Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (17)

  • Tvůrci volně použili téma popálené holčičky v zapáleném domě podle skutečného případu, která se stal v roce 2009 ve Vítkově a za který dostali žháři tresty v rozmezí od 20–22 let. (sator)
  • Záběry, pořízené na chátrajícím stadionu, jsou pořízeny za Lužánkami v Brně, což je v době vyzniku filmu nadále největší fotbalový stadion v Česku i Slovensku s kapacitou 50 tisíc diváků. (Scott67)
  • Námět na film měl scenárista Marek Epstein v hlavě dlouho, inspiroval ho román „Martin Eden“ od Jacka Londona. Téma Epstein zpracoval i jako divadelní hru v pražském divadle Rokoko, premiéru měla v roce 2014. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Natáčelo se v březnu a dubnu 2018, v plánu bylo 23 natáčecích dnů. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Film byl od začátku příprav zamýšlen jako televizní. (klukluka)
  • V epizodní roli se ve filmu objeví kmenový reportážní fotograf magazínu REFLEX Jan Šibík. Matka Kadlecová (Alena Antalová) ho dceři představí jako Jana Šimíka. (klukluka)
  • Martin Illés (Milan Ondrík) prodává do autobazaru svoje SUV zn. NISSAN. Člověk z autobazaru umístí za čelní sklo dokument, podle něhož byl vůz v ceně 90 000 Kč vyroben v roce natáčení filmu (2019). (klukluka)
  • „Jako každý Pražák jsem si z Brňáků dělal legraci,“ přiznal na předpremiéře v kině Scala (23. 1. 2020) režisér Jan Hřebejk. Od jara minulého roku už to prý ale nedělá. Natáčení se mu podle jeho slov mimořádně líbilo. (klukluka)
  • Milan Ondrík nabídku na hlavní roli v TV filmu Veterán nejprve z časových důvodů odmítl. Z počátku trval na tom, že bude ve filmu mluvit slovensky. Česky mluvící slovenští herci jsou podle jeho názoru ve většině případů příliš patetičtí. (klukluka)
  • Martin Illés (Milan Ondrík) si přivydělává jako zápasník u svého kamaráda Danyho (Matouš Rajmont). Promotérstvím zápasů v bojových sportech si Matouš Rajmont vydělává peníze i v reálném životě. Tento typ akcí pořádá zejména v pražské Lucerně. (klukluka)
  • Romantický víkend spolu Martin Illes (Milan Ondrík) a Sára (Marie Poulová) tráví v Hlohovci na Hraničním zámečku. Jedná se o klasicistní zámek v Lednicko-valtickém areálu ve vlastnictví Liechtensteinů, památkově chráněný. Samotná stavba zámku probíhala v letech 1826–1827. Zámek byl v roce 1945 zkonfiskován, sloužil jako ornitologická stanice. Roku 1995 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce. V současné době je zámek součástí hotelového komplexu, v samotném zámku se nachází luxusní restaurace, kavárna a vinný sklep. Ubytovat se lze jen naproti zámečku v postaveném hotelu. (klukluka)
  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)
  • Veterán (Milan Ondrík) se Sárou (Marie Poulová) jezdí na cyklovýlety z Ochozu u Brna ke kolonádě Reistna u Valtic, což je v jednom směru bezmála 80 kilometrů. (klukluka)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)

Reklama

Reklama