Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby Bridget Jonesová hledala ještě větší zoufalku, než je ona sama, v Kate (Emilia Clarke) by se určitě trefila do černého. Ta holka sice vypadá jako roztomilý diblík, ale ve skutečnosti je magnetem na špatná rozhodnutí všeho druhu – nerozumí si s vlastní rodinou, nevyzná se sama v sobě, neumí si najít normálního chlapa a navíc pracuje v obchodě s vánočními potřebami. To se pozná tak, že chodí v asexuálním skřítkovském kostýmku, neustále cinká rolničkou a v hlavě jí pořád jede vánoční hit George Michaela „Last Christmas“. Přitom přesně před rokem balancovala mezi životem a smrtí, když podstoupila velmi komplikovanou operaci. Jeden by řekl, že si té „druhé šance“ bude víc vážit, ale Kate je evidentně všechno fuk. Okázale kašle na všechno a na všechny a životem proplouvá cestou nejmenšího odporu. Pak ale potká Toma (Henry Golding), trochu záhadného mladíka, který se jí čím dál víc začne plést do cesty a do života. A i když je Kate odhodlaná pokračovat ve svém dosavadním stylu života, vlivem tohohle kluka, vánoční atmosféry a magického Londýna začne její předčasně okoralé srdce velmi rychle tát. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (274)

