Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (450)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Filmová kravinka, která sice místy pobaví, ale působí hodně polovičatě a nedopracovaně. Občasný humor a dobří herci bohužel jinak prázdnou dějovou linku nezachrání. Sice chápu, že záměrem bylo těžit humor především z kontrastu závážnosti zombie apokalypsy a klidného téměř všedního jednání postav (s velkým nadhledem), ale děj pak nějak postrádá tempo, má moc hluchých míst a nijak negraduje. Jako by se všechno odehrávalo v jedné neměnné linii. Absurdní, místy v podstatě suchý humor sice funguje, ale chtělo by tam těch vtipných hlášek mnohem víc, aby film nevyzníval tak "bledě". Ani nápad se zcizovacími efekty, který byl jinak super, nakonec tento film nezachránil, protože prostě postavy postrádají skutečnou motivaci a cíl, který by táhl děj. Není pak divu, že konec vyšuměl do ztracena. Možná to byl záměr, ale za mě to příliš nefungovalo. ~(3,2)~ ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dve moje najnajnaj indie lásočky, Korine a Jarmusch V 2019tom prišli s filmami, ktoré môžte ihneď po projekcii bez výčitiek onálepkovať ako "ujebané" a zároveň svoju pôžitkársku "ujebanosť" prekračujú. Korinova vyjetá stoner comedy The Beach Bum je vlastne taký dosť melancho existenčný film o kríze a vyhorení, Jarmuschovi Dead Don't Die zasa demonštrujú spoločensko-kritickú vitalitu zombie žánru. Vo všetkej tej post-irónii, dekonšteukcii a rezignácii na "serióznosť" je zabalený film, ktorý súčasnú trumpovskú Ameriku a vlastne aj celý paranoidný a tak trochu apokalyptický svet súčasnosti glosuje rovnako dobre, ako napr. Romerove filmy glosujú krízu 60s a 70s rokov, alebo sci-fi filmy studenovojnový svet 50s rokov. Strašne si to dajte. Je to Super ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jima Jarmusche jsem dlouho opomíjel a po tomto filmu s tím budu rozhodně pokračovat. Umí si vybrat fajn herce a má svůj styl, který mě ale celkem míjí a pravděpodobně budu v té větší části spektra. Vlastně by mě ani film nezajímal, nebýt Billa Murrayho a Adama Drivera, které opravdu můžu a akčního traileru. Což je právě ten problém, ten trailer je jeden z těch mystifikačních a proto se zde najde tolik zklamaných duší. Já už znovu nenaletím...5/10 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Humor je suchší ako najsuchšie martini a patrí k tomu lepšiemu v tomto filme, pochopiteľne s castingom, ten je skvostný. Príde aj na odkazy ( Star Wars ), dokonca aj na absurdity, keď sa hlavné postavy rozprávajú o scenári filmu, v ktorom práve hrajú. Napriek tomu film neprekračuje priemerné vody a to hlavne preto, lebo je v princípe o ničom. Ako jednohubková zábava na jedno pozretie však funguje. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Experimentálně-intelektuálně-ironický zombie film od režiséra, který standardními komerčními zombie filmy pohrdá, a podle toho to také vypadá. Záměrné shazování pravidel zombie žánru a převracení konvencí a stereotypů vyznívá spíš trucovitě než inovativně a výsledkem je vyloženě anti-zábavný a nahodile působící snímek s naschvál lajdáckým scénářem plným repetic a nevyužitých postav, jenž se zmůže jen na vyčpělou a mělkou sociální satiru a pár meta-vtipů, jehož tempo je malátnější než šouravá chůze sípajících umrlců, a který cílí na diváky, kteří si ho ve většině případů kvůli zvolenému námětu pravděpodobně ani nepustí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Obří mravenci jsou ve filmu skuteční a byli náhodným objevem při natáčení Hermita Boba v lese. (ČSFD)
  • Postava Adama Drivera má na klíčcích od auta přívěsek ve tvaru lodi „Star Destroyer“ ze Star Wars. Je to drobné pomrknutí na fanoušky vesmírné ságy, v níž Driver hraje záporáka Kylo Rena. (luka4615)
  • Ústřední píseň filmu má na svědomí americký country písničkář Sturgill Simpson. Píseň má stejný název jako film, tedy „The Dead Don't Die“ a během filmu zazní rozhodně nejedenkrát. Samotný Sturgill Simpson si ve filmu i zahrál, a to epizodní roličku zombika s kytarou. (Posheidon)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama