Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro mladého člověka bývá nebezpečné, aby nedostatek zkušeností nahrazoval přehnanou, avšak neopodstatněnou sebedůvěrou. Přesně to postihne nedostudovaného chemika, jenž se po návratu z vojny hodlá za každou cenu prosadit. Vznikl tezovitý, proklamativní film, hlásající moudra o "socialistické morálce". (oficiální text distributora)

Recenze (29)

honz 

všechny recenze uživatele

Ve filmu natočeném na motivy prózy Jiřího Švejdy Dva tisíce světelných let (1973) mi postava Tomáše trochu připomněla mladé hrdiny Páralových románů - obvykle inženýry chemie, kteří hledají své místo v soukromém i pracovním životě. Tomáš (Martin Stropnický) po vojně nastoupí v severočeské chemičce, praxe se však hodně liší od jeho představ; pocity rozčarování a neporuzumění stíhají i jeho mladé manželství a soužití s rodiči. Oficiální text ditributora uvádí, že jde o film "hlásající moudra o socialistické morálce", s čímž nesouhlasím. Kariéra je sice film z roku 1984, ale v příběhu samotném je "socialistická morálka" hodně v pozadí. Pro mě je to celkem civilní snímek se společenskou tematikou, na svou dobu určitě nadprůměrný. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film o mladíkovi co vrací z vojny domů i se ženou (pěkná Kateřina Lojdová). On je poměrně nadaný šermíř, a dobře maluje či hraje na hudební nástroje. Nedostudoval vysokou, ale i tak si myslí že mu budou pečení holuby skákat rovnou do huby. Má vlivné rodiče hlavně tatík, a tak jim jeho žena bývalá servírka není moc v hod, hlavně jeho mámě, poměrně nesympatická Jana Štěpánková (ta mě tam moc nesedí na zápornou postavu). Mladík nastupuje do chemičky, ale místo místa někde v kanclu musí narazit montérky a dělat co se dá. Samozřejmě je mu to proti srsti a myslí si , že když má maturu, že je něco víc. Navíc začínají rozepře i se svojí ženou. Pak využije protekce svého otce k lepšímu místu (otec o tom neví). Jenže se to velice rychle provalí a sám poznává, že vlastně nic neumí. Rozpadá se mu manželsví, nebot žena potratí a odjíždí zpátky k rodičům. On si konečně uvědomí , že když se bude snažit, že to půjde a tak odchází zpátky do školy dokončit vysokou. Film je hodně současný, jelikož takových lidí co nic neumí, ale myslí si , že jo je tu spousta. Opět jeden z filmů na , který se zapomělo a docela neprávem. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Socialistické dráma odehrávající se v Mostu. Mladý Stropnický se po vojně vrací domů do měsíční krajiny na severu a bere sebou svoji manželku Kateřinu Lojdovou. Pro tu je Most a okolí brutálním šokem a stále více se jí stýská po domově a rodičích. Stropnický ji přivede do své staré party plné intelektuálů, kde ona ( původním zaměstnáním servírka ) nezapadla a kde se na ní na člověka bez maturity nahlíží skrze prsty. Stropnický si těchto problémů moc nevšímá a bagatelizuje je. Ačkoliv má papínka generálním ředitelem odmítá protekci a nastupuje v jednom z chemických závodů sám za sebe. Jenže technická místa nejsou k mání a tak je přidělen na dělnický směnný provoz což jako průmyslovák s maturitou těžce nese. Mírným podvodem díky otcovu jménu získá technickou pozici na kterou však ani z hlediska praxe, ani z hlediska vědomostí nemá. Jeho nadřízený nese s nelibostí, že má pod sebou protekčního fracka, který navíc problematice jež má vykonávat nerozumí. Stropnický se snaží znalosti dohnat po nocích, čímž se stále více oddaluje své ženě. V závěru filmu se tak jako kariérista ocitá před rozpadem manželství a rozhodnutím podat výpověď z důvodu nekompetentnosti. //// Prostředí filmu je strašné, skutečně se divím jak v tomhle mohl někdo nejen pracovat ale večer jít domů žít. Kdo viděl film - Kouř - tak ví o čem píšu. Film se sice snaží moralizovat, Stropnický se zase až tak moc ve svém chování asi neodlišoval ani od tehdejšího trendu ani od dnešního. Nekompetentních lidí je všude habaděj na pozicích, kde by neměli správně co dělat. Vezměme to třeba pěkně od shora od vlády naší země... Známosti jsou bohužel stále to nejlepší co lze využít při shánění dobré práce, morálka jde až pak a nakonec znalosti. Tu se zde snažil zastupovat otec Stropnického - Langmiler. Ve filmu uvidíme mladého Vašuta (v té době ještě neučůrávajícícho bez modré růže :-) a mladého Vetchého. Kateřina Lojdová byla v té době opravdu kočka a měla co ukazovat .-). Dávám 3 zkumavky. * * * ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moje žena hned v první chvíli, kdy to uviděla, tak odhadla, že tam určitě Lojdová ukáže kozy. Říkal jsem, že to je ve filmu z roku 84 blbost, navíc samoúčelná... a bum ho, běží tak dvacátá minuta a už jsou venku. Tak já nevim, ona je asi ukazuje všude, kde hrála. Co se týče filmu, zápletka je ok, ale napsané a zahrané to působí dost děsivě. Tak abych to shrnul, důvody ke koukání jsou asi tak tři - mladej Vašut, prsa Kateřiny Lojdové a reálie severočeské chemičky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

I pres tragickeho a ve vsech smerech nepouzitelneho Stropnickeho se prekvapive jedna o dobry film. Civilni pohled do zivota jednoho mladeho muze, ktery stoji na prahu sve kariery. Na tu dobu film obsahuje spoustu milostnych scen, jinak je ale celkem pokrokovy a dal by se podobne prenest i do dnesni doby... Libi se mi i vykresleni odlisnych zivotu obou rodin. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Beroun, Ústí nad Labem, Litvínov, Praha a v obciach Perná a Bavory. (dyfur)

Reklama

Reklama