Marze 

všechny recenze uživatele

Všechny romantické komedie nejlíp fungují právě na pozadí sváteční atmosféry. Z tohoto kousku ale klasika nebude.Britové mají zvláštní smysl pro humor a pokud ho máte rádi, málokdy vás zklame. Jejich komedie jsou vlastně samostatným subžánrem a každý nový kousek budí vysoká očekávání. Last Christmas, která svým názvem odkazuje k hitu George Michaela, má dvě jistoty. Jednak kulisy adventního Londýna, jednak Emmu Thompsonovou coby spoluscenáristku a současně představitelku hrdinčiny svérázné matky původem z Balkánu.Coby bonus, který vyprodukuje snad nejvíce smíchu, přidává opravdu neskutečné kýče z prodejny vánočních dekorací, v níž se flinká ústřední postava čili Emilia Clarke v kostýmu skřítka Santy Clause a kde vládne tvrdá královna čínského braku neboli Michelle Yeohová. Ale jinak zůstává vše při starém. Metropolí bloumá další Bridget Jonesová, tentokrát štíhlá, leč neméně zpovykaná blondýnka, která neví, co vlastně chce. Před rokem málem přišla o život, teď si od něj náhradou vybírá flámy, náhodné známosti, trapné pokusy o kariéru zpěvačky.Zprvu Last Christmas docela baví. Emilia Clarke jako hlavní představitelka, rodilá Londýňanka má totiž neskutečný komediální talent. Bohužel ale ani ona, přestože je velmi vtipná a krásně okatá, nedokáže zakrýt neoriginální až kýčovitý příběh putující s kufrem od bytu k bytu coby postrach kamarádů je dokonale nesnesitelná a zároveň prostořeká, takže s přehledem prodává vtipné průpovídky včetně pivní antikoncepce pro muže. Ovšem v umu nevtíravého smíchu ji předhánějí starší kolegyně, tedy Yeohová a hlavně Thompsonová, jejíž ustaraná emigrantka s copem mučí celou svou rodinu tesklivými národními písněmi a blouděním v angličtině. Jak to, že se penis jmenuje stejně jako soused Dick? Milé, ač lehce karikované domácí zázemí dívky připomíná Mou tlustou řeckou svatbu. Slabší už je romantická linka toulek mezi parkem a kluzištěm, kdy ona až příliš „řeší“, on je zas až příliš rozumný, neřkuli svatý a vše naznačuje, že nakonec to dopadne úplně jinak.Ve finále pak Feig nasadí vyloženě hollywoodský styl totálního dojímání doslova od srdce k srdci, od uprchlíků k bezdomovcům, od pospolitosti přátelské až po sounáležitost občanskou. Dokonce i kýčovité vánoční ozdoby, z nichž utkví třeba zubící se Jezulátko s úplným chrupem, se berou na milost kvůli velkovýrobě slz. Thompsonová do příběhu navíc přimotala přistěhovaleckou problematiku a Brexit, čímž ho lehce, skoro nenápadně, tím pádem poněkud nevhodně (nebo spíš zbytečně) politicky zaangažovala. Výsledek balancuje na hranici směšnosti a trapnosti, což určitě nebyl záměr. Na druhou stranu, když snímek pojmete jako adventní oddechovku, tak proč ne. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně doposud nejpříjemnější (tj. neuřvaná, neotravná a neagresivní) komedie Paula Feiga, ale i tak to vystačí sotva na průměr. Vánoční písničkou inspirovaná romance, kterou pohání ohraný příběh-klišé o nesympatické, sobecké a nezodpovědné hrdince, která se díky lásce a radám toho pravého muže stane lepším člověkem, usmíří se s rodinou a začne mít konečně ráda i sama sebe, působí od začátku do konce jako poslepovaná z motivů a scén vypůjčených z jiných filmů, které byly podstatně lepší. Lze ocenit snaživé herce a atmosféru světélkujícího Londýna, ale celkově film shazuje nejen nedostatek neprimitivního humoru (veškerá komedie týkající se hlavní hrdinky spočívá v tom, že třeba jde a upadne do odpadků nebo že se jí pták vykadí do obličeje, přičemž opravdu vtipné je ve filmu obecně jen máloco), ale i neuvěřitelně tupý a kýčovitý (a bohužel i značně předvídatelný) závěr. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžete počítat s tím, že když se v kině objeví nová anglická vánoční komedie, tak že to bude hned v duchu Lásky nebeské. Last Christmas je naprosto odlišný druh filmu, přitom vánoční náladu umí naladit stejně tak dobře. Jen je vidět, že film je inspirovaný písničkou. Zajímalo by mě, co by na to říkal zrovna George Michael. Navíc hodně filmu přispěla Emilia Clarke, která by rozjasnila i krátkometrážní černobílý statický záběr o ničem. Nicméně pohádková atmosféra je až moc přitažená za vlasy, což je velká škoda. Působí to pak tak, že Last Christmas je dozajista milým filmem, ale rozhodně nezajistí pravidelnou dávku předvánočních emocí na televizním přijímači. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Předvídatelná vánoční romance, ze které je cítit více britský než americký humor, za což může bezesporu scénář vynikající britské herečky Emmy Thompson. Tu bych si v hlavní ženské roli uměl představit daleko lépe než právě Emilii Clarke. Filmu nicméně nejvíce ubližuje chybějící ztotožnění diváka s hlavními postavami, ty nedokáží vyvolat takové emoce, jaké by si vánoční film zasluhoval. Ve finále tak "Last Christmas" působí jako obyčejná posmutnělá romance s vánočními kulisami, a to mě opětovně vidět neláká. 😕 (11.10.2020) ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

V dnešní době mám pocit, že mě už málokterý film dokáže překvapit. A zrovna Last Christmas se to podařilo dvakrát, jednak jsem byla velmi příjemně překvapena, jak se vlastně bavím, jak se na to příjemně dívá a jak je to dobře obsazené a pak se musím přiznat, že ten plot twist na konci mě zastihl zcela nepřipravenou. Ve výsledku musím hodnotit jen a jen kladně. 4* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • V závěru filmu, během písně „Last Christmas“, se v davu objeví Greg Wise, spoluautor námětu filmu a také manžel herečky a scenáristky Emmy Thompson, která ve filmu ztvárnila matku hlavní postavy. (makimarketa)
  • Místo, kam jdou Tom (Henry Golding) a Kate (Emilia Clarke) bruslit, je Alexandra Palace v Severním Londýně. Ve skutečnosti je nějakých 15 km od centra, kde se v tu dobu nacházejí a kam se po bruslení opět vrátí. (FoxMulder)

Reklama

Reklama