Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žádná revoluce se nekoná, ale o solidně odvedené řemeslo určitě jde. Dobře trefená výprava, místy napínavé momenty, solidní herci - především padouch Thomas Kretschmann s knírkem je vskutku lahůdkový záporák. Na to, že se jedná o německou produkci je to i po technické a hudební stránce slušně zpracované. Sice Ballon nehorázně hyzdí šílený jazykový paskvil jménem němčina, na druhou stranu přidává na autenticitě. Opět výborně trefená studená atmosféra Berlina. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dramatická snaha o únik z tábora šťastnej budúcnosti a mizernej prítomnosti sa síce nevyrovnala filmu Životy tých druhých, ale aj tak ide o mimoriadny počin. Oceňoval som najmä kamerové skratky na všadeprítomné oči a uši Stasi, to aký obrovský aparát dokázala zmobilizovať kvôli obave, že im pár ľudí uletí na Západ. A pritom sám veliaci podplukovník preniesol kľúčovú vetu: "Proč je skrátka nenecháme běžet?" Všade vo svete je dominantnou úlohou hraničiarov zabrániť vniknutiu nežiaducich osôb, iba v socialistických zemiach sa pozornosť sústreďovala na zabránenie únikom. Nepovažujem Balón za bezchybný film, ale minimálne kvôli atmosfére a napätiu si štyri hviezdičky zaslúži. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(14/2022) / Tak toto nemcom naozaj vyšlo. Špičkové, až hollywoodske spracovanie (naozaj v tomto prípade myslené ako pochvala, pretože čítal som už aj negatívny sentiment na túto tému ohľadne tohto filmu). Poriadna dávka napätia a stále veľmi aktuálna téma. Vždy bolo jasné, že ploty sa v socializme nestavajú na obranu ale na zabránenie úteku z raja. Každý jeden útek alebo pokus oň podkopával vratkú, vynútenú morálku. Každý podobný film je stále potrebný. Osobne sa aj divím, že Česko/slovenský filmári sa niečomu na tento spôsob vyhýbajú, námetov by bola kopa. Snáď sa raz dočkáme. Film Balón je príjemné prekvapenie, aj v Európe vieme natočiť atraktívne thrillery. (8/10) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v sedmdesátkách mám rád a když jde navíc pohled za železnou oponu podle skutečné události, mám vždy vysoká očekávání. V případě Balónu byla naplněna (skoro) bezezbytku. Film má totiž zbytečně dvě hodiny na to, že linka je celkem jasná. Hodně se proto udržuje zbytečné drama ve fňukacích scénách “my to nedokážeme”, nebo trapností jako “holka od vedle”. Navíc film používá hodně berliček (léky, školka), tak by film mohl letět jak Wartburg z útesu. Jenže neletí. Fenomenální je první a poslední 1/2 hodina. Prostředek už tak moc ne. Třeba celý “blok Berlín” tam být nemusel a nic by se nestalo. Provedení je ale fenomenální a malé významné plus má i Faora-UI v malé vedlejší roli učitelky ve školce :). ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)

Reklama

Reklama