavě, do toho další mrtvý, výhrůžné e-maily, a zničehonic pátrání po ztracené holce, a pak ještě je všemu se objeví chlap vyvolávající duchy zemřelých, kněz má prorocký sen, Cibulková kope jak Chuck Norris... v prvním dílu ale spolu nic nesouvisí a tvůrci spoléhají na to, že divák bude chtít vědět, jak se ten mišmaš rozplete. Jenže to by dialogy nesmělo psát pětileté dítě, herci by museli mít co hrát, a koneckonců by se mělo i trochu počítat s divákem a nějaké náznaky mu přece jen průběžně osvětlovat. Takhle tady máme naprosto neživotné postavy, podivné, divně jednající, a kdyby se vyklubalo, že jsou ufouni, věřil bych tomu víc, než že jde o nějaké vyšetřovatele. ()

Přízrak (2004) (E02) 

O něco lepší než první díl, ale pořád se postavy chovají zcela mimózně a někdy si vyprávějí věci, z nichž jde rozum kolem. A někdy zásadní odhalení počká, aby se muselo z Prahy zase jet do Kumburku a zpět. Jsem zvědav, jak se jednotlivé linie nakonec propojí, pobavila mne účast pana režiséra v jedné z rolí, ale celkově je to sice pokus o záhadno, ale zcela zmateně podaný, podivně nastříhaný, nasnímaný (myslím ty záběry přes půlku detailu obličeje na jiný obličej v pozadí apod.), kde jednotlivé scény scénáře tahali králíci z klobouku. ()

Strach (2004) (E03) 

Poslední díl, v němž by divák čekal, že se věci rozmotají, mne poněkud zklamal - všechna ta komunistická vysvětlení u seriálu z roku 2004 působí anachronicky a zastarale, navíc hodně věcí vysvětleno nebylo (Kdo zavraždil nového majitele claimu a dolu? Kdo v noci vložil fotky do deníku v Hagenově štole, když Kozelka sledoval Sandru?). A i jinak mi přišlo, že se lidé mezi různými místy pohybují jednu chvíli hrozně rychle, posléze moc pomalu. A jinak opět tupý scénář, tupé charaktery, postavy jednající jak idioti. Snad jediný, kdo mě v tomto seriálu zaujal, byl herec Karel Pospíšil a jeho role odpadlého kněze s parapsychologickými schopnostmi, i když i zde šlo věci dohrát daleko lépe a podrobněji, více do hloubky. Jinak mi to přišlo celkově zmatené a zmateně podané, nad logikou raději nepřemýšlet, bez dořečených linií, a napětí se ne a nedaří přes veškerou snahu hudby a výpravy vykřesat. ()

Reklama

Reklama