Reklama

Reklama

Černobyl


The Happiness of All Mankind (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Happiness of All Mankind
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vláda sa snaží vypratať oblasť v okolí Černobyľu, nutné je však zabiť aj všetky zvieratá, ktoré sú rádioaktívne a mohla radiáciu rozniesť. Medzitým sa Legasov snaží prísť na to, ako v okolí elektrárne odstrániť všetok grafit. (Aktuality.sk)

Videa (2)

Trailer

Recenze (127)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další epizoda, která tentokrát víc než na problematiku samotného výbuchu nahlíží na práce okolo. Jeden by si řekl, že nastala evakuace, reaktor se zakryl a tím to haslo - kdepak. Zahrnovalo to další šerednou nálož více, či méně špinavé práce, u níž šlo přinejmenším o polovinu života. Člověk by neřekl, jak děsivé může být už jen takové odklízení kusů kamenů ze střechy - tedy, pokud si nedomyslí, že jde o grafit a že v jeho přítomnosti každá vteřina ubírá na životě. Do toho samozřejmě SSR a jeho snaha ututlat, co se dá. Výborné, excelentní, napínavé a hutné. Strašně se těším na poslední epizodu, která by to všechno měla uzavřít a myslím si, že většinu zabere soudní jednání. Ale třeba ne a díl ještě něčím překvapí. Opět plný počet. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mi zatím nejvíce ze všech připomněl ruské filmy, na které jsme chodili do normalizačních kin se základní školou – tady je na efekt promyšlené opravdu všechno. Být osmileté dítě, jsem z pečlivě konstruovaných scén naprosto zdrcena, jako dospělý člověk jen kroutím hlavou nad tím, že tak okatě vyšperkovaný efekt, ztracený zcela v přebujelé atmosféře, vyvolá požadovanou reakci, tím spíš, když většina z nás, kteří tedy už těmi dětmi nejsme, je – doufám – s průběhem černobylské tragédie seznámena (a nemůže být proto překvapena konkrétními faktickými složkami seriálu). Osobně za všemi scénami vnímám příliš silný záměr šokovat. Na úkor dynamiky děje, osobního příběhu nebo umění vytvoření zápletky na pozadí historické skutečnosti – tento základní filmový vklad mi tu chybí zcela. Ale snahu vyvolat emoce oceňuji. Přečetla jsem si komentář, který dle mého seriál nejlépe vystihuje: „Klobouk dolů maskérům.“ No, tak asi tak nějak ;) ()

Reklama

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se stalo, byla katastrofa, kterou nikdo nesnižuje. Tenhle díl ukazuje následky širšího měřítka katastrofy. I tohle je strašná špína. Proto jsem doufala, že mi scénář neukáže porod jedné z hlavních postav (mám špatnou paměť na jména, sorry). Nejdůležitějších 90 vteřin vašeho života? Kolikrát neopakovaně....a zbytku hezký živit. Jo, jasan. V podstatě celý díl jsem seděla, nehla se a měla ruku předloženou na puse. Jako kdyby to mohlo něco snížit. Bohužel nemohlo. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Působivé v tom smyslu, že se tvůrci nezaměřili jen na výbuch jako takový a instantní dobrodružství v tom co přišlo těsně poté, ale mapují širší souvislosti, i delší časový úsek mnoho měsíců od katastrofy a kupící se další a další problémy a záležitosti, které je potřeba řešit. Už to nemá tak nekompromisní drajv a brutální autenticitu, ale pořád setsakramentsky dobře udělaný koncept se spoustou "nebezpečných" scén. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět mnoho silných momentů: od zarputilé babičky dojící krávu, která nechce vesnici opustit, přes vybíjení domácích opuštěných zvířat až po bioroboty na radioaktivní střeše (lidi). Seriál, který vás připraví o řeč. Prostě slušnej nářez. Otřesné, strašné. Tvrdá výpověď, těžké téma, zasraná politika atd, vše dobré jako doposud. Jen se tento díl mírně vlekl. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (11)

  • Vojáci, odklízející trosky reaktoru ze střechy elektrárny, jsou instruováni, že nesmí na tomto místě pobýt déle než 90 vteřin. Scéna je točena bez střihu a od opuštění úkrytu až do zaznění „zvonu“ opravdu trvá 90 vteřin. (Funky.F)
  • „Joker“ byl pro potřeby filmu postaven, zatímco u STR-1 si filmaři vystačili s CGI. (mikiqex)
  • Robota typu „Joker“ dopravil na střechu elektrárny vrtulník typového označení Mil Mi-6 s typickými pomocnými křídly na trupu. Tyto těžké stroje v Černobylu zasahovaly společně s novějším a těžším typem Mil Mi-26. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama