Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

Pr4d3d 

všechny recenze uživatele

Na první pohled spokojená americká rodina, která má vše co potřebuje. Na ten druhý už tak spokojená není, všichni se navzájem nenávidí, dělají si naschvály a ponižují se. Každý se radši stará o své problémy než aby pomohl druhým. Nakonec se ale stejně navzájem milují. Mistrovské dílo. ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Dokonalé, dokonalé a dokonalé...."Asi bych měl být pěkně naštvaný, kvůli tomu, co se mi stalo. Ale je těžké zůstat rozzlobený, když je na světě tolik krásy .Někdy cítím, že ji vidím všechnu najednou a je jí tolik, že mi naplní srdce jako balón a chce prasknout. A pak si vzpomenu, že se mám uvolnit a přestat zkoušet se toho držet a pak to mnou proplouvá jako déšť a já necítím nic jiného, než vděk za každičkou chvilku mého malého pitomého života. Určitě nemáte ponětí, o čem tady mluvím. Nic si z toho nedělejte...Jednou to poznáte sami." ()

boul 

všechny recenze uživatele

Kevine, Kevine,... ještě že jsi nakonec tu roli dostal, a obstál si na výbornou! Tom Hanks je sice úžasný herec, ale do toholhle filmu, by mi vůbec neseděl a už vůbec ne do této role. Prostě nemá chybu! každý musí vidět a zhodnotit podle sebe. Pro mě 5* Oscar zasloužený! ()

ivamka 

všechny recenze uživatele

Stane se. Člověka to popadne a začne žít. Je to všechno opravdu jen náhoda? Jeden z filmů, po kterém jsem tiše odcházela z kina. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Skvělý Spacey, totálně trapná a hysterická Beningová, taky skvělá, úlisně sexy Mena Suvari a hezky hnusná Thora Bitch a skvělý děj s dobrými vtipy, kterých je tu jen pár, ale dokonale sednou v pravý čas a krásné finále dělá tento počin nejlepším dramatem, co jsem kdy viděl. Zatím jediný svého druhu. ()

Quipido 

všechny recenze uživatele

Díky Americké kráse jsem si zamiloval Kevina Spaceyho. Přestože jsem člověk v naprosto rozdílné situaci, než postava jím ztvárněná, základní témata jeho příběhu jsou mi strašně blízká. Takový ten moment, kdy si uvědomíte, že většina Vašeho života se zkládá z totálních zbytečností a když si to připustíte, dostanete možnost s tím něco udělat. Kromě toho mi z fenomenální hudby tohoto filmu běhá mráz po zádech jen když si na ni vzpomenu. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Mistrně autentická a přitom průzračně čitelná psychoanalytická sonda, vybroušená do drahokamu naprosto úchvatné filmařiny, ladně se vznášející na bravurní hudbní kompozici a mnohonásobně umocněná pětihvězdičkovým výkonem Kevina Spaceyho. Ano vážení, tak tohle je jeden z vrcholů potravního řetězce hollywoodské kinematografie! ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Propaganda povrchnosti, neodpovědnosti a oplzlosti zabalená liberálností a přepásaná sexuálním determinismem. ()

Bejbinka 

všechny recenze uživatele

Na určité filmy musí člověk vyzrát...tenhle film, můj případ. Viděla jsem ho, když mi bylo...nějakých 13, 14. Přešla jsem ho. Dnes jsem ho viděla znovu a moje srdíčko zaplesalo, jako vždy, když shlédnu nějaký film, který mě dostane, protože je jich čím dál méně a skoro pokaždé se jedná o nějaký starší film. Občas mívám okamžiky, kdy si říkám...tohle je ono, tohle je film, který opravdu za něco stojí...ať žije poselství Americké krásy. Tak pravdivé. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Si chorý h****o!“ „Nie som. Ja som len priemerný človek, ktorý nemá čo stratiť!“ Osobné hodnotenie: 88% (****) ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Film, který s originalitou a lehkostí paroduje (nebo vlastně popisuje), jak to dnes chodí ve většina Amerických rodin a sousedství. Každá postava má svoje místo, je promyšlená, a zahraná bravurními herci, mezi kterými samozřejmě exceluje K.S.! Některé scénky a hlášky jsou legendární a už jenom kvůli nim je nutnost tohle vidět :) ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama