Kamera:
Darius KhondjiHudba:
Daniel LopatinHrají:
Adam Sandler, Lakeith Stanfield, Idina Menzel, Julia Fox, Kevin Garnett, Keith Williams Richards, Eric Bogosian, Judd Hirsch, Tommy Kominik (více)VOD (1)
Zatímco se mu kupí dluhy a naštvaní výběrčí jsou mu v patách, riskuje tenhle výřečný klenotník z New Yorku všechno a doufá, že se tak udrží nad vodou a naživu. (Netflix)
Videa (3)
Výborná variácia na tému "hlavný hrdina pod neustálym (a stupňujúcim sa) tlakom". Sú ľudia, ktorí to vypnú po 15 minútach, pretože ten tlak je vytváraný aj na diváka, najmä scénami, v ktorých naraz hovorí aj 7 postáv (dabing som nepočul, ale na výrobu to muselo byť totálne peklo). Takéto intenzívne "všetko je proti mne" asi nezažíval ani Fantozzi. :) Poslednú polhodinu som zadržiaval dych a tuho držal "hrdinovi" palce, aj keď si to vlastne nezaslúžil, pretože sa do sračiek dostal aj vlastnou zásluhou. Prvotriedna filmárčina. ()
Lahůdka pro fajnšmekry. Energií překypující, jak jízda na horské dráze, nesmírně vtahující, s hypnotickým soundtrackem. Drtivá většina dnešní mainstreamové kinematografie mě posledních pár let už nudí, protože je tak předvídatelná a ve svých postupech na jedno brdo, takže díky za každý film, který dokáže překvapit, jde si svou cestou, a přitom je tak jiný, je osobitý a je mu jedno, že ho ocení jenom úzký okruh diváků. Safdie bráškové, díky vám moc, myslel jsem, že se v dnešní záplavě marvelovského a komiksového hnoje už ničeho takového nedočkám. A Sandler, jak ho nemám rád, tady byl fantastický. ()
Našlapaný energeťák o honbě za prachama taky s cílem vyváznout ze špatné situace (zadlužení). Film je originální především elektronickým soundtrackem jakoby od Vangelise, na extázi se snažícího napodobit Atticuse Rosse. V delším úvodě, kde zní hudba stejně hlasitě jako dialogy, je doslova rušivá. Působí jako chybná zvuková stopa, až máte nutkání chytit ovladač a něco napravit. Neotřelý způsob, jak diváka razantně zaujmout a vtahnout. Následně, s citlivějším použitím, se ze soundtracku stane významný prvek osobitého filmového zážitku. A ten dělá taky prostředí a jeho postavy. Filmoví hrdinové režisérské dvojky nejsou žádní andílci, mají všechny charakterové zápory (podvádění manželky i obchodních partnerů, bezohledná chamtivost). Přesto tomu zdejšímu držíme palce, protože ve světě lichvy a veksláctví ve kterém funguje, by nemohl fungovat jinak. Bezservítkové zobrazení tohoto světa, navíc v židovské komunitě, dělá film unikátním a jeho tvůrce odvážnými. ()
Adam Sandler ve vážné roli? Sem s ním! Drahokam je další film z jeho Netflixovské série a poprvé s vážným tématem. Navíc ale hraje postavu, která je nepříjemná, hlučná a stejně tak je na tom i samotný film. Ten k tomu všemu obsahuje dost neobvyklý soundtrack, který Vám na příjemnosti nepřidá a naopak dodává absolutní depresi celému filmu. První hodinu jsem moc nevěděl, co si o tom myslet, ale napětí stoupalo do takových výšin, že jsem myslel, že vybouchnu jak papiňák. Ač se mi Sandlerova postava nelíbila, tak totální respekt. Tohle byl hereckej hukot a hudebně psychadelickej úlet. ()
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $50,023,780║Tržby Celosvetovo $50,023,780▐ Adam Sandler sa po dlhej dobe prekonáva, takto tvrdo orať na chudákoch židoch, no teda, si riadne naložil, brutal zamotávačka v pôžičkách u jedného väčšieho žida než druhý. Film nepríjemný až opurentný na sledovanie, dosť sa to vryje pod kožu a moc na obľúbenosti židov to tiež nepridá. /65%/ ()
- Exteriér Howardova (Adam Sandler) bytu je stejná budova, která byla použita ve filmu Bohemian Rhapsody (2018) jako byt Freddieho Mercuryho (Rami Malek). (MarLin)
- V záverečných titulkoch je medzi poďakovanými osobami aj známy, v Los Angeles pomerne legendárny klenotník Ben Baller. (Real Tom Hardy)
- Postava Howard Ratner (Adam Sandler) je inspirovaná skutečnou osobou, a to šéfem klenotnictví jménem Howard, pro kterého pracoval otec tvůrců filmu (Benny Safdie, Josh Safdie) v jejich dětství. (MarLin)