Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 1

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (453)

tron 

všechny recenze uživatele

Mŕtvi neumierajú sú poriadne divný film (najmä čo sa týka správania postáv a dialógov), ale musím sa priznať, že mne sa práveže tá divnosť celkom páčila. Ale hej, zas nejaká veľká pecka to nie je. A dialóg o scenári si fakt mali radšej odpustiť, to sa Jarmusch dostal niekde na úroveň vtípkov zo základnej školy. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Jarmusch napsal postavy ma míru pro svoji ikonickou hereckou skvadru a nechává je hláškovat a vtipně mimózně reagovat na to, co známe ze zombie hororů. Za tónů mysteriózních kitarových rifů jako z Dead Mana ale v lehce svižnějším dějovém tempu, s konec světa z povzdálí pozorujícím lesním mužem Tomem Waitsem, ryze zombie rolí pro Iggyho Popa, který čerstvě vyhřezlé, krvavé střeva hospodyně zapíjí kafem z jejího kávovaru, a neopomínajíc zanícení a rozhled mladých žánrových geeků. Sympatická buddy chemie mezi duem poldů Murray/Driver, představujícím dvě generace jarmuschovských dramedy hrdinů. Příjemná oddechovka s překvapivě plnohodnotným gore, sice v ničem převratná, ale alternativně pojímající známé věci. Pro skalní jarmuschovce, kteří onehdy frflali na “komerčnost” Noci na zemi, to bude zase jedna Jimova přestávka. A jestli to Universalu vydělá v multiplexech, to teda nevím - pro popcornovou omladinu je to přes požehnaný body count a kvalitní CGI příliš starosvětské a málo dynamické, a jarmuschovci do nich nechodí. [Cannes] ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Nudne a zanrovo maximalne nezvladnute wtf. Je mi zahadou ako tu nic nefunguje. A este viac nechapem ako "legendarny" reziser po troch dekadach kariery nedokaze natocit vtip aby bol vtipny, akcnu scenu aby bola svizna a hororovu scenu aby bola strasidelna. O stupnovani napatia a absencii elementarnej logiky nehovoriac Hromadu podivnych dramaturgickych preslapov ani nema cenu riesit, "objavny" druhy plan tu mame uz od originalu Dawn of the Dead a zaver je tak mimozny, ze som neveril vlastnym ociam. Este aj ti super herci (s vynimkou Drivera) posobia maximalne znudene. Aspon hudba a kamera sa celkom podarili. 3/10 ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dve moje najnajnaj indie lásočky, Korine a Jarmusch V 2019tom prišli s filmami, ktoré môžte ihneď po projekcii bez výčitiek onálepkovať ako "ujebané" a zároveň svoju pôžitkársku "ujebanosť" prekračujú. Korinova vyjetá stoner comedy The Beach Bum je vlastne taký dosť melancho existenčný film o kríze a vyhorení, Jarmuschovi Dead Don't Die zasa demonštrujú spoločensko-kritickú vitalitu zombie žánru. Vo všetkej tej post-irónii, dekonšteukcii a rezignácii na "serióznosť" je zabalený film, ktorý súčasnú trumpovskú Ameriku a vlastne aj celý paranoidný a tak trochu apokalyptický svet súčasnosti glosuje rovnako dobre, ako napr. Romerove filmy glosujú krízu 60s a 70s rokov, alebo sci-fi filmy studenovojnový svet 50s rokov. Strašne si to dajte. Je to Super ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch vzal talentované herce a vhodil je do mimoňského příběhu plného mimoňských dialogů. Tak takto nějak by se dal v pár slovech popsat jeho nejnovější snímek The Dead Don't Die, který se vyjma plejády zombies může rovněž pochlubit i skvěle zvoleným soundtrackem či zjevnými paralelami s naším konzumním stylem života. A i když je režisérova novinka plná pozitivů, tak nějak jsem měl pořád dojem, že by to šlo udělat daleko lépe. Mluvím zejména o první polovině snímku, která je trestuhodně promrhaná prázdnými záběry na ospalou vesnici a prozívaná co se unylých dialogů týče. Tento vcelku zásadní detail snímek The Dead Don't Die bohužel posílá do vod filmového průměru, ze kterých ho nedostane ani fakt, že zde některé postavy zábavným způsobem prolomí čtvrtou stěnu. Škoda. Tak snad příště Jime! „He only gave me our scenes. I never saw a complete script. After all I've done for that guy, and it's a lot that you don't even know about. What a dick.“ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Jim Jarmusch se jako legenda amerického nezávislého filmu mohl obklopit těmi nejlepšími herci. S většinou z nich navíc opakovaně pracoval na svých předchozích filmech, s Billem Murraym například na titulech Zlomené květiny nebo Kafe a cigára. I proto herec nad nabídkou role v zombie komedii vůbec neváhal. „Scénář byl neskutečně vtipný, netušil jsem, že by Jim dokázal napsat takhle dokonale praštěnou věc. Vzhledem k tomu, že jsem se už objevil v jednom z největších zombie filmů všech dob, v Zombielandu, byl jsem zjevně logická volba. Třeba se jednou stanu synonymem zombie žánru,“ říká Bill Murray. (Zdroj: CinemArt)
  • Scéna začínající okolo 25. minuty je parodie na film Kill Bill (2003). (Skarface)
  • Ve filmu si zahrál menší roli i velmi známý zpěvák Iggy Pop. Konkrétně si zahrál roli s anglickým názvem Coffe Zombie (Kávový zombie). (PlayEasy)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